Elazığ Halk Sağlığı Müdürlüğü Dünya KOAH Günü (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) etkinlikleri çerçevesinde halkın farkındalığını artırmak için bilgiler verdi.
KOAH hastalığına dikkat çekmek ve belli bir bilinç oluşturarak toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl KASIM ayının üçüncü Çarşambası Dünya KOAH Günü olarak belirlenmiştir ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya Koah günü ‘Tüm Dünya da KOAH Bilincini Artırın’ şeklindeki büyük ve tüm yılı kapsayan bir kampanyanın ilk gününü işaret etmektedir.
KOAH yıkıcı bir akciğer hastalığıdır ve bu hastalığa yakalanan kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirir. Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada KOAH 4. ölüm nedenidir. Her yıl 3 milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin % 10'dan fazlası bu hastalığa sahip görünmektedir. KOAH Türkiye'de kardiyovasküler hastalıklar ve serebrovasküler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedenidir ve her yıl 26 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır.
Bugünün temel amacı, tüm dünyada KOAH bilincini artırmaktır. KOAH, tüm dünyada salgın boyutlara varacak ölçüde, yaygın olmasına rağmen kamuoyu tarafından oldukça az bilinen ve ihmal edilen bir hastalıktır. Hastalık gelişiminde en önemli sebep, sigara içimidir. Buna ek olarak, mesleki toz ve kimyasallarla uzun süre karşılaşmalar, iç ve dış ortam hava kirliliği de KOAH gelişiminde rol oynar.
Her hastalıkta olduğu gibi erken tanı önemlidir. Yaygın bir hastalık olmasına rağmen hasta KOAH olduğunun farkında değildir. Kişi öksürük, balgam ve nefes darlığını, çoğu zaman içtiği sigaraya ya da üşütmeye bağlar. Eğer kişide; uzun yıllardır sigara içiyorum, bronşit ataklarım oldu, kronik öksürüğüm var, balgam çıkarıyorum, sabahları sigaradan sonra öksürüğüm var, soğuk algınlığım haftalarca sürüyor ve her kış en az bir kez bronşit geçiriyorum, her zamanki aktivitelerimi yaparken genellikle nefes darlığı çekiyorum, öksürük biçimim değişti, nefes alıp vermemde değişiklik olduğunu hissediyorum gibi şikayetlerinden iki yada daha fazlası varsa, ayrıca kırk yaş ve üzerinde ise mutlaka doktora başvurmalıdır. Kesin tanı spirometre cihazları ile yapılan solunum fonksiyon testlerinde hava akımı tıkanıklığının varlığının gösterilmesi ile konulur.
KOAH'ın tedavisi vardır ve hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkilidir. Bir doktora görünmeye ek olarak, KOAH' lı hastalar doktorlarının önerilerine uygun şekilde ilaçlarını kullanarak, egzersiz yaparak ve sürekli aktif kalarak (doktorunun önerilerine uygun aktiviteleri seçerek) kendilerine yardım edebilirler ve daha iyi hissedebilirler. Arkadaşları ve aileleri hastalara yemesi için sağlıklı yiyecekler alarak, yürüyüşte ve hafif egzersizlerde ona eşlik ederek ve onun evde yapması gereken günlük işlerine katılarak yardımcı olabilirler.
Hastalar hastalıklarının gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyetini azaltarak KOAH'ın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilirler. Ulusal Hastalık Yükü Çalışmasına göre Türkiye'de erkekler arasında KOAH gelişiminden % 70 oranında, kadınlar arasında KOAH gelişiminden ise % 10 oranında (ortalama % 52) sigara içimi sorumludur. Buna ek olarak, mesleki toz ve kimyasallarla uzun süre karşılaşmalar, iç ve dış ortam hava kirliliği de KOAH gelişiminde rol oynar.
“Nefes Ölçüm Testi Yaptırın ve Akciğer Yaşınızı Öğrenin”
Sağlıklı bir nefes için savaşım, hepimizin ortak sorumluluğudur.
Ajans23/Buşra KESKİN
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz