ANKARA (İHA) - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na göre (TAEK), dünya yeniden nükleer enerjiye yöneliyor ve bir nükleer rönesans yaşanıyor.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bugün çevre kuruluşları, sendikalar ve mühendis odalarının da katılacağı nükleer karşıtı bir toplantı düzenliyor. EMO Başkanı Kemal Ulusaler başkanlığında yapılacak olan toplantıda, Türkiye ve dünyadaki nükleer faaliyetler görüşülecek. Tüm dünya ülkelerinde ve Türkiye'de bir yandan nükleer karşıtı toplantı ve eylemler yapılırken, TAEK dünyanın yeniden nükleer enerjiye yöneldiğini ve nükleer karşıtlığının kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi sonucu oluştuğunu belirtiyor. TAEK tarafından kurulan Nükleer Bilgi Birimi (NÜKBİL) tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya nükleer bir rönesans yaşıyor. Rapora göre, Rusya, ABD, Mısır, Çin, Fransa ve Japonya gibi ülkelerin nükleer faaliyetleri yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki birçok enerji şirketi de hükümetlerine, nükleer gücü, enerji politikalarının içine almaları için çağrı yaptı.
Hazırlanan rapora göre, Rusya'da V-320 tipi 3 reaktör daha inşa halinde, RMBK tipi Kursk-2 Nükleer Santrali ise inşaatının yüzde 70'i tamamlanmasına rağmen maddi kaynak yetersizliği sebebiyle bitirilemiyor. Bir serinin başlangıcı sayılan Beloyarsk-4 Hızlı Üretken Reaktörü ise Rosenenergoatom ile Rus hükümeti arasındaki finans sorunları nedeniyle gecikmiş durumda.
AB'ye dahil 20'den fazla enerji şirketi, hükümetlerine nükleer gücü, enerji arz güvenliği ve çevre koruma sebebiyle ana enerji politikaları kapsamına alma çağrısı yaptı. İngiltere'de Birleşik Krallık Endüstri Konfederasyonu lideri, İngiliz hükümetinin rüzgar enerjisine bağımlı politikasında bir yere gelinemediği için, derhal 6 yeni nükleer santralin inşasına başlanılmasını istedi. Ayrıca, Rusya ve Mısır yeni bir nükleer anlaşma imzaladı. Atom enerjisinin barışçıl kullanımı ile ilgili olarak imzalanan yeni anlaşmasının, Mısır'ın nükleer güç ve tuzlu sudan tatlı su temini programını desteklemesi öngörülüyor. Romanya ise, 2005 başında Çernovo'daki nükleer santralin 3. ünitesinin inşasına başlıyor. Daha fazla nükleer santral yapacağını açıklayan Çin ise, yeni nükleer santral için 8 milyar dolar yatırım yapacak.
ABD'DE NÜKLEER SİLAH PLUTONYUMU İŞLENİYOR ABD'de, 140 kilogramlık nükleer silah derecesindeki plutonyum, Güney Caroline'dan Fransa'ya gönderildi. Bu malzemeden karışık oksit yakıt peletleri yapılarak, 2005 yılında ABD'de Catavba Nükleer Santrali'nde kullanılacak. Cadarache'te yapılan yakıt peletleri, Marcoule'deki Melox tesisinde yakıt demetleri halinde imal edilecek. 2000 yılında ABD ve Rusya arasındaki anlaşma gereği ABD ve Rusya, 34 ton silah düzeyindeki plutonyumu reaktör yakıta dönüştürüyor.
Öte yandan ABD Nükleer Düzenleme Kurulu, 4 reaktörün işleme ömürlerini 20 yıl daha uzatacak şekilde lisanslarını yeniledi. Arjantin Ulusal Atom Enerjisi Komisyonu (CNEA), 2005 yılında 4 bin 600 ton olan Cerro Solo uranyum madeni rezervini üretime geçirmek üzere stratejisini açıklayacak. Fransa Elektrik Kurumu (EDF) ise, Flamanville'de bin 700 megawatt gücünde Avrupa Basınçlı Su Reaktörü (EPR) için ön güvenlik analizi raporunun tamamlamak üzere. Ancak dizaynda, reaktörün gücünü bin 800 megawatta çıkararak müşterilere yatırımlarını daha karlı hale getirebilme imkanı sağlamak için değişiklik yapmayı planlıyor.
Yanmış yakıtın işlenmesini onayladığını açıklayan Japonya da, hükümetin uzun süreli politikasına dayanan Japonya Atom Enerjisi Komisyonu büyük bir çoğunlukla 2.4 trilyon yen (20 milyar dolar) harcamayla Rokkasho-mura'da inşa edilen yeniden işleme tesisinin ticari olarak çalışmaya alınmasına karar verdi. Komisyon, yanmış yakıtın doğrudan bertaraf edilmesi seçeneğini reddederek, daha pahalı da olsa yeniden işlemeyi tercih etti. Bu karar 4.5-4.7 yen/kilowatt/saat olan toplam nükleer elektrik maliyetini, 5.2 yen/kilowatt/saat seviyesine çıkaracak.