HABER

Dünya ölüm döşeğinde

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) sonrasında varılacak anlaşmada hala birtakım sorunlar olduğunu söyledi.

Dünya ölüm döşeğinde

Konferansın taslak sonuç metninin imzası Cumartesi'ye ertelendi.

Hollande, Elysee Sarayı'nda iklim değişikliyle mücadelede etkin dini liderleri kabulü öncesinde gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. İklim konferansından çıkacak sonuçla ilgili bazı tereddütlerinin olduğunu dile getiren Hollande "Varılacak anlaşmaya ilişkin finansman ve finansmanın dağılımına yönelik sorunlar var" diye konuştu. Hollande, özellikle iklim değişikliğinin neden olduğu felaket ve kayıpların finansmanına da direnç gösterildiğini dile getirerek, bazı ülkelerin verdikleri taahhütleri yerine getirme konusunda da bazı sıkıntılar olduğunu belirtti.195 BM üyesi ülkenin bakanları arasındaki taslak anlaşmanın kabulü ise Cumartesi gününe ertelendi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Her şey doğru yönde ilerliyor" dedi.

Yaklaşık 180 ülkenin temsilcileri, hafta sonu, taslak metin üzerinde anlaşma sağlamış ve 48 sayfalık taslağı nihai kararın verileceği bakanlar toplantısına sunmuştu.

Hafta başından itibaren ülkelerin ilgili bakanları tarafından tartışılarak son şekli verilecek metinde, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında fosil yakıtlardaki karbondioksit salınımının azaltılması ve gelişmekte olan ülkelere yapılacak yardımlara ilişkin maddeler yer alsa da uzmanlar metni yetersiz buluyor.

Metinde, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derece arasında sınırlandırılması, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olunması ve sera gazları emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir ekonomilerin desteklenmesi gibi maddeler öne çıkıyor.

İklim değişikliğiyle mücadelede önemli yere sahip karbon fiyatlandırmasının da taslak metinde yer almaması, uzlaşma sağlanacak anlaşmanın bağlayıcı olmayacağı yönünde şüphelere yol açmıştı.

Durban'da 2011'de başlayan ve 4 yıldır üzerinde çalışılan metinde küresel ısınma limitinin 1,5 derece mi yoksa 2 derece mi olacağı konusunda henüz karar verilmezken, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki mali taleplerine ilişkin maddeler de belirsizliğini koruyor.

Üzerinde çalışılan taslağın yarına kadar netleştirilmesi gerekiyor. Metnin son hali üzerinde varılan anlaşma sonrasında imza töreninin 2016 başında BM Genel Sekreterliğinde yapılması bekleniyor.

Sera gazı emisyonlarına ilişkin mevcut anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler