YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya Ruh Sağlığı Günü

Özel Eskişehir Sakarya Reşadiye Tıp Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sıtkı Karaca, kişinin kendini ruhsal olarak kötü hissettiğinde

Özel Eskişehir Sakarya Reşadiye Tıp Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sıtkı Karaca, kişinin kendini ruhsal olarak kötü hissettiğinde psikiyatri uzmanına başvurması gerektiğini bildirdi.

Dr. Karaca, yaptığı açıklamada, ruhsal hastalıkların toplumun her kesimini etkilediğini belirterek, ruhsal sorunların, insanların dünyaya geldikleri andan itibaren yaşayabilecekleri yüzlerce rahatsızlıktan sadece bir bölümünü oluşturduğunu kaydetti.

Ruhsal rahatsızlıkların beyni etkilemesiyle diğer hastalıklardan ayrıldığını ifade eden Dr. Karaca, şunları bildirdi:

"Beyni etkileyen rahatsızlıklar duygu, davranış ve düşüncedeki değişikliklerle dışarı yansır. Bu rahatsızlıklar düşünce, duygu ve davranışları etkilemesi nedeniyle de diğer birçok bedensel hastalıktan farklı olarak toplumsal hayata yansıyan bir özelliktedir. İnsanlar yaşamının her döneminde kaygı, üzüntü, sıkıntı, korku, öfke, ilgisizlik, kıskançlık, coşku yaşar. İnsanda bu duygulara bağlı olarak değişik ve çeşitli davranış bozuklukları ortaya çıkabilir."

Dr. Karaca, ruhsal hastalıklar hakkında toplumda kabul gören ve halka mal olmuş yanlış bilgiler var olduğunu dile getirerek bu yanlış bilgilerin, çoğu zaman hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde güçlüklere yol açtığını, ruhsal hastalıklardan korunmada, öncelikle doğru bilgi edinmek, yanlış bilgi ve inançlardan sıyrılmak gerektiğini vurguladı.

Hastalığın teşhisi ve tedavisinde geç kalınmaması adına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Karaca, şunları aktardı:

"Kişi kendini ruhsal olarak kötü hissettiğinde psikiyatri uzmanına başvurmalıdır. Kendimizi kötü hissetme gelip geçici olabilir. Kişinin kendini kötü hissetme hali ağır seyrediyorsa zaman geçirmeden bir uzmana başvurmalıdır. Kendini kötü hissetme orta veya hafif düzeyde ise birkaç gün ile birkaç hafta arası bir sürede kişisel çabayla veya kendiliğinden geçmesi beklenebilir, geçmiyorsa bir uzmana başvurmalıdır. Kişinin kendini kötü hissetme hali pek çok yakınmayla ve belirtiyle ortaya çıkabilir. Sıkıntı, korku, kaygı ve endişe nöbetleri, keyifsizlik, isteksizlik, bezginlik, yaşamdan zevk almama, iştahsızlık, halsizlik, moral bozukluğu, aşırı heyecan, şüpheler, takıntılar, uykusuzluk, taşkınlık, intihar düşünceleri gibi... Psikiyatrik hastaların tatmin edici tedavi oranları vardır. Tıbbın diğer dallarındaki rahatsızlıklar da olduğu gibi tedaviye yüksek cevap veren, hafif düzelme ya da tekrarlama gösteren, iyileşmeyen hastalar vardır. Tedavinin doğru ve düzgün yapılmaması tedavi oranını düşürür. İyileşme sonrası, tedavinin erken kesilmesi, uyulması gereken kurallara uyulmaması her hastalıkta tekrarlama oranını yükseltir."

Muhabir: Fatih Doğan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler