HABER

Dünya sağlığı tehlikede

NEW YORK (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü 2002 yılı raporunu açıkladı. Örgüt Başkanı Gro Harlem Brundtland, sağlığı tehdit eden faktörlerin özellikle yoksul bölgelerde hastalıklara ve erken ölümlere neden olduğuna dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2002 yılı raporunda milyonlarlarca insanın hastalanmasına ya da ölmesine neden olan faktörler sıralandı. Bu faktörlerden en önemlileri yetersiz beslenme, tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, temiz içme suyu sorunu, cinsel ilişki sırasında korunma ve hijjenik koşullar.

Dünyada her yıl hayatını yitiren 56 milyon kişinin yüzde 40'ında bu faktörler etkili oluyor. Ayrıca dünyada her bölgenin kendine özgü farklı risk faktörleri olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Alain Lopez, "Ölüm oranının düşük olduğu İsviçre ya da ABD gibi ülkelerde hastalıklara genellikle tütün, tansiyon, kolesterol, alkol ve şişmanlık neden oluyor. Eğer bu sorunların üzerine eğilirsek, erken ölümleri ya da hastalıkları azaltmamamız mümkün olabilir" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık açısından riskli bölgeleri belirlediği dünya haritası, yoksul yerlerde milyonlarca insanın yokluğun, zengin bölgelerde ise daha çok alkol, sigara ya da yüksek tansiyonun etkili olduğunu gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü, bu yılki raporunda özellikle sağlığı tehdit eden faktörlerin üzerinde durdu. Organizasyon raporunda her bölgedeki en önemli tehlike faktörlerini tanımladı ve bunlarla nasıl mücadele edileceğini anlattı. Sağlık Örgütü'nden Lopez, bu sorunlarla mücadelenin şart olduğuna değinerek şunları söyledi:
"Eğer bu sorunlara müdahale edersek, o zaman dünya genelinde insanlar ortalama 10 yıl fazla yaşayabilir. Güney Afrika'da bu süre 15, hatta 16 yıla çıkabilir. Bu büyük bir kazanç olur. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporu tüm sağlık bakanlarına, sağlığa zarar veren faktörleri azaltmaları için bir çağrı niteliği taşıyor."
Dünya Sağlık Örgütü, 2002 yılı raporunda her sorun için izlenmesi gereken stratejiye ve bunların asgari maliyetine yer verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporda sıraladığı önerilerin her yerde düşük maliyetle yaşama geçirilmesi mümkün değil. Ancak organizasyon, önerilerin kararlı ve hızlı biçimde hayata geçirilmesi halinde dünyanın sağlıklı olacağına inanıyor.

En Çok Aranan Haberler