Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü nedeniyle açıklama yaparak, fiziksel aktivite, kas ve eklemleri kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını söyledi. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olduğunu belirten Uğur, "Bir halk sağlığı sorunu olmanın yanında, aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında, dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sı kapsayarak dördüncü sırada yer almaktadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21-25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir. Dünya genelindeki fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendirilmektedir. Avrupa bölgesinde ise fiziksel hareketsizliğin yaklaşık yıllık kişi başı 150-300 euro maliyeti olduğu tahmin edilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için yeterli olacaktır. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Örneğin saatte yaklaşık 5 kilometre hızla tempolu yürüyüş, bahçe işleri, saatte 16 kilometreden az bisiklet sürmek, genel inşaat işleri, 20 kilogramdan az ağırlık taşıma gibi.
Bakanlığımızca gerçekleştirilen 'Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım' araştırma raporuna göre; toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum içinde oranı yüzde 3,5 bulunmuştur. Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek ve böylece ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi hastalıkların görülme sıklığını azaltmak amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında toplum genelinde fiziksel aktiviteyi arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik için 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü olarak belirlenmiştir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz