Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Dünya Sinema Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 16 Üçlemesi

Onlarca seri filmin arasından itinayla seçilmiş 16 efsane üçlemeyi sizin için derledik.

Dünya Sinema Tarihinin Gelmiş Geçmiş En İyi 16 Üçlemesi

Jurassic Park

Fosilleşmiş bir sivrisinekten çıkarılan dinozor kanı ile başlayan, nefes kesen üçlemeyi kim unutabilir ki?

1993 yılında, zamanının teknolojisinin fersah fersah üstünde bir kalite ile çekilen ilk film ile start alan serinin ardından 1997 yılında 2. film ve 2001 yılında 3 filmi olarak beyaz perdeye geldi.

Sinema tarihinin en çok kazandıran film serilerinden bir olan Jurrasic Park'ın ilk filmi 950 milyon dolar, 2. filmi 650 milyon dolar ve 3 filmi ise 1 milyar dolar gişe hasılatı topladı.

Julianne Moore, Sam Neil gibi ünlü oyuncuların da rol aldığı serinin ilk 2 filmini ise ünlü yönetmen Steven Spielberg yönetmişti.

The Godfather

Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duwall ve daha bir çok efsanenin rol aldığı, İtalyan bir mafya ailesini anlatan, yönetmeniliğini Francis Ford Copolla'nın yaptığı, dünya sinema tarihinin en iyi mafya filmleri desek kimsenin itiraz etmeyeceği efsane üçleme...

İlk film 1972 yılında 245 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. 1974 yılında beyaz perdeye geri dönen serinin 2. filmi 193 milyon dolar, 1990 yılındaki son film ise 136.7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Don Carleone'nin unutulmaz repliği ile bitirelim;
''Ona reddedemeyeceği bir teklifte bulunacağım''The Man With No Name

Clint Eastwood'u sinema tarihine kazandıran, Sergio Leone'nin yönetmenlik koltuğunda oturduğu, çöl kumunu beyaz perdeden yüzümüze yüzümüze vuran vahşi batı üçlemesi...

A Fistful of Dolars (Bir Avuç Dolar) ile 1964 yılında başlayan seriyi 1965 yılında çekilen For a Few Dolars More (Bir Kaç Dolar İçin) takip etti. 1 sene sonra ise serinin son filmi The Good, The Bad and The Ugly (İyi, Kötü ve Çirkin) beyaz perdeye geldi.

(Not düşelim; Seri aslında bir samuray filminin Hollywood uyarlaması)Matrix

Andy ve Lana Wachowski Kardeşler'in, özellikle ilk filmi ile olay yaratan bilim kurgu harikası eseri.

Dünyanın bir simülasyon, gerçek yaşamın makineler tarafından tükenmek üzere olduğu bir evrende geçen filmde Keanu Reeves, Laurence Fishburn, Carrie Ann Moss ve Hugho Weaving rol aldı.

İlk film (Matrix) 199 yılında, 2. (Matrix Revolutions) ve 3. film (Matrix Reloaded) ise 2003 yılında gösterime girdi. Star Wars

''Uzun zaman önce, çok uzak bir galakside...''

Bilim kurgu filmleri arasında apayrı bir yere sahip, George Lucas tarafından yaratılmış, 2 farklı üçleme olarak düşünülmesi gereken, 6 film ile birlikte toplamda 25 akademi ödülüne aday olup 10 tanesini kazanmış dünya çapında popüler fenomenine dönüşmüş bir efsane...

Baba-oğul ilişkisine bakış açımızı değiştiren serinin ilk üçlemesinden 16 yıl sonra, bizi hikayenin öncesine götüren 2. üçleme geldi.

İlk üçleme; Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut (1977), Yıldız Savaşları: Bölüm V – İmparator (1980), Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü (1983)

İkinci üçleme; Yıldız Savaşları: Bölüm I - Gizli Tehlike(1999), Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı(2002), Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı(2005)

(Not:Seriyi hala izlemediyseniz ilk önce 2. üçlemeyi sonra ilk üçlemeyi izlemenizi öneririz)Batman

Batman algısını tam anlamıyla yerle yeksan eden Christopher Nolan'ın Kara Şövalye üçlemesi.

Şu ana kadar ki en iyi Batman olarak gösterilen Christian Bale'in muazzam oyunculuğu ile unutulmaz üçlemeler arasına giren seri, Batman Başlıyor (Batman Begins) Kara Şövalye (The Dark Knight) ve Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) şeklinde devam etti.

Üçlemenin en iyi filmi şüphesiz ki Heath Ledger'ın şapka çıkartılan Joker'i ile The Dark Knight olarak gösteriliyor.

The Lord Of The Rings

J.R.R. Tolkien'in insanlığa armağanı kitap serisinden yola çıkarak Peter Jackson tarafından çekilen dünya üzerinde en çok sevilen üçleme...

Toplamda 14 dalda aday gösterilen ve 11 adet heykelciği kazanan seri, ismini anında kült yapımlar arasına yazdırmış, Tolkien'in kitabına olabildiğince sağlam kalmaya çalışan Jackson, serinin eski ve sağlam fanları tarafından bile övgüleri toplamıştı.

İlerleyiş sırası; Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring), Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (The Lord of the Rings: The Two Towers), Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (The Lord of the Rings: The Return of the King) şeklinde olan seri dünya sinema tarihinin en iyi fantastik yapımı olarak nitelendirilmekte. Before

Tam 9 yıllık aralarla çekilmiş, 12 yılda çektiği Boyhood ile yakın zamanda maalesef oscar kazanamayan Richard Linkater'ın yönetmenlik koltuğunda oturduğu ve Ethan Hawke ve Julie Delpy'nin baş rollerini paylaştığı, romantik sinemanın en iyi örneklerinden biri...

Çiftin aşkını sıradışı bir biçimde izleyiciye aktaran üçleme Before Sunrise (1995), Before Sunset (2004), Before Midnight (2013) sırasıyla çekildi.

Film için romantik sinemanın Yüzüklerin Efendisi dersek yanılmış olmayız.Toy Story

Elbette çocuklara da hitap eden bir süper üçlememiz var :)

1995 yılında Pixar'ın hayatımıza dahil ettiği Oyuncak Hikayesi tam 354 milyon dolar gişe hasılatı ile büyük ses getirmişti. Ardından 1999 yılında 2. film, 2010 yılında ise 3. film geldi.

En iyi animasyon üçleme diyebileceğimiz serinin 4.'sü de yolda.
Alien

Uzay görevinden dönerken yabancı bir gezegenden sinyal almasalardı bu seriyi izleyemeyecektik :)

Yönetmen koltuğunda bilim kurgunun efendisi Ridley Scott'ın oturduğu, baş rolünde Sigourney Weaver'ın oynadığı Alien serisi, gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgular arasında kendine rahatça yer buldu. Şöyle ki; çok sevildiği için 4. filmi de çekildi.

1979 yılındaki ilk film 105 milyon dolar hasılat yaptı. 1986 yılında, 56 yıl sonrasını anlatan 2. film geldi ve 131 milyon dolar gişe yaptı. Bu sefer yönetmenlik koltuğunda ünlü yönetmen James Cameron vardı. Akabinde 1993 yılında, yönetmenliğini David Fincher'ın yaptığı 3. film geldi.
Silence of the Lambs

Thomas Harris'in aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılan bu şaheser psikolojik drama, vizyona girdiği 1991 yılında tam anlamıyla kıyameti koparmıştı.

Jonathan Demme'nin yönetmen koltuğunda oturduğu, Anthony Hopkins'in Doktor Hannibal Lecter rolü ile İNANILMAZ bir performans sergilediği filmde diğer baş rol oyuncusu aynı zamanda oscar ödülünü de kucaklayan Jodie Foster'dı. Ayrıca Anthony Hopkins filmde sadece 16 dakika gözükerek en iyi erkek oyuncu ödülünü aldı.

Serinin 2. filmi 2001 yılında, Alien serisinden hatırlayacağınız Ridley Scott tarafından çekildi. Dr. Lecter'ı yine Hopkins canlandırdı. Bu sefer ajan Clairence'i Julianne Moore oynadı. (ayrıca müzikleri de Hans Zimmer'e aitti)

  1. film ise 1 sene sonra, 2002 yılında Brett Ratner tarafından (aslında bir yeniden çekim film) Çekildi. Bu sefer Hopkins'e özel ajan Will Graham olarak Edward Norton eşlik etti.

(Not:Aslında Harris'in kitabı ilk olarak 1986 yılında Michael Mann tarafından sinemaya Manhunter adı ile uyarlanmıştı fakat pek beğenilmedi. O yüzden üçlemenin başlangıç filmi olarak 91 yapımı Kuzuların Sessizliği'ni aldık)Millenium

Yine bir kitap uyarlaması olan üçleme. Stieg Larsson'un aynı adlı kitabından, hem avrupa sinemasında hem de Hollywood stüdyolarında beyaz perdeye aktarılan hikaye en az kitabı kadar beğenildi seyirci tarafından.

Biz İsveç yapımını değerlendireceğiz doğal olarak. 2009 yılında Ejderha Dövmeli Kız (Man Som Hatar Kvinnor) adı ile gösterime giren film ülkede inanılmaz ses getirdi. Milenium üçlemesinin ilk filmi 104 milyon dolar gişe yaptı. Bunda baş rol oyuncusu Noomi Rapece'nin performansı büyük etkendi.

1 sene sonra yani 2010 yılında serinin devam filmi Ateşle Oynayan Kız beyaz perdeye geldi. 2. film de büyük beğeni topladı. Kitapla bire bir ilerleyen hikaye 2011 yılında, üçlemenin son filmi Arı Kovanına Çomak Sokan Kız ile tekrar beyaz perdede yerini aldı. Serinin son filmi de oldukça beğeni topladı.

Çok beğenilen seri 2012 yılında David Fincher tarafından Hollywood'a taşındı. Hollywood versiyonunda Rooney Mara insan üstü bir performans sergiledi. Değinmeden geçersek ayıp olur :) The Vengeance

Yönetmen Chan-wook Park'ın intikamı konu alan, çok beğenilince Hollywood tarafından da el atılan (fakat bi' b*ka benzemeyen) film serisi.

Bir Manga uyarlaması olan seri Haklı İntikam, İhtiyar Delikanlı ve İntikam Meleği sırasıyla çekildi. özellikle serinin 2. filmi İhtiyar Delikanlı (OldBoy) ile sinema dünyasının dikkatini üzerine çeken serinin baş rolünde Min-Sik Choi ayakta alkışlanacak bir performansa imza attı.

Güney Kore yapımı olan üçlemeyi izlemediyseniz çok şey kaçırdınız demektir.

Not: Yukarıdaki Oldboy'da Min-Sik Choi'nin ahtapot yediği sahne. Bu sahnede özel efekt kullanılmadı. Tamamen gerçekti.Trois Couleurs

Krzylof Kieslowski'nin baş yapıtı. Üç Renk (Trois Couleurs) Fransız bayrağının renklerini simgelemekte. Ayrıca her film kendi ismine baskın renkler kullanıldı.

Üçlemenin ilk filmi olan Mavi (Blue) 1993 yılında vizyona girdi. İlk filmin teması özgürlüktü.

  1. film Beyaz (Blanc) ise 1994 yılında vizyona girdi. Bu sefer konu eşitlik üzerineydi.
    Serinin 3 ve son filmi Kırmızı'da (Red) 1994 yılında görücüye çıktı. Kardeşlik ana temaydı.

Kırmızı ve Mavi'de baş rolde olan Juliette Binoche sergilediği performansla büyük övgü toplamıştı. The Bourne

Amerikalı yazar Robert Ludlum'un üçlü kitap serisinden yola çıkılarak çekilen film, yönetmenliğini Doug Liman'ın yaptığı üçleme sinema severler tarafından büyük beğeni topladı. Baş rolde ise son yıllarda yıldızı iyice parlayan Matt Damon vardı.

Kitaplar: The Bourne Identity (1980) The Bourne Supremacy (1986) The Bourne Ultimatum (1990)

Serinin ilk filmi Geçmişi Olmayan Adam 2002 yılında vizyona girdi. 2. film Medusa Darbesi 2004'te, son film Son Ültimatom ise 2007 yılında vizyona girdi.

Özellikle son film gişedeki başarısı ile dikkatleri üzerine çekti. (443 milyon dolar) Back to the Future

Gerçek bir bilim kurgu efsanesi...

1985 yılında gösterime girdikten sonra sansasyon yaratan, Robert Zemeckis yönetmenliğindeki ve yapımcılığını Steven Spielberg'ün yaptığı ilk film ile seri süper bir başlangıç yaptı. Doktor Emmett Brown (Christopher Lloyd) ve Martin Mcfly (Michael j.Fox) karakterleri birer popüler ikon haline geldi. Film 381 milyon dolar gişe yaptı.

İlk filmin başarından sonra, 2. film için biraz geç kalan yapımcılar 4 sene kadar bekledikten sonra 2. filmi yaptılar. Bu film de ilk film kadar ilgi gördü. 331 milyon dolar hasılat yaptı.

2 sene sonra, 1990'da ise üçlemenin son filmi geldi. İlk 2 film kadar ilgi gören serinin son filmi 250 milyon dolar gişe yaptı.

En Çok Aranan Haberler