YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya Sulak Alanlar Günü

Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü Elazığ Şube Müdürü Hüseyin Çelik 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğü Elazığ Şube Müdürü Hüseyin Çelik, sulak alanların turizm açısından önemli bir gelir kaynağı olduğuna dikkat çekerek sulak alanların korunması gerektiğini bildirdi.

Çelik açıklamasında, “Sulak alanlar, tropik ormanlardan sonra biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu ekosistemlerdir. Pek çok tür ve çeşitteki canlılar için uygun beslenme, üreme ve barınma ortamı olan sulak alanlar, yalnız bulundukları ülkenin değil, tüm dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilmektedir. Yakın çevresinde yaşayan halkın yaşamında önemli yer tutan, bölge ve ülke ekonomisine katkılar sağlayan sulak alanlar; doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması yönünden de diğer ekosistemler içinde önemli ve farklı bir yere sahiptirler.

Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleridir. Doğal döngü zincirinin en önemli halkası olup, flora ve faunanın, yaşam ortamlarıdır ve yeryüzündeki su rejiminin merkezidir.

Ramsar Sözleşmesi olarak da bilinen "Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi" 1971 yılı Şubat ayında İran'ın Ramsar kentinde imzalanmıştır. Sözleşmenin imzalandığı 02 Şubat tarihi, sulak alanların korunmasının önemine kamuoyunun dikkatini çekmek üzere 1997 yılından bu yana "Dünya Sulak Alanlar Günü" olarak kutlanmaya başlanılmıştır.

Türkiye, Ramsar Sözleşmesi'ne 17 Mayıs 1994'ten itibaren resmen taraf olmuştur. Sulak alanlar bakımından Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden biri olan ülkemizde, toplam alanı 1 milyon hektarın üzerinde, 250 civarında sulak alan bulunmaktadır. Bu alanların 13'ü Ramsar Listesi'ne dâhil olmak üzere 71'i uluslararası öneme sahiptir.

Sulak alanlar, yüz binlerce yıllık doğal süreçler sonucu meydana gelmiş ve ortama karakterize olmuş zengin bitki ve hayvan türleri ile yoğun organizma koleksiyonuna sahip yeryüzünün en önemli genetik rezervuarlarıdır. İçinde bulunduğumuz yüzyılda, dünya sulak alanlarının % 50'si sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanımlar ve yapılaşmalar nedeniyle yok edilmiştir. Oysa sulak alanlar, kuşlar için yuva olmanın yanında bulundukları bölgenin su rejimini ve iklimini dengeleyen, tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini kullanarak suyu temizleyen, balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz üretimi ve rekreasyonel kullanımlar açısından yüksek ekonomik değere bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çok zengin biyolojik çeşitliliğe sahip alanlardır.

Ülkemizde de sulak alanların korunması amacı ile "Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği" 17.05.2005 tarih ve 25818 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlimizde bulunan Hazar Gölü Sulak Alanı barındırdığı yaban hayatının yanı sıra sahip olduğu diğer sulak alan işlev değerleri ile ülkemizin önemli sulak alanları arasında yer almaktadır. Gölde bulunan Hazar İnci Balığı ve Dişli Sazancık dünyada sadece Hazar Gölünde bulunan endemik balık türleri olması nedeniyle Ramsar Sözleşmesi tarafından geliştirilen balık kriterini sağlayarak uluslararası öneme sahip sulak alan özelliği taşımaktadır.

Hazar Gölü İlimiz Merkez ilçe, Sivrice ve Maden ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup, rakımı 1240 m ve yüz ölçümü 81 km2 olan tektonik bir göldür. Göl hacmi 1240 m su kotunda 7 milyar m3 tür. Gölün uzunluğu 20 km genişliği ise 4,5 km’dir. Gölün en derin yerinin doğu kısmında ve 219 m olduğu tespit edilmiştir. Hazar Gölünden en akılcı şekilde faydalanmak amacı ile gölün yönetim planı Bakanlığımız tarafından 2011 yılında tamamlanarak uygulamaya konulmuştur.

Su yaşamsal bir kaynak, sulak alanlarımız en önemli doğal peyzaj alanlarımızdır. Sulak Alanlar, turizm gelir kaynağıdır. Sulak alanların korunmasının ülke ekonomisindeki önemini unutmamalıyız.

Sulak Alanlarımızın korunması ile artan bir hayat kalitesi sağlayacağının bilinmesi gerektiği, bu günde toplumun her kesimi ile gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünyanın bırakılması için "2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü" önemine binaen sulak alanlarımıza gerekli önem verilmeli ve bu doğrultuda sulak alanlarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.

Ajans23/Arzu Akın

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler