Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Dünya Tarihinin En Büyük Kaşifleri

Marco Polo'yla başlayan gezginlik çılgınlığı özellikle 1453'de İstanbul'un fethinden sonra Avrupa'da büyük rol oynadı. Özellikle maceracı denizciler birçok yeni yeri keşfederek ülkelerine katkı sağlarken dünyanın da düzenini değiştirdi. İşte o ünlü kaşifler!

Dünya Tarihinin En Büyük Kaşifleri

Marco Polo

15 Eylül 1254'de dünyaya gelen Marco Polo, Krallıktan aldığı görevin ardından Venedik'i terk ederek Çin'e doğru 24 yıl süren büyük bir yolculuk yaptı. Marco Polo bu süre boyunca yazmış olduğu gezi anılarını bir kitap haline getirerek insanlığa büyük bir hediye vermiş oldu. Görevi Kubilay Han'a mektup götürmek olan Marco Polo bu süre zarfında Mezopotamya,İran ve Türkistan gibi mekanları gezdi ve 3 yıl sonunda mektubu iletti. Ardından Kubilay Han'ın verdiği bir başka görevle 21 yıl boyunca seyahat ederek doğuyu tanıdı. Ülkesine döndüğünde yeniden siyasete atılsa da cenevizliler tarafından esir alındı ve bir süre sonra hayatını kaybetti. Marco Polo'nun eserleri birçok gezginciye ilham kaynağı oldu.

Giovanni Caboto

1450'de Cenova'da doğan ve özel hayatı pek bilinmeyen Giovanni Caboto'nun en bilindik özelliği İtalyan vatandaşlığından İngiliz vatandaşlığına geçmesiydi. VII. Henry'den Asya ve Avrupa'yı bağlayan bir yol aramak için izin alan kaşifimiz ilk defa bir başkasının bulduğu Grönland ve Labrador'u yeniden buldu. Bununla birlikte Amerika'nın kuzeyini keşfeden Giovanni Caboto, oğluyla birlikte büyük bir keşife imza atmış oldu. Cabato 1498'de son vatanı İngiltere'de öldü.

Bartolomeu Dias

Hayatı pek fazla bilinmeyen başka bir kaşif olan Bartolomeu Dias'ın en önemli ve tek keşfi, Afrika'nın en güneyindeki 'Ümit Burnu' oldu. Kendisine Portekiz Kralı II. Joao'dan Afrika'nın en uç noktasına gidilmesi ve orası keşfedildikten sonra Hindistan' kadar deniz yolu keşfedilmesi emredilir. Elbette bu emir gizli olarak tutulur. Kendisine bu görev için üç adet gemi verilir. 1486'da yola çıkan Dias, Hint denizine varır ve bir şeylerin yanlış gittiğini anlayarak geri dönmeye başlar. *A**frika'nın kıyılarına yakın bir rotada ilerleyen kaşfimiz sonunda fırtınanın çok şiddetli olduğu Afrika'nın en uç noktasına varır.* Dias buraya 'Fırtınalar Burnu' adını verir ancak 29 Mayıs 1500 yılında fırtınalara kurban olur ve zamanla buranın adı 'Ümit Burnu' olarak değiştirilir.

Kristof Kolomb

Yanlışlıkla keşfettiğiniz bir şeyden habersizce ölüp gitmek öteki tarafta her insana koyar tabii böyle bir şeye inanıyorsanız... 1450'li yıllarda dünyaya gelen Kristof Kolomb belki de kaşifler arasında en çok bahtsız olanıydı. Ağustos 1492'de Santa Maria, Pinta ve Nina adlı 3 ispanyol gemisiyle yolculuğua çıkan Kolomb, batıdan yani Atlas Okyanusu'ndan rüzgarsız hava koşullarında yavaş yavaş ilerledi. En sonunda karayı gören Kolomb buranın Hindistan olduğuna çok emin olsa da aslında Antil adalarını bulmuştu. Hindistan'da olduğunu sanan kaşif, aslında Amerika kıtasına ayak basmıştı. Ancak bundan hiçbir zaman haberi olmadı... Bunların yanında Haiti adasını da bulan Kolomb burada garnizon kurdu ve eski dünyaya yeni dünyayı tanıttı. Her ne kadar hayatında 'Amerika' gibi bir yanlış olsa da dünyanın en büyük kafişlerinden biri olarak kabul edildi. Vasco da Gama

O yıllarda birçok kaşifin hayal ettiği Hindistan'a ayak basmak kolay değildi. Bunu başarabilen ilk Avrupalı denizci olan Vasco De Gama dünyanın en ünlü kaşifleri kategorisinde yerini almış oldu. Yine Portekiz kralı II. Joao tarafından görevlendirilen Gama, bazı sebeplerden dolayı yolculuğua 10 yıl sonra çıkabildi. Dias ve birkaç denizcinin açtığı yollar sayesinde güvenli şekilde yol alan Vasco De Gama 1498'de Calicut limanına gelerek Hindistan'a ayak bastı. Macellan

Portekiz'de tutunamayacağını anlayan Macellan İspanya Krallığının hizmetine girdi ve yeni bir Baharat yolu bulmak için kraldan izin aldı. İsteği karşılanan Macellan bir nevi dünya turuna çıkacaktı bu yüzden yanında birçok insanla birlikte yola koyuldu. Kış aylarında oluşan buz parçaları yüzünden sadece bahar aylarında yolcululuk yapan Macellan Büyük Okyanus ve Atlas Okyanus'u birbirine bağlayan boğazı buldu ve buraya 'Macellan Boğazı' ismini verdi. En sonunda güney denizlerini de geçen Macellan Filipinler'e vardı. Karaya ayak basan yüzlerce denizci, yerlilerin saldırısına uğrayarak hayatını kaybetti. Macellan'la birlikte 232 denizci de yerliler tarafından katledildi. Macellan'ın bu yolculuğunun önemi büyüktü. Sebebi ise dünya çevresinde yapılmış ilk seyahat olmasıydı. Bu sayede Macellan'ın yanında getirdiği bilginler birçok yeni canlı türü keşfetti. İlk kez dünyanın çevresi de hesaplanmış oldu.

James Cook

Avustralya'yı ve Antarktika'yı keşfeden James Cook cesaret olmadan büyük işler yapılamayacağı kuralının en büyük kanıtlarından biri. 9 yaşında bir miço olarak çalışmaya başlayan James Cook 30 yaşına geldiğinde Büyük Britanya'nın en ünlü kaptanlarından biri oldu. Pasifik Okyanusu'nun bilinmeyen topraklarını keşfetmek için görevlendirilen Cook, önce Yeni Zelanda'yı ardından Avustralya'yıbuldu. Önceden burası Hollandalı'lar tarafından bulunmuş ancak değerli bulunmadığı için terk edilmişti. Cook burada garnizon ve koloniler kurduktan sonra yılmadı ve buz dağlarına rağmen Antarktika'nın etrafını gezen ilk denizci oldu. James Cook 14 Şubat 1779'da Hawai adasının yerlileri tarafından öldürüldü.

Robert Edwin Peary

1856'da doğan Amerikalı denizci Robert Edwin Peary, Kuzey Kutbu'nu keşfeden ilk insan olarak tarihe geçti. Bu bölgelerde daha önce çalışmalara yapan denizci rakiplerine fırsat vermeden Kuzey Kutbu'na ayak bastı. Köpekleri kızağa bağlayarak karlarla kaplı kara parçasında birçok keşif yapan Peary daha sonra Grönland'a gitti ve buranın bir ada olduğunu ispatladı. 1920'de ise hayatını kaybetti.

Roald Amundsen

Roald Amundsen'in Edwin Peary ile ilginç bir rekabeti söz konusu oldu. İki kaşif neredeyse eş zamanlarda Kuzey Kutbu'nu keşfetmeye çıktı. Ancak Peary daha donanımlı olduğu için Amerikan bayrağını dikmişti. Ancak Amundsen bu fikirden aslında çoktan vazgeçip Güney Kutbu'na yolculuğa başladı. Rakibi Kuzey Kutbu'na ilk ayak basan kişi olurken kendisi de Güney Kutbu'na ilk ayak basan insan olarak tarihe geçti. Amundsen 1911'de Norveç bayrağını Güney Kutbu'na dikti. 1928'de ise kutuplarda kayboldu.

En Çok Aranan Haberler