WASHİNGTON/NEW YORK/LONDRA/PARİS/MADRİD/BONN(ANKA) - Türban değişikliğinin onaylanması dünyanın gündemine oturdu. Dünya medyası, "İslamcı hükümet, laik devletin direklerinden birini kırdı", "Parlamento, muhafazakar İslam'ın yükselen etkisini kabul etti", "Parlamento, son bir kavga için sahneyi hazırladı", "Ordu sessiz kaldı", "Tarihi karar", "Laiklere meydan okudular" gibi yorumları yaptı.
WP:"TBMM MUHAFAZAKAR İSLAM'IN YÜKSELEN ETKİSİNİ KABUL ETTİ"
Washington Post, türban oylamasının AKP için "zafer" olduğunu belirtirken TBMM'nin, "Müslüman dünyasının en kararlı laik cumhuriyetinde muhafazakar İslam'ın yükselen etkisini kabul ederek" türban yasağını kaldırdığını yazdı. Gazete, "Kritik bir biçimde Türk ordusu, oylamadan hemen sonra sonuca reaksiyon göstermedi" ifadesini kullandı.
EL PAİS: "İSLAMCI HÜKÜMET LAİK DEVLETİN BİR DİREĞİNİ KIRDI"
İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ise, "İslamcı hükümet laik devletinin direğini kırdı" spotu kullanıldığı haberde "Türkiye'deki laik devletin direklerinden biri olan üniversitelerdeki türban yasağı, dün Ankara'daki Parlamentoda kesin bir biçimde kırıldı" yorumunu yaptı.
NYT: "PARLAMENTO, SON BİR KAVGA İÇİN SAHNEYİ HAZIRLANDI"
New York Times de, Türk parlamentosunun laiklerle son bir kavga için sahne hazırladığını öne sürdü. Birçok laik Türkün, AKP'nin Türkiye'ye "kendi muhafazakar değerlerini" empoze edeceği kaygısını taşıdığını kaydeden gazete, dindar Türklerin artık "elitin bir parçası" olduğu ve kamu alanının nasıl paylaşılacağı konusunda zor konuların ortaya çıktığı yorumunu yaptı.
MONDE: "ORDU SESSİZ KALDI"
Fransız gazetesi Le Monde, Cumhurbaşkanı Gül'ün değişikliklerini hemen onaylanması beklentisini dile getirdiği haberinde "Parlamentoda azınlıktaki laik kesimin, sokaklarda yoğun bir biçimde harekete geçtiğini" belirtirken "Kemalistler ile AKP arasındaki bu yeni tartışmada ordu sessiz kaldı" dedi.
FİGARO: "TÜRBAN İÇİN KİLİT ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ONAYLANDI"
Fransız Le Figaro da, "Türk milletvekilleri, hayati bir oturumda üniversitede İslami başörtüsünün yasallaşmasına yönelik kilit anayasa değişikliklerini onayladılar" diye yazdı. Gazete, değişikliklerin onaylandığı sırada on binlerce insanın Ankara'da gösteri yaptığına dikkat çekti.
BBC: "TÜRBAN KONUSU BÖLÜYOR"
İngiliz BBC ise, türbanın her iki tarafta güçlü tepkilere yol açtığını belirterek konunun Türkiye'de çok büyük bir ayrışmaya yol açtığını kaydetti. BBC, "Konu, devletin katı laik olduğu Türkiye'de çok bölüyor ve protestolar bekleniyor" dedi.
DW: "TARİHİ KARAR"
Alman Deutsche Welle de, "Türk parlamentosu, karşıtlarının laik devletin temellerini zedeleyecek tarihi bir karar ile üniversitede kız öğrencilerinin türban kullanması yasağını kaldırılmasını onayladı" derken Ankara'daki onbinlerce kişinin anayasa değişikliğine karşı protesto ettiğine dikkat çekti.
ANGELES TİMES: "MİLLETVEKİLLERİ LAİKLERE MEYDAN OKUDU"
ABD'li Angeles Times de, milletvekillerinin, laiklerin protestolarına "meydan okudukları"nı belirtirken oylamanın üniversitelere, yargıya ve ordunun liderliğine "hakim" olan laik kesim ile son yıllarda daha büyük bir "siyasi güç" kazanan daha dindar Türkleri arasındaki çok çatışma olduğunu öne sürdü.