HABER

Dünya, Türk mermerini tercih ediyor

DİYARBAKIR (İHA) - 13.9 milyon tonla dünya mermer rezervinin yüzde 40'ına sahip olan Türkiye'de, son yıllarda hızla artan doğal taş üretimi, Güneydoğu'da büyük bir sanayi haline geldi.

Doğu Mermerciler Derneği Genel Sekreteri Aziz Gölcük, bölgenin çok zengin mermer yataklarına sahip olduğunu belirterek, "2004 yılı ihracatında 100 milyon dolara ulaştık. Hedefimiz, 2010 yılında bu oranı 500 milyon dolara çıkarmaktır" dedi.

1980 yılından sonra yapılan araştırmalar sonucunda, zengin mermer yataklarının tespit edildiği Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde, terör olayları nedeniyle doğal taş üretimi uzun yıllar askıya alındı. Bölgede huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla birlikte 1995 yılında yeniden canlanan mermercilik sektöründe, kısa sürede büyük hedeflere ulaşıldı. İstihdam amacıyla kurulan mermer ocaklarında işletilen mermerler, kaliteli ve işlenişi kolay olduğu için birçok ülkede pazar buldu. Doğu'da üretilen mermerler, kısa sürede Uzakdoğu, Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri ülkelerine ihraç edilmeye başlandı. 3 milyon dolar oranındaki ihracat, 10 yıl içerisinde 100 milyon dolara ulaştı. Türkiye mermer rezervinin yüzde 32'sini barındıran Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hala 27 mermer ocağı, 17 fabrika ve 200 atölyede mermer işletiliyor.

Türkiye'de doğal taş üretiminin son 10 yılda çok geliştiğini ifade eden Doğu Mermerciler Odası Genel Sekreteri Aziz Gölcük, "Bölgemiz, zengin mermer yataklarına sahip. Şimdiye kadar 2 bin 220 metreküp dolayında üretim yapıldı, ancak 100 yıl işlenecek miktarda rezerv yatakları mevcut. 1980 yılından sonra Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yapılan araştırmalar sonucu, zengin mermer yataklarının varlığı tespit edilmişti. Yaşanan terör olayları nedeniyle mermer üretimi gerçekleşmedi. Bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte hızla mermer ocakları kurulmaya başladı. Ocaklarda üretilen mermerler, fabrika ve atölyelerde işletilip ihraç ediliyor. Bölgede üretilen mermerin yüzde 70'i ihraç edilirken, kalan yüzde 30'u ise iç pazarda tüketiliyor" dedi.

Amerika, Hindistan, Brezilya, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra, Avrupa'nın 20'den fazla ülkesine mermer ihracatı yaptıklarını ifade eden Aziz Gölcük, "Şu an en fazla ihracatı Çin'e yapıyoruz. 2008 Olimpiyatları'na ev sahibi olmaya hazırlanan Çin, bizden sık sık mermer talep ediyor. Ürettiğimiz mermer kaliteli, parlak ve işlenişi kolay olduğu için bütün ülkelere cazip geliyor. Bölgeden yurt dışına ihraç edilen mermerler, devlet başkanlarının kaldığı saraylar, lüks oteller ve kamu kuruluşlarının iç mimarisinde kullanılıyor. Elazığ'da çıkardığımız ve 'vişnesi' ismini verdiğimiz mermer taşı, ABD Devlet Başkanı'nın kaldığı Beyaz Saray'da kullanıldı. Bölgenin kalkınması için mermercilik sektörü büyük bir potansiyele sahip. 2 bin kişi direkt olarak, 5 bin kişi dolaylı yoldan bu alanda istihdam ediliyor" şeklinde konuştu.

Doğu Mermerciler Odası Genel Sekreteri Aziz Gölcük, ocakların bulunduğu kırsal kesimlerde yöre halkından doğan sıkıntılarına ve problemlerine de değinerek, "Yurt dışından gelen yabancı müşterilerimiz, eli silahlı kişileri karşılarında görünce ürküyorlar. Mermer ocaklarının bulunduğu kırsal alanlarda köylüler, sanayicilere zorluk çıkarıyor. Biz, durumu yetkili mercilere ilettik. Sorunun giderilmemesi halinde dış ticaretimizde büyük sıkıntılar oluşur" dedi.

En Çok Aranan Haberler