HABER

Dünya Türkiye’deki büyümeyi konuşuyor

Hükümetin zaferiyle sonuçlanan referandumun sonrası çifte haneli büyümenin açıklanması, yurt dışında yankılandı.

NEW YORK/LONDRA (ANKA) - Hükümetin zaferiyle sonuçlanan referandumun sonrası çifte haneli büyümenin açıklanması, yurt dışında yankılandı. Wall Street Journal ve Financial Times gibi finansal ve ekonomik konulara ağırlık veren Batılı gazeteler, Türkiye’nin yüksek büyümesine dikkat çekerken yine bazı kaygıları aktardılar. Bu arada, WSJ’a konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye’nin kredi notunu artırmaları zamanının geldiğini belirterek, “Söylesinler bana: Bizden daha yüksek not verdikleri ülkelerden kaçı, mali kural uyguluyor” dedi.

ABD’nin en çok satan, borsa ve finansal çevrelerin gazetesi, Wall Street Journal, Türkiye’deki yüzde 10.3’lük ikinci çeyrek büyümesine dikkat çektiği haber analizinde “Anayasal referandumda hükümetin ses getiren zaferinin borsanın yükselmesine yol açmasının bir gün sonra Salı günü, Türkiye, çifte haneli ikinci çeyrek büyümeyi sağladı” diye yazdı.

-“TÜRKİYE’NİN NOTUNU YÜKSELTME ZAMANI GELDİ”-

Bu durumun, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i, “uluslararası derecelendirme şirketlerinin neden hala Türkiye’yi, Yunanistan, Romanya veya Mısır’dan daha büyük bir finansal risk olarak gösterdiğini sorgulamaya ittiği” kaydedilen haberde Bakan Şimşek WSJ ile yaptığı mülakat aktarıldı.

Mehmet Şimşek, uluslararası derecelendirme şirketlerince Türkiye’nin notunun yükseltilmesi zamanının geldiğini düşündüğünü belirttiği mülakat sırasında, başta S&P ve Moody’s olmak üzere derecelendirme kuruluşlarının ayak uydurmadığını sandığını söyledi.

Bu arada Şimşek, Türkiye’nin mali kuralı ertelemesine tepkilere ilişkin olarak da AB’deki Euro bölgesi tavanını aşan oranlarla büyüyen bütçe açıkları olan ülkelere dikkat çekerek “Söylesinler bana: Bizden daha yüksek bir not verdikleri ülkelerden kaçı, mali kural uyguluyor” dedi.

İkinci çeyrekteki büyüme oranını, Türkiye’nin temellerinin iyi olduğunun kanıtı olarak gösteren Şimşek, referandumun sonucunu, AKP’nin 2011’deki genel seçimi de kazanacağının işareti olarak nitelenerek böylece istikrarlı bir hükümet döneminin daha yaşanacağını, bunun da ekonomideki uzun vadeli zayıflıkların çözümlenmesine olanak sağlayacağını da ifade etti. Şimşek “Bize yapısal reformları genişletme şansını verecek üçüncü bir iktidar dönemini elde etmemiz olasılığı yüksektir” diye konuştu.

-“TÜRKİYE’NİN HALA ZAYIFLIKLARI VAR”-

Buna karşın, WSJ, “Derecelendirme şirketleri ve bazı iktisatçılar, Türkiye’nin, hükümetin bu yıl GSYH’ya oranının yüzde 5 olmasını tahmin ettiği, büyüyen cari açığı ve hükümetin uçurumu kapatacak gelirleri tahsil etmesini zorlaştıran çok yaygın kayıtsız ekonomisi dahil, hala kendisini kırılgan kılan zayıflıklarının olduğunu söylüyorlar. Bu tür zayıflıklar, küresel ekonominin yeni bir yol kazası yaparak dış finansmanın kurumasına yol açması halinde ülkeyi sert bir inişe kırılgan yapar” diye yazdı.

-ANALİSTLERİN GÖRÜŞLERİ -

WSJ, geniş haber analizinde uzmanların görüşlerine de yer verdi. Moody’s Ülke Risk Grubu Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Sarah Carlson, merkez hükümetinin, borç faizlerinin, vergi toplama kabiliyetine oranını kastederek, “Ülkenin borçlanma yeteneği oranı büyük bir kredi zayıflığıdır” dedi.

Haberde, Türkiye’nin görünümünden daha kuşku duyan ekonomistlerin, Türkiye’nin Yunanistan ve Bulgaristan’dan farklı olarak AB üyesi olmadığına işaret ettikleri belirtilirken Türk hükümetinin mali kuralı uygulamaktan vazgeçmesinin derecelendirme şirketlerinin yaklaşımını olumsuz etkilediği de kaydedildi.

Bu arada, danışmanlık şirketi Global Source’den Atilla Yeşilada, bir araştırma notunda “Türkiye, hala aşırı değer biçilmiş bir para birimi ile büyüyen bir cari açık sorunu olan ve ortalama büyüyen bir yükselen piyasadır” derken Royal Bank of Scotland’ın yükselen piyasalar iktisatçısı Timothy Ash da, “Mısır, Türkiye’den daha yüksek bir kredi notu var. Ben bunu, çok saçma buluyorum. Acaba, bu arkadaşlar, bu ülkeleri hiç ziyaret ettiler mi” sözleriyle tepkisini koydu.

Timothy Ash, bu çerçevede Moody’s son 10 yılda Türkiye’nin kredi notunu ancak iki defa artırdığını ve Mısır’ın bir basamak altında bıraktığını belirtirken bu yıl Türkiye’nin oranının ancak yarısına kadar büyümesi beklenen Rusya’nın notunun ise, aynı sürede 8 basamak yükselttiğine dikkat çekti.

-“EN KESKİN TOPARLAMALARDAN BİRİ”-

İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, Türkiye’deki ikinci çeyrek büyümesinin analistlerin tahminlerini aştığına dikkat çekerken resmi verilerin, Türkiye’nin yükselen ekonomilerin arasında, geçen yıldaki daralmadan sonra en keskin toparlamadan birini yaşadığını doğruladığını da yazdı.

Yabancı analistlerin 2010 tahminlerini yukarıya çekmeye başladıklarını da kaydeden gazete, bu yılki büyümenin yüzde 7’ye vararak piyasaların gözdeleri olan Polonya ve Rusya’daki oranların iki misli olabileceğini belirtti.

-“YATIRICILAR YAKINDA ORTA VADEDE GÖRÜNÜME ODAKLANABİLİR” UYARISI-

Buna karşın, “Ancak yatırımcılar, yakında, IMF’nin, ortalama büyüme oranlarının hükümetin tahminlerinden düşük olacağını düşündüğü, Türkiye’nin orta vadeli görünümüne odaklanmaya başlayabilir” uyarısını da yapan gazete, IMF’nin son raporunun mali kuralı geciktirdiği için hükümeti eleştirirken cari açık konusunda uyardığını, yapısal reformların hızla yapılmasını istediğini anımsattı

En Çok Aranan Haberler