HABER

Dünya uyuşturucuya teslim

ADANA (İHA) - Türkiye Yeşilay Cemiyeti, ülkede yaşanan en büyük anarşi olayının uyuşturucu ve alkollü içki tüketiminin yaygınlaşması olduğunu belirtti. Yeşilay Cemiyeti, Türkiye'nin alkollü içki tüketiminde dünya sıralamasında ikinci, sigarada ise üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti yayınladığı bildiride, dünyada yaşanan en büyük afetin uyuşturucu olduğunu belirtti. Türkiye'de son yıllarda uyuşturucu kullanımının aşırı şekilde arttığı vurgulanan bildiride, emperyalist güçlerin uluslararası mafyalarla işbirliği yaparak hedef seçtiği ülkelerde bu insanlık dışı uygulamayı sürdürdüğü dile getirildi.

Yeşilay'ın yayınladığı bildiride ortaya konulan rakamlar, uyuşturucu tehlikesinin hangi boyutlara geldiğini açıklamaya yetiyor. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Raporları'ndan alınan rakamlara göre, dünyada 200 milyon uyuşturucu bağımlısı bulunuyor. Uyuşturucu mafyalarının son yıllarda bu işten elde ettiği gelir ise tam 800 milyar dolar. Yine son yıllarda büyük tehlike haline gelen sentetik uyuşturucular da, dünya genelinde çok yaygın olarak kullanılıyor. Araştırmalara göre, 30 milyon kişi amfetamin türü sentetik ilaç alıyor.

Uyuşturucuyla mücadelenin artık uluslararası bir hareket haline geldiği hatırlatılan bildiride, dünyada bir yıl içinde 251 ton kokain, 31 ton eroin, 13 ton da morfin ele geçirildiği belirtiliyor. Uyuşturucunun yaygınlığını ortaya koyması bakımından en dikkat çekici rakam ise halen dünyada 140 milyon kişinin esrar kullanması. Diğer yandan 8 milyon eroin, 13 milyon da kokain kullanıcısı bulunuyor.

OKULLARDA TEHLİKE BÜYÜK Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin açıkladığı rakamlar arasında Türkiye açısından da tehlike çanlarının çalmaya başladığını ortaya koyuyor. Özellikle liselerde yapılan araştırmalar, gençler arasında uyuşturucu kullanımının gün geçtikçe arttığını belgeliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, liselerde öğrencilerin yüzde 53'ü esrarı denemiş, yüzde 22'si ara sıra kullanıyor. Öğrencilerin yüzde 8.5'i sürekli esrar içerken yüzde 10'u da eroinle tanışmış. Eroini sürekli kullanan liselilerin oranıysa yüzde 4. Bir başka acı tablo da, uyuşturucular arasında hayli pahalı olarak bilinen kokainin yüzde 8.8 oranında liseli tarafından denenmiş olması. Yine bu araştırmanın ortaya çıkardığı gerçeklere göre, öğrencilerin yüzde 35'i yapıştırıcı ve uçucu madde denemiş ve yüzde 6'sı sürekli kullanıyor.

Araştırma sonuçları öğrencilerin bu kötü alışkanlıklarla genelde, arkadaş grubu sayesinde tanıştığını ortaya koyuyor. Yüzde 83 gibi yüksek bir oran arkadaş grubunda uyuşturucuyu tanırken, yüzde 28'i merakla, yüzde 5'i de bilmeden uyuşturucuyla tanışmış. Sağlık Bakanlığı incelemesine göre; İzmir, Diyarbakır, İstanbul, Konya, Bursa, Ankara ve Adana öğrenciler arasında uyuşturucu kullanımının en yaygın olduğu iller.

25 MİLYON SİGARA TİRYAKİSİ 20 MİLYON ALKOL KULLANICISI Türkiye'de sigara kullanımının da korku verici boyutlara ulaştığına işaret edilen bildiride, 25 milyon sigara tiryakisinin olduğuna yer veriliyor. 20 milyon alkol dostunun bulunduğu belirtilen Türkiye'de, bunların 5 milyonunun alkol bağımlısı olarak yaşamlarını sürdürdüğü dile getiriliyor.

Yeşilay'ın yayınladığı bildiride ülkemizde her yıl sigara nedeniyle 200 bin ölümün meydana geldiği kaydediliyor. 160 bin tiryakiyle sigara içilen mekanda bulunan çoğunluğu bebek ve çocuk olmak üzere 40 bin kişi yaşamını kaybediyor. Sigaraya başlama yaşının 9 ile 10 yaşlarına kadar gerilediğine dikkat çekilen bildiride, alkol kullanma yaşının da 12 ila 14 olduğu ifade ediliyor.

"Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri" olarak nitelendirilen uyuşturuculara karşı Yeşilay, alınması gereken tedbirleri de bir bir sıralıyor. Uyuşturuculara karşı mevcut kanunların sıkı bir şekilde uygulanmasını isteyen Yeşilay, yeni kanunların da, devreye sokulmasını istiyor. Medyanın uyuşturucu tehlikesine yer vermesini talep eden Yeşilay, ekranlara çıkan kişilerin sorumlu davranması gerektiğinin altını çiziyor. İşte Yeşilay'ın uyuşturucuyla mücadelede alınması gereken tedbirlerinden bazıları:

- Cezaevleri disipline edilmeli,
- Okullarda zorunlu ders olarak Yeşilay okutulmalı,
- Aileler eğitilmeli,
- Polis güçlendirilmeli,
- Bölgesel tedavi merkezleri oluşturulmalı,
- Kolalı içeceklere dikkat edilmeli,
- TEKEL reklam ve tüketim yarışından vazgeçmeli.

En Çok Aranan Haberler