YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyaca ünlü Bursa Şeftalisi'nin ilginç isimleri: Oralat, Diksalat, Takunyacı

Bursa’da üretilen kalitesiyle dünyaya nam salan Bursa Şeftalisi'nin ilginç isimleri dikkat çekiyor. Şeftali’nin merkezi olan...

Dünyaca ünlü Bursa Şeftalisi'nin ilginç isimleri: Oralat, Diksalat, Takunyacı

Bursa’da üretilen kalitesiyle dünyaya nam salan Bursa Şeftalisi'nin ilginç isimleri dikkat çekiyor.
Şeftali’nin merkezi olan Bursa’da, Türkiye’denin neredeyse yarısı kadar üretim yapılıyor.
Dünyaca tanınan Bursa şeftalisinin, unutulan ilginç isimler ise oldukça ilginç. Tek çeşit olmayan şeftalinin özelliklerine göre farklı çeşitlerine “Oralat, Diksalet, Jarsalet, Re 1, On Numara, Takunyacı ve Gülaver.” adı veriliyor. Bu ilginç isimler günümüzde pek kullanılmıyor.

Şeftali ihracatı yapan Kenan Solak, şeftalinin, bu isimleri, ağaçlara yapılan aşılamadan aldığını söyledi. Solak, farklı aşılama teknikleri ve usullerinin Bursa Şeftalisi'nin bu ilginç isimleri aldığını dile getirdi.
Şeftaliye verilen ilginç isimleri, yeni yetişen neslin bilmediğini vurgulayan Solak, şunları ifade etti: “Türkiye’de üretilen şeftalinin anavatanı Bursa’dır. Ülkemizde üretilen yaklaşık 400 bin tonluk şeftalinin yarısını Bursa karşılıyor. Son yıllarda yeni klon anaçlarının da üretimde kullanımı ile şeftali üretiminde artış gözlendi. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, bol sulu olup, tatlı meyvesinin en önemli özelliği kabuğunun tüylü olmasıdır. Kadifemsi dokusundan hoşlanmayanlar için son yıllarda Bursa’da nektarin denilen tüysüz bir çeşidi yaygın olarak üretilmeye başlandı.”
Solak, şeftalinin kolay ayrılanına ‘yarma’, şeftaliye yapışık olan çekirdeklisine ise ‘et şeftali’ denildiğini ifade etti.

ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI
Şeftali çekirdeği hakkında da bilgi veren Solak, şunları kaydetti: “Şeftali çekirdeğinin kabuğu yakıt olarak kullanılabilir. Şeftalinin bazı fiziksel işlemlerden sonra çekirdeğin içerisindeki tanecik hayvan yemi olarak da kullanılabilir.
Şeftali çekirdeğinin kabuğu yakacak olarak, kül oranı az ve kükürt oranı düşük bir temiz enerji kaynağıdır. Fırınlarda, seralarda, hamamlarda, kalorifer sistemlerinde, tavuk çiftliklerinde kullanılabilen alternatif bir enerji kaynağıdır. Şeftali çekirdeği gibi ürünler biyokütle olarak adlandırılan sıvı ve gaz yakıtları dışında tutulan yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak küresel ısınma, kirlilik, doğal kaynakların azalması gibi sebeplerden dolayı tavsiye edilmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler