HABER

Dünyaca ünlü kalp cerrahından öneriler

SAMSUN (İHA) - Cleveland Clinic İntravasküler Ultrasonografi Laboratuvar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Tuzcu, kalp sağlığı için sigara, stres, hava kirliğinden uzak durulması ve Akdeniz beslenme tarzı benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen 2. Ulusal Kardiyoloji Öğrenci Kongresi'ne dünyaca ünlü profesörler katıldı. TÜBİTAK ve OMÜ'nün destekleriyle Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 3 gün sürecek seminerde 31 tıp fakültesinden 250'ye yakın öğrenci hazır bulundu. Kongrenin açılışında konuşan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Türkiye'nin tek kurtuluşunun, gelişmesinin bilim ve eğitimden geçtiğine inandığını söyledi. Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, tıp alanında yapılacak çalışmalara destek sağlanması gerektiğini kaydetti. Kongre Danışmanı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır da görüşünü dile getirdi. Bilimsel Araştırma Topluluğu ve Kongre Başkanı Stajyer Dr. Arash Jafari, ilk defa bir öğrenci kongresine büyük katılım ve destek sağlandığını kaydetti.

Konferansta, damar tıkanıklıklarının tedavisi ve cerrahi dışı tedavi yöntemleri, kalp kapağında yeni yöntemler gibi alanlarda birçok çalışması bulunan, dünyada örnek gösterilen ünlü Türk doktoru Cleveland Clinic İntravasküler Ultrasonografi Laboratuvar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Tuzcu, bir sunum yaptı. 1967 yılından günümüze kadar kalp alanında yaşanan gelişmeler, yanlış bilinen uygulamalar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi aktaran Prof. Dr. Murat Tuzcu, tıbbi müdahaleden çok, alınacak önlemlerle kalp sağlığının korunmasının en iyi tıbbi müdahale yöntemlerinin üzerinde olduğuna dikkat çekti. Yeni gündeme gelen bilgisayarlı tomografi, kalp sağlığı üzerinde ilaçların etkisi gibi alanlar üzerinde çalışmalar yaptıklarını dile getiren Tuzcu, bir kalp hastalığının bir anda olmadığını, zamanla geliştiğini ve tek suçlusunun insan olduğunu vurguladı.

Türkiye'de kalp sağlığı ve kalp sağlığı için yapılması gerekenlerin üzerinde duran Tuzcu, orta gelecekte çözülebilirse genetik kodlamanın kalp ve damar sağlığına önemli etki sağlayacağını, bunun üzerinde ciddi çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti. "Kalp konusunda buz dağının üstü kadar altına da bakmamız şart" diyen Prof. Tuzcu, "Türkiye'de bilimin öncü olduğunu ortaya koymalıyız. Bilim üretimine ciddi katkılar sağlamak, olmasa olmazlar arasındadır. Başkasının ürettiği sadece ithal bilimle olmaz. Evrensel çabaya ciddi katkı sağlamalıyız. Akademik tıbbın ilerlemesi gerekli" dedi.

Türkiye'de pek önemsenmeyen hava kirliliğinin kalp hastalıklarını tetiklediğinin açık bir şekilde ortada olduğunun üzerinde duran Tuzcu, yapılan araştırmada otoyollara yakın yerlerde oturanların sağlık sorunlarının yüksek olduğunun tespit edildiğine, hava kirliliğinin azaltılması için önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti.
Türkiye'de sigara yasağının genişletildiğini ve kalp sağlığı için sigaranın önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Tuzcu, "İnsan sağlığının doktorların ve sağlık çalışanlarının elinden geçmediği göstermeliyiz. Sigara çok önemli bir konu. İngiltere'de yapılan araştırmada 1880 yılında doğmuş olanlarda akciğer kanserinden ölümler az. Çünkü sigaraya alışmış değiller. 1900'lü yıllarda doğmuş oyanlarda çok yüksek oranda kanser olanlar var. Çünkü 1. Dünya Savaşı'na gidiyorlar. Çetin savaş, her İngiliz askerinin cebinde sigara var. Devlet bunu kendi dağıtıyor. Mutlaka sigara tüketiminin yok sevilere getirilmesi ve toplumun geneline yayılması gerekli" diye konuştu.
25 Ocak Pazar günü sona erecek seminere tanınmış bilim adamları Prof. Dr. Günseli Şurdum Avcı, Prof. Dr. Mustafa Öz, Prof. Dr. Bingür Sönmez, Prof. R. Münci Kalayoğlu ve Doç. Dr. Ömer Böke de sunum yapacak.

En Çok Aranan Haberler