Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak tüberküloz hastalığıyla etkin bir mücadele içersinde olduklarına değinen ve hastane hakkında Vali Yardımcısı Erdoğan Özdemir ile Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Kılınç'a bilgi veren Dr. Salih Bilgin, "Dünyadaki tüm tüberküloz olgularının yüzde 80'i Kenya, Tanzanya, Kamboçya, Vietnam, Peru, Bangladeş, Çin, Etiyopya gibi 22 ülkededir. Yine olguların yüzde 80'i, 15-49 yaş arasındadır. Özellikle Afrika ülkelerinde yüksek orandaki HIV ve AİDS'e bağlı ölüm oranlarının da yüksek olmasına yol açmaktadır. Tanı konulan her 3 hastadan birinin ölmesi, dünyada tüberküloz hastalarının yeterince tedavi edilemediğinin bir göstergesidir. Bu kontrolsüzlük her yıl dünya nüfusunun yüzde 1'inin tüberküloz basili ile enfekte olmasına, dolayısıyla hastalığın boyutlarının artmasına yol açmaktadır" dedi.
Türkiye'de tüberküloz hastalarının bildirimi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmediğini, bakanlığın ülkede 4 adet pilot bölge seçerek direkt gözetimli tedavi izleme sistemini uygulamaya başladığını ve bunlardan 2'sinin Samsun'da olduğunu da ifade eden Dr. Salih Bilgin, "Ülkemizde tüberküloz insidansı yüz binde 33.1 olarak belirlenmiştir. Bu hesaplama SSK'lı hastaları ve Verem Savaşı Dispanseri dışında tedavi gören hastaları içermemektedir. Yasal zorunluluk olmasına rağmen ülkemizde tüberküloz hastalarının bildirimi konusunda gerekli hassasiyet gösterilmemektedir. Bu hastalık, toplum sağlığı sorunudur. İnsanların hayatını tehdit eden bir hastalıktır. Kısa zamanda çözülebilmesi için herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır" diye konuştu.
Bu arada, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu'nda, "Tüberkülozun Bugünü" konulu konferans verildi. Konferansta Samsun Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Kılınç, Başhekim Uzm. Dr. Salih Bilgin ve Samsun Tüberküloz Koordinatörü Dr. Saliha Seymen birer konuşma yaparak bilgi verdi. Konferansa, Samsun Vali Vekili Erdoğan Özdemir ve doktorlar katıldı.