HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyada 800 milyon insan aç

TOKAT (İHA) - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada 800 milyon aç insan bulunduğunu bildirdi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 16 Ekim 1945 tarihinde Kanada'nın Quebec kentinde Birleşmiş Milletler'e üye 44 ülke temsilcisinin, insanların beslenme düzeylerini yükseltmek, gıda ve tarımsal ürünlerin üretimini ve dağıtımını geliştirmek ve kırsal kesimde yaşayan insanların hayat şartlarını iyileştirmek amacıyla FAO Anayasası'nı imzalamaları ile kuruldu. FAO'nun kuruluş günü olan 16 Ekim, bu tarihten sonra tüm dünyada 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlanmaya başladı.

FAO, 175 üye ülke ve 2 bin çalışanı ile Birleşmiş Milletler sistemi içindeki en büyük özerk kuruluş olması ile dikkat çekerken, kuruluşundan bu yana tarımsal kalkınmayı, iyi beslenmeyi ve tüm insanların faal ve sağlıklı yaşamaları için gerekli gıdayı bulabilmelerini amaçladı. Fakirliği ve açlığı azaltmaya yönelik çalışmalarda bulunan FAO, tarımsal kalkınmayı sağlayacak ekonomik ve sosyal politikalar üretirken, gıda ve tarımdaki acil durumların ele alınmasında da önemli roller üstlendi.

İlk çağlardan bu yana insanlığın en temel sorunu olan açlığı yenmek için mücadele eden FAO, yaptığı araştırmalar neticesinde, dünyada 200 milyonu 5 yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 800 milyon insanın açlık çektiğini, 2 milyar insanın da yetersiz beslendiğini tespit etti. Açlıkla mücadele etmek için geçici projeler peşinde koşmayan FAO, aç insanlara gıda yardımıyla bir yere varılamayacağından hareketle sorunu ortadan kaldırmak için aç insanların kendilerine yetebilecek gıda üretmelerini sağlayacak projeler geliştirmeye başladı. Acil hedefini ise 800 milyon olan yetersiz beslenen insan sayısını 2015 yılına kadar yarıya indirmek olarak belirleyen FAO, ayrıca, 2030 yılında 8.7 milyar olacak dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere gıda üretiminin, doğal kaynakların korunmasına dikkat edilerek artırılmasını amaçladı.

Bu anlamda FAO, gıda yetersizliği ile karşı karşıya olan 86 ülkede fakir çiftçilerin, özellikle kadınların gıda üretmelerine imkan verecek bir programı uygulamaya sokuyor. Programa göre öncelikle yerel işgücünün harekete geçirilmesine, eğitime ve gerekli bilgilerin sağlanmasına yönelik projelerin yürütülmesi hedefleniyor. Bu programlar halen kardeş kurumların ve kalkınmış ülkelerin desteğiyle, tarımsal kalkınmada başarılı olan ülkelerin işbirliği ve FAO finansmanı ile başlangıç olarak 19 ülkede uygulanıyor. Programların hızlandırılması ve genişletilmesi için gerekli ek kaynağı FAO'nun, iş dünyasından ve kişilerden sağlamaya çalışdığı bildirildi.

En Çok Aranan Haberler