Çanakkale cephesinin Yarbay Mustafa Kemal’i, 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na göndermesiyle başlayan ve tarihe, "Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum" sözleriyle geçen o gün, 97 yıl sonra yeniden yaşandı. Yürüyüş başlamadan önce Kızılay ve 2’nci Kolordu Komutanlığı tarafından hazırlanan ve tümü şehit olan 57’nci Alay askerlerinin son yediği yemek ’kırık buğday çorbası’ katılımcılara dağıtıldı.
57’nci Alay’ın kahramanlarının Mustafa Kemal ile birlikte yürüdüğü 10 kilometrelik güzergahta, ’Ata’nın izindeyiz’ mesajı veren Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı 18’inci Mekanize Tugay komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen ve yanındaki onlarca yüksek rütbeli subay, sabahın ilk ışıkları ile ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüşe 3 bin 500 izci, Türkiye’nin dört bir yanından 7 bini aşkın üniversite öğrencisi, 4 bin askeri lise ve Harp Okulu öğrencisi katıldı.
Çanakkale savaşları sırasında, 57’nci Alay’ın çadırlarının bulunduğu Bigalı Köyü yakınlarındaki alanda 24 Nisan akşamı kamp kuran 3 bin 500 minik izci, yürüyüş sırasında patika kenarında koridor oluşturdu ve üniversite öğrencilerini ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak selamladı. Öğrenciler, 97 yıl önce 57’nci Alay’ın kullandığı 10 kilometrelik güzergahı yaklaşık 3 saatte yürüdü. Kırmızı cepken yeleklerinin sırtında ’Dedeciğim ben geldim’ yazısı bulunan minik izciler büyük ilgi çekti. Başlarında Çanakkale Savaşları sırasında, Mehmetçiğin kullandığı ’Enveriye kabalağı’ olarak bilinen asker şapkası bulunan izciler, yürüyüş boyunca kahramanlık marşları söyledi.
CONKBAYIRI’NDA SANCAK DEVİR TESLİMİ
’Ata’nın izinde 57’nci Alay yürüyüşü’, Conkbayırı’nda saat 09.30’da sona erdi. 97 yıl önce olduğu gibi, Conkbayır siperleri yakınında buluşan katılımcılar burada gerçekleşen törende duygu dolu dakikalar yaşadı. Çanakkale Savaşları sırasında, göğsündeki saatine isabet eden bir şarapnel parçası ile ölümden kurtulan Atatürk’ün dev heykelinin bulunduğu noktada yapılan törende, temsili 57’nci Alay Sancağı, geçen yıl yapılan yürüyüşte emanet edilen Niğde Üniversitesi’nden Çukurova Üniversitesi’ne devredildi.
1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ile komutanlar protokolde yer alırken, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Arslan Güner, sivil kıyafetleri ile öğrencilerin yanında yer aldı.
Törende bir öğrencinin okuduğu Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nin ardından, 57’nci Alay Yürüyüşü’ne katılan tüm öğrencilerin, Gençliğin Ata’ya Cevabı’nı hep bir ağızdan okudu.