HABER

Dünyada her 10 dakikada bir insan kuduz'dan ölüyor

KARS (İHA) - Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı ve Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, dünyada her 10 dakikada bir insanın kuduz vakasından öldüğünü söyledi.

Kars-Ardahan-Iğdır VHO ve KAÜ Veteriner Fakültesi'nin işbirliği ile 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' (KKKA) ve 'Hanta Virüsü' üzerine, Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta dünyayı saran önemli virüslü hastalıklara dikkat çekildi.

VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, kuduz, brusella ve tüberküloz hastalıkları hakkında bilgi verdi. Öztürkler, "Dünyada her 10 dakikada bir kuduzdan insan ölüyor. Her yıl 1.5 milyon insan tüberkülozdan ölmektedir. Brusella artık gelişmemiş yörelerin ve gelişmemiş ülkelerin hala çok önemli bir problemi olmaya devam etmektedir. Nitekim yöremizde de brusella ciddi bir problem haline geldi. Bununla ilgili odamız da birtakım çalışmalar içerisindedir" dedi.

YARIN NE GİBİ BİR HASTALIKLA KARŞILAŞACAĞIMIZ HEPİMİZİN KAFASINDA BİR SORU İŞARETİ

Son zamanlarda kitlesel olarak insan sağlığını tehdit edecek birtakım hastalıkların gündeme geldiğini de ifade eden Öztürkler, "Bunlar kuş gribiyle başladı. Sars derken, kuş gribi derken, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi derken ve yine hiç ummadığımız bir anda Hanta Virüsü ortaya çıktı. Görüyoruz ki bunlar sürpriz bir şekilde devam edecek. Yarınki günde ne gibi bir hastalıkla karşılaşacağımız hepimizin kafasında bir soru işareti. Veteriner hekimlik mesleğinin önemi ne yazık ki böyle birtakım hastalıklar ortaya
çıktığı zaman anlaşılmakta. Ne yazık ki ülkemiz idaresinde bulunan değerli yöneticiler o zaman bazı gerçeklerle yüz yüze gelebilmektedir" diye konuştu.

VETERİNER HEKİMLER ARKA PLANA ATILMIŞ DURUMDALAR
KAÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Aslan da, veteriner hekimlik mesleğinin günümüz Türkiye'sinde arka plana atıldığına bunun da olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde yanlış bir imaj var. Veteriner hekimler elinin tersiyle itilmiş ve sıkıntılı bir süreçten geçiyorlar. O zaman, Hanta Virüsü çıktı fareler ne olacak, kime soracaklar? Kuş gribi çıktı, kime soracaklar? Veteriner hekimleri ne yapmayı düşünüyorsunuz? Önce neredeydiniz? O zaman bugün de 'Tek Tıp Tek Sağlık Konsepti'nin Türkiye'de tamamen geçerli olması gerek. Yeni olan bu konseptin ciddi anlamda ele alınarak ülkemiz içinde değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu unutmamak gerek" şeklinde konuştu.
Tarım ve hayvancılığın önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Aslan, Türkiye'de uzun yıllardır boş bırakılan tarım ve hayvancılığın kırsal alanlarda yok denecek seviyeye geldiğini hatırlattı. Bu olumsuz gidişatla birlikte büyük kentlere göçün hakim olduğunu belirten Aslan, şunları söyledi:
"Türkiye'de maalesef artık köyler boşalmış insanlar köylere gitmeyi bir ar onur meselesi haline getirmeye başlamışlar. Bu korkunç bir durum. Artık köylerdeki insanların şehirlere kaçma dürtüsü en üst düzeyde. Köylerde ne yazık ki orta yaşlı insanlar kalmış. Kalanların da yaşama sevinci gittikçe düşmüş. Yazın bir ay gelip ne bulduysa onu biçip götüren bir mekanizmaya doğru gidiyoruz."

En Çok Aranan Haberler