YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyada Her Yıl 17,1 Milyon Insan Kalp Ve Damar Hastalıklarından Ölüyor

Kalp ve damar hastalıkları, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sini oluşturuyor. Her yıl...

Dünyada Her Yıl 17,1 Milyon Insan Kalp Ve Damar Hastalıklarından Ölüyor

Kalp ve damar hastalıkları, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sini oluşturuyor. Her yıl dünyada 17,1 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Türkiye'de ise yaklaşık 2,5-3 milyon kalp hastasının olduğu tahmin ediliyor. Her yıl yaklaşık 200 bin insanımız da kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ergün Seyfeli, yaşam boyu sağlıklı bir kalbe sahip olmak neler yapılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Kalp ve damar hastalığına sahip kişilerin yaklaşık yüzde 80’ininde hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve sigara kullanımı bulunduğunun altını çizdi. Diğer önemli riskler arasında şeker hastalığı, obezite (aşırı kilolu olma), hareketsiz yaşam, beslenme bozukluğu yer aldığını ve ileri yaş ve genetik risklerinde nedenler arasında bulunduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalıklarından korunmada erken teşhis kadar egzersiz ve düzenli beslenmenin de önemli olduğunu belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Hastalar mümkünse açık alanlarda her gün veya en azından haftanın 3-4 günü, en az 30-45 dakika tempolu yürüyüşler yapmalı. Yürüyüşlerde temel kural egzersize başlamadan önceki kalp hızınızın yüzde 70'ne ulaşacak tempoda yürüyüşler yapılmasıdır. Mesela kalp hızı 70 olan bir kişi kalp hızını 120 atıma çıkaracak tempoda yürüyüş yapması gerekir. Hastalar bunu dijital tansiyon aletleri ile kolayca yapabilirler. Egzersizin süresi yanında tipide önemlidir. Örneğin kas yapıcı (halter, balfiks, ağırlık kaldırma vs.) egzersizlerden kaçınılmalı, daha çok yürüyüş, yüzme ve aerobik aktiviteler yapılmalı.”

Beslenme ve diyetinde önemli olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Ergün Seyfeli, “Mutlaka doğal gıdalar tüketilmeli, sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı, tuz tüketimi yağlı ve sindirimi zor gıdalardan uzak durulmalıdır. Kısacası beslenme mutlaka dengeli olmalıdır. Özetle beslenme konusunda şunu söyleyebiliriz, her şeyden yiyelim ama hepsini yemeyelim." dedi.

Sigaranın kalp damar hastalıklarının yüzde 20‘sinden sorumlu olduğunu anlatan Doç. Dr. Ergün Seyfeli, sigarayı bırakanlarda kalp hastalığı riski 1-2 yıl içinde yüzde 50, içme süresi ve miktarına bağlı olarak 10-15 yıl içinde de hiç sigara kullanmayan bir kişinin riskine düştüğünü anlattı. Seyfeli, “Dolayısıyla yaş ve genetik riskimizi değiştiremeyiz ama düzenli kalp check-upları, egzersiz ve beslenme ile kalp hastalıklarından önemli oranda korunabiliriz.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler