YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyada Her Yıl 9 Milyon Kişi Akciğer Hastalıkları Sebebiyle Ölüyor

Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin kronik akciğer hastalığı (KOAH), 3 milyon kişinin pnömoni,...

Dünyada Her Yıl 9 Milyon Kişi Akciğer Hastalıkları Sebebiyle Ölüyor

Dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin kronik akciğer hastalığı (KOAH), 3 milyon kişinin pnömoni, 2 milyon kişinin de akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle öldüğü açıklandı. Bu hastalıklara bağlı olarak 2025 yılında ölümlerin, erkeklerde 4,3 kat, kadınlarda 2,8 kat artacağını belirtiliyor.

Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Hekimleri’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Serap Ket Alkan, akciğer hastalıklarının dünya nüfusunu tehdit eden önemli bir sorun olduğunu belirtti. Astım, KOAH, akciğer kanseri, zatürre, tüberküloz ve solunum yetmezliği gibi akciğer hastalıkları yüzünden, dünyada her yıl on milyonlarca insanın nefes almakta güçlük çektiğini ve yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Alkan, “10 milyondan fazla insan, akciğer hastalıkları yüzünden hayatını kaybetmektedir.” dedi.

Avrupa Birliği ülkelerinin akciğer hastalıkları için her yıl 100 milyar Euro’nun üzerinde harcama yaptığını ifade eden Doruk Sağlık Grubu Hekimlerinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Alkan, akciğer hastalıklarının gelişiminde etkili olan faktörler hakkında da bilgi verdi.

Alkan şunları söyledi: “Akciğer hastalıklarının gelişiminde; genetik faktörler, çevresel maruziyetler (gazlar, kirli hava, sigara dumanı, alerjenler), kömür- maden işçiliği boyacılık gibi mesleki maruziyetler, tütün kullanımı, küresel iklim değişikliği ve ısınma ile sera gazı etkileri rol oynamaktadır.”

Bu hastalıkların tümünü etkileyen önemli faktörlerin başında sigara kullanımın geldiğini vurgulayan Alkan, “En önemli korunma yöntemleri; tütün- sigara içimin azaltılması, tütün yasaklarının arttırılması, iş sağlığı ve güvenliğinin önemsenmesi, küresel iklim değişikliği ve sera gazı etkilerini azaltmak adına kişisel olarak üzerimize düşeni yapmaktır.” dedi.

Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sinin akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluştuğunu dile getiren Alkan, akciğer kanserinin özellikle Türkiye’de son yıllarda gittikçe artma eğilimi gösterdiğini ve ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı. Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de özellikle sigara tüketiminin çok yoğun olması nedeniyle, akciğer kanseri sayıları gittikçe artma eğilimi gösteriyor. Akciğer hastalıklarına bağlı olarak 2025 yılında ölümlerin, erkeklerde 4.3 kat, kadınlarda 2.8 kat artacağına bildiriliyor. Unutmayalım ki, akciğer sağlığı nefes almak ve yaşamak için esastır.”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Alkan, iş gücü kaybı ve sağlık harcamalarındaki artışa paralel olarak, akciğer hastalıklarının getirdiği mali külfetin her yıl milyarlarca doları bulduğunun altını çizdi. Alkan sözlerini, şöyle tamamladı: “Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında solunum sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi için yapılan ödemeler, sağlık hizmetlerine yönelik ödemelerin yüzde 10’undan fazlasını oluşturmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler