YURTHABER

Amasya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyada iç organlarıyla mumyalanan örnekler yalnızca Amasya’da

Dünyada bilinen, iç organlarıyla birlikte mumyalanan tek örnekler olma unvanına sahip olan İlhanlı soyluları, Amasya...

Dünyada iç organlarıyla mumyalanan örnekler yalnızca Amasya’da

Dünyada bilinen, iç organlarıyla birlikte mumyalanan tek örnekler olma unvanına sahip olan İlhanlı soyluları, Amasya Müzesi'nde sergileniyor.

Amasya müzesinde sergilenen Anadolu mumyaları, gerek yaşadıkları kültür dönemi, gerekse koruma yöntemleriyle benzersiz özellikler taşıyor. Mumyalar bölümünün ziyaretçilerin en fazla ilgisini çeken kısımlardan biri olduğunu belirten Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Müzeye gelen ziyaretçiler ilk önce mumyaları görmek istiyor. Mumyalardan 4'ü çocuk, 4'ü yetişkin olmak üzere toplam 8 adet mumya sergiliyoruz.
Mumyalarımızın diğer özelliği ise Müslüman olmaları ve iç organlarının içerilerinde bulunuyor olmaları. Müzemize 2002 yılında ‘National Geographic’ kanalı araştırmacıları geldi ve mumyalar üzerinde endoskopik incelemelerde bulundu ve röntgenleri çekildi. İnceleme esnasında iç organların hala mumyalar içerisinde olduğu tespit edildi. Özellikle çocukların yaşamış oldukları, beslenmeden kaynaklanan hastalıkları dahi tespit edildi. Mumya dendiği zaman akla ilk gelen Mısır mumyalarıdır. Ama buradakiler Mısır mumyalarından farklı. Çünkü onardaki mumyaların tamamının iç organları çıkartılmış. Bizdekilerin ise içi organları halen içerlerinde.” dedi.

Amasya Müzesi'nde mumyaların dışında, 6 bin civarında arkeolojik eser bulunduğunu aktaran Özdemir, “Müzemizde ve depolarda teşhir ettiğimiz 12 bin 500 civarında sikkemiz mevcuttur. Bunun yanında 4 bin 500 adet etnografik olmak üzere toplam 23 bin civarında eser sergilemekteyiz. Arkeoloji bölümünde burada görmüş olduğunuz, Orta Karadeniz bölgesinin neolitik diyebileceğimiz, milattan önce 6 bin 500 yıllarına ait, Doğantepe beldesinde 2006 yılında yapmış olduğumuz çalışmalar sırasında, şu anda Anadolu’nun 7 bin yaşındaki en yaşlı bebeğini bulduk. O kazıda elde ettiğimiz buluntuları ve aile mezarlığını tek bir vitrin halinde Amasya’ya gelen ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca müzemizde arkeoloji vitrininde teşhir ettiğimiz en önemli eserlerden birisi de Hititler dönemine, milattan önce 1400 yıllarına ait. Yine Doğantepe beldesindeki çalışmalarda bulunmuş olan, Dünyada eşine nadir rastlanan fırtına tanrısı diye bilinen, ‘Teşup Heykelciği’ni de burada sergilemekteyiz. Amasya’nın kronolojisi milattan önce 6500’lü yıllardan başlayıp, Cumhuriyet'in başlangıç yıllarına kadarki eserleri müzemizde rahatlıkla gelip görebilirler. Amasya müzesine herkesi bekliyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler