YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyada ilk rahim nakli, AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşti

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dünyada ilk defa yapılan bir operasyona imza atıldı. 7 saatlik...

Dünyada ilk rahim nakli, AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleşti

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dünyada ilk defa yapılan bir operasyona imza atıldı. 7 saatlik ameliyatla dünyada ilk kez kadavradan alınan rahim 21 yaşındaki kadına nakledildi. Rahim nakli operasyonunu aynı hastanede daha önce Türkiye’de ilk çift kol naklini gerçekleştiren Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan gerçekleştirdi.
Doğuştan rahmi olmayan Anamurlu 21 yaşındaki Derya Sert bundan 2 yıl önce Mustafa Sert’le evlendi. Ancak doğuştan rahmi olmayan Derya Sert’in bu nedenle çocuğu olmadı. Tedavi için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran Sert ailesine rahim nakli olması söylendi. Derya Sert’in nakli kabul etmesinin ardından uygun rahim aranmaya başlandı. Derya Sert’e uygun rahim Antalya dışında hayatını kaybeden bir kişiden geldi. İsmi açıklanmayan kadavradan alınan rahmi nakletmek için 03.00’te başlayan ameliyat 7 saat sürdü. Ameliyat sonunda dünyanın ilk rahim nakli Anamurlu 21 yaşındaki Derya Sert’e yapıldı.
Dünyada ilk olma özelliği taşıyan rahim naklini daha önce Türkiye’de ilk çift kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan gerçekleştirdi. Sözkonusu ameliyatla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Daha önce dünyada 16’ncı Türkiye’de ilk çift kol naklini gerçekleştiren ve yine dünyada ilk rahim naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, AÜ’nün ustalık dönemini yaşadığını söyledi. Başarılı bir ameliyatla kadavradan alınan rahmin Derya Sert’e nakledildiğini söyleyen Özkan, cerrahi olarak bir sorun olmadığını ifade etti. Altı aylık süreç içerisinde ameliyatın tam başarısını göreceklerini belirten Özkan, “Bir süreç gerekiyor. Bir 10 günlük, 3 ve 6 aylık süreç var. Cerrahi sürçten sonra o anneye o babaya bir çocuk vermemiz. Ondan sonra başarılı olduk diyebiliriz. Dünyada bunu yapmaya çalışan 4 merkez vardı. Biz bunun üzerinde 3 yıldır çalışıyoruz. Şans bu aileye güldü. Doku grubu bu aileye uyduğu için biz bu aileye uyguladık.” şeklinde konuştu.

"TÜP BEBEK OLDUKTAN SONRA RAHİM TEKRAR ALINACAK"
Kadavranın Antalya dışından bir kişiye ait olduğunu söyleyen Özkan, yaptıklarının kadavradan yapılan ilk nakil olduğunu kaydetti. Teknik olarak hata beklemediklerini söyleyen Özkan, 10 günlük sürecin çok önemli olduğunu belirtti. Ailenin çocuk sahibi olabilmesi için de gerekli çalışmaların yapıldığını açıklayan Özkan, "Beklediğimiz çocuğun olmasını umduğumuz çocuğun hazırlığını yaptık. Embriyolar hazırlandı, donduruldu. İlaç dozları en minimuma indiğinde 6 ay sonra biz tüp bebek yöntemi ile bu sonuca ulaşmayı istiyoruz. Yüksek ilaç tedaisine maruz kalmamış bir embriyo olacak." dedi. Bu ameliyatın hiç kimseyi ümitlendirmemesi gerektiğini söyleyen Özkan, Antalya merkezde 5 binde bir görülen hastalık olduğunu ifade etti. Antalya’da şuanda 200 bu tür hastanın olduğunu kaydeden Özkan, Derya Sert’in de doğuştan rahmi olmayan bir hasta olduğunu, başka bir hastalığı olmadığını söyledi. Özkan, Derya Sert'in anne olmasının ardından rahmi tekrar çıkaracaklarını söyledi.

"DÜNYADA BİR İLKE İMZA ATTIK"
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de, AÜ Hastanesi’nin bir çok alanda ilklere imza attığını ifade etti. AÜ’de bir yıl önce büyük bir başarıya imza atılarak dünyada az sayıda yapılan büyük başarıya imza attıklarını ifade eden Rektör Kurtcephe, "Eylül 2010 tarihinde AÜ hastane bünyesinde yaptığı operasyon ile çift kol naklini yaptı. Bu bizi sağlık alanında zirveye taşıdı. Bir çok kurum bize ortaklık anlaşması yapma taleplerini ilettiler. O günden sonra Türkiye’de çok şey değişti. Sağlık Bakanlığımız bu alanda işleri düzenleyecek yasa ve yönetmelik yayınladı. Bugün birçok uzvu nakledebilecek yasal durum mevcut. Bunu hazırlayan AÜ oldu.” diye konuştu.
Kol naklinin ardından yüz naklini yapacaklarını açıkladıklarını hatırlayan Kurtcephe, verici çıktığı anda nakilin gerçekleşeceğini söyledi. Dünyada yine bir ilke imza attıklarını açıklayan Rektör Kurtcephe, “Dün itibarı ile ileride ismi tarih geçecek gönüllü vericimizden fedakarhane davranışı ile AÜ bir ilke imza atıp rahim naklini gerçekleştirdi.” dedi. Kurcephe konuşmasını şöyle tamamladı: "Kadınların en büyük hayali anne olmaktır. Onların yaratılışında bu duygu egemendir. Anne olmak için her şeyini feda edebilirler. En büyük arzuya dönüşür onların dünyalarında anne olmak. Bize anne olamayan doğuştan rahmi bulunmayan insanlarımızın bu büyük özlemini giderelim AÜ olarak rahim naklini gerçekleştirmek ve dünyada çığır açmak düşüncesi ile yola çıktık. İnşallah bu ilk başarıya ulaşır da, arkadaşlarımızı toplayıp bebeklerimizi burada severiz."
Basın toplantısına katılan Derya Sert’in kocası Mustafa Sert, ameliyatı gerçekleştiren hocalara ‘Allah razı olsun.’ diyerek teşekkür etti. Gözleri yaşaran Mustafa Sert, konuşmakta zorlandı. Mustafa Sert çocuk sahibi olmanın mutluluğunu yaşamak istediğini söyledi. Derya Sert’in ablası Dilek Gölge de, "İnşallah daha güzel umutlar verirsiniz insanlara biz de umudumuzun karşılığını alırız. Şuan bir şey söyleyecek durumda değilim. Hem sevinç hem umut var. Doktorlar sayesinde inşallah bir sonuca ulaşırız." dedi.
5 aydır hastanede olan Derya Sert'in ise hiç ummadıkları bir anda nakil haberinin geldiğini belirterek, bu acıların anne olmaya değeceğini söylediği ifade edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler