Dünyada tek etkene bağlı olan ve tedavi edilebildiği halde en çok ölüme neden olan hastalığın verem olduğu bildirildi.
Rize İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, 'Verem Savaş ve Propaganda Haftası' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hafta boyunca verem yönünden toplumu bilgilendirerek, hastalığa karşı her kesimin dikkatini çekmeyi hedeflediklerini belirtti.
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğuna dikkati çeken Tepe, şöyle devam etti: "Bu insanların yaklaşık yüzde 10'u hayatlarının bir döneminde verem hastalığına yakalanmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve yaklaşık 1.7 milyon insan buna bağlı olarak ölmektedir. Dünyada tek etkene bağlı olan ve tedavi edilebildiği halde en çok ölüme neden olan hastalık veremdir. Bu hastalığın sebebi 'mycobacterium tuberculosis' isimli basildir. Tedavi görmemiş verem hastalarının öksürük, aksırık, hapşırma ile solunum yoluyla dışarıya attığı mikroplu havanın solunmasıyla hastalık bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Bulaşma en çok hasta ile yakın temasta kalan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları arasında olur. Tedavi edilen hastalar da 2-3 hafta sonra bulaşıcılık büyük oranda yok olur."
Hastalığın en çok akciğer olmak üzere bütün organlarda oluşabildiğini vurgulayan Tepe, "Hastaların, öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ve göğüs ağrısı gibi şikâyetleri olur. Tedaviye rağmen 2–3 haftadan uzun süren öksürüklerde Verem Savaşı Dispanserlerine başvurmak gerekir. Tanı balgam da verem mikrobunun görülmesiyle konur. Hastanın şikâyetleri, akciğer filmi, yapılan test ve diğer bulgular veremle uyumlu ise mikrop görünmeden de verem teşhisi konulabilir ve tedavisine başlanır." dedi.
Tüberküloz hastalığının mikrobik olduğuna ve kesinlikle kalıtsal olmadığına işaret eden Tepe, şunları kaydetti: "Teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Tedavisi standart olup, her ülke, şehir, hastane ve dispanserde aynı şekilde yapılmaktadır. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı mümkünse bir sağlık personelinin gözetiminde, değilse aile hekiminin tayin edeceği bir kişi tarafından gözetim altında içirilmesi gerekmektedir. Tedavi hastanede veya dispanserde başlar. Aylık takipleri Verem Savaşı Dispanserlerinde yapılır. Tedavi süresi en az 6 aydır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz