Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Meftun Ünsal, "Kronik bir solunum yolu hastalığı olan, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmalarıyla kendisini gösteren astımın dünyada 300 milyon kadar insanı etkilediği tahmin ediliyor. Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden birisi ve 7-8 çocuktan birisi astım hastasıdır" dedi.
Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şubesi olarak "Dünya Astım Günü" etkinlikleri çerçevesinde OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirdiklerini belirten Türk Toraks Derneği Orta Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Meftun Ünsal, astım hastalığının görülme sıklığının yaşam ve çevre koşullarının değişmesine bağlı olarak giderek artmakta olduğunu belirtti. Dünya astımdan ölenlerinin sayısının yılda 250 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini ifade eden Prof. Dr. Meftun Ünsal, "Hastalığın kronik ve değişken özelliği astım hastalarının yakınmalarına alışkın olmasına neden olabilmektedir. Yakınmasız kalabileceğini bilmeyen ve bunu talep etmeyen hastalar hekime başvurmakta geç kalmakta ve hastalıkları ilerleyebilmektedir. Oysa uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; gündüz astım yakınmalarının bulunmaması, gece astım nedeniyle uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken ayrıca hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Çabalarla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmaktadır. Ancak halen istenilen düzeyde değildir. Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı yüzde 22 olarak bulundu. Astım hastalarının ¼'ü son 1 yılda astım krizi nedeniyle acil servise başvurmakta, yüzde 5'i astım nedeniyle hastanede yatarak tedavi görmüştür. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir" diye konuştu.
Bu yıl Dünya Astım Günü'nde tüm dünyada ve Türkiye'de geçen yılda olduğu gibi 'astımınızı kontrol edebilirsiniz' ana temasının işlenmesine devam edileceğini söyleyen Prof. Dr. Meftun Ünsal, "Ülkemizde astım hastalarının yüzde 10'undan fazlası hala sigara içmekte olduğu, yüzde 30-40'ının obez olduğu görülmüş ve bu olgularda astım kontrolünün daha kötü olacağı bildirilmiştir. Astım için küresel girişim içinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki çabalarla önümüzdeki 5 yılda astıma bağlı hastanede yatışların yüzde 50 azaltılmasına yönelik bir kampanya başlatılmıştır. Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere, hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirilmesi amaçlandı" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz