Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, artık diaspora kelimesinden korkulmaması gerektiğini ifade ederek, "Hedefimizi dünyadaki en etkin diasporalardan biri olmaktır" dedi.
Hisarcıkloğlu ayrıca, yurt dışındaki Türklerin birbirlerini rakip görmemesi gerektiğini belirterek, "Onun ekmeğine, işine göz konulmamalı. Bizim savaşımız pastadan dilim çalma savaşı değil, pastayı büyütme savaşıdır" diye konuştu. Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı'nda girişimcilere hitap eden Hisarcıkloğu, eksi 40 derecede Sibirya'da gökdelen, artı 40 derecede Sudan'da köprüler inşa eden yurt dışındaki girişimcilerin, kayaların arasındaki çatlarda biten cesaret çiçekleri gibi filizlendiğini söyledi. Türk özel sektörü olarak, yaşanan coğrafyanın iş dünyası için fırsatlar bölgesi haline gelmesi için çaba gösterdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bölgemizde özel sektör gelişimine dönük projeler yürütüyoruz. Gürcistan'da tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması vizyonu ile ortak sınır kapısı işletilmesi somutlaşıyor. Türkçe konuşan işadamlarına girişimcilik konusunda eğitim veriyoruz. Suriye'de yatırım ortamı; İran'da piyasa ekonomisi alanlarına odaklanan eğitim programları düzenliyoruz. Basra'da ve Filistin'de Sanayi bölgesi inşa ederek, Türk girişimcileri için yeni pazarlara giriş imkânı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.
-HEDEF 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT OLMALI-
Cumhuriyetin 100'üncü yaşında hedeflerinin, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, araştırma ve geliştirmeye dayalı yenilikçi model kurulması, en az üç sektörde dünya lideri olmayı, 500 milyar dolarlık ihracat yapmayı, dünyada tanınan 20 marka üretmeyi, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında, 10 Türk şirketine sahip olmayı hedeflediklerini açıkladı.
Bu hedeflerin yanı sıra artık diaspora kelimesinden korkulmaması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hedefimiz dünyadaki en etkin diasporalardan biri olmaktır. Bakın uzun yıllardır "lobi" kelimesi, "Diaspora" kelimesi, bizim için korkutucu anlamlar taşıdı. Artık korkmamıza gerek yok. Muhtaç olduğumuz birikim, kudret, enerji ve niyet, bizde mevcuttur. Biz belki diğer milletlere göre yurt dışına biraz daha geç açıldık. Ancak şunu söyleyebiliriz: Çok güçlü bir yurt dışı insan varlığına sahip ülkeyiz. Gerek girişimciler, gerek sayıları ve etkinlikleri git gide artan profesyonel yöneticilerimiz "Küresel Güç Türkiye" sloganı etrafında, dünyanın dört bir yanından gelerek, şimdi burada birleştiler" dedi.
-KÜÇÜK KALAN, GERİDE KALIR-
Artık tüm girişimcilerin yeni bir bilinçle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, öncelikle yurt dışındaki Türklerin, birbirlerini rakip olarak görmemesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Onun ekmeğine, onun işine göz koymayacak. Bizim savaşımız, pastadan dilim çalma savaşı değil, pastayı büyütme savaşıdır. Bölgesel liderlikten küresel bir güce dönüşmeyi hedefleyen bir ülkenin evlatları, artık hep birlikte pastayı büyütmelidir" dedi. Bir örnek vererek konuşmasını sürdüren Hisarcıklıoğlu, "Saraybosna'daki Ziraat Bankası'nın camında Türkçe olarak, "Yardıma ihtiyacınız olursa içeri gelin" yazıyor. İşte biz bilinci budur, iş dünyasının ortaya çıkarttığı sinerji budur" dedi. İkinci olarak karın üründe değil müşteride olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Ölçeğimizi büyütmeliyiz. Birlikte iş yapmayı, ortaklıklar kurmayı öğrenmeliyiz. Zira rekabetin küresel yaşandığı bir dünyada küçük kalan, geride kalır" dedi.
-EVLİYA ÇELEBİ RUHUYLA DEVAM ETMELİYİZ-
Üçüncü olarak yeni nesillerin sadece İngilizce'nin yanı sıra, Çince, Hintçe, Rusça, Arapça, hatta İspanyolca öğrenmesinin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Girişimciliği küçük yaşta çocuklarınıza öğretin. Onlara para değil, sorumluluk verin. Bugün mesela Paris-Kenya uçağına binin, mutlaka elinde dizüstü çantasıyla bir Türk girişimcisi bulursunuz. Aynı yola, içimizdeki girişimci Evliya Çelebi ruhuyla devam etmeliyiz" dedi. Bunun yanı sıra ortak gündem oluşturulmasının önemine değinen Hisarcıklıoğlu, "Ayrımcılık yapmadan, dayanışma içinde, ahenkli çalışmalıyız. Ben değil, biz demeliyiz. Bakın, diğer lobiler bizden daha güçlü oldukları için mi, bizden daha etkin olabiliyorlar? Hayır. Şu sözü de aklımızdan çıkarmayalım. Organize olmuş küçük bir toplulukla, organize olmamış büyük kitleler yönlendirilebilir" şeklinde konuştu.
Yurt dışındaki Türklerin desteklenmesi gerektiğini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Önümüzdeki Haziran ayında Avrupa Parlamentosu seçimleri olacaktır. Aday olmalısınız. Türk adayları desteklemelisiniz. Avrupa'daki gücünüzü hissettirmelisiniz. Ülkemiz lehine söylemlerin de, seçimlerde adaylar için önemli bir destek unsuru olduğunu göstermelisiniz. Bizleri de bu konuda yönlendirmelisiniz" dedi.
Hisarcıklıoğlu her alanda profesyonellerin önünün açılmasına çalışılması gerektiğine dikkat çekerek, "Hedefimiz: Çok Uluslu Kuruluşlar ve Çok Uluslu Şirketler olmalı" ifadesini kullandı. (ANKA)