Eğer saklıyorsanız Aylin Dörtyön'ün süt dişi albümlerine bir göz atmalısınız? Dünyada 5 – 11 yaş arasındaki bütün çocukların süt dişleri dökülüyor. İstatistiklere göre Türkiye'de bu yaş grubunda yaklaşık 9 milyon çocuk var. Dökülen süt dişlerinin ne yapılacağı, nasıl saklanacağı hem çocukların, hem anne-babaların ortak sorusu. Çeşitli ülkelerde süt dişleri ile ilgili farklı gelenekler ve inanışlar var.
Ülkelerin diş gelenekleri
Afganistan
Dişlerini bir fare deliğinin içine bırakırlar ve "kirli, eski dişimi al ve bana onun yerine küçük, temiz bir diş ver” derler.
ABD
Amerikalı çocuklar, dökülen süt dişlerini yastığın altına koyarlar. Uykuya daldıklarında "Diş Perisi”nin gelip, dişi alacağına ve onun yerine para bırakacağına inanırlar.
Arjantin
Dişlerini bir bardak suyun içine koyarlar. Gece olunca El Ratoncito adında küçük bir farenin gelerek, bütün suyu içip, dişi alarak boş bardağın içine bozuk para veya biraz şeker bırakacağına inanırlar.
Arnavutluk
Dişlerini evlerinin çatısının en üstüne atarlar ve "fare, fare, bozuk dişimi al ve bana sağlıklı ve güçlü bir diş gönder” derler.
Avustralya Aborijinleri
Aileleri, dişlerini pandanus bitkisinin içine yerleştirmelerine yardım eder. Pandanus bitkisi büyüyüp ağaç olurken dişilerinin de büyüyeceğine ve Pandanus yapraklarında, dişler büyürken çocukları koruyacak ruhlar olduğuna inanırlar.
Brezilya
Anneleri dişlerini dışarıya atıp şu şiiri okumalarını söyler: "Güzel kuşlar, sevgili kuşlar, şu dişimi alın ve bana yeni bir diş getirin”. Kuşlar sadece temiz dişleri aldığı için dişlerimi her gün fırçalarlar.
Çin
Üst dişlerini yatağın ayağının yanına, alt dişleri çatıya koyarlar. Aileleri, bunun yeni dişlerinin büyümesini hızlandıracağını söylerler.
Endonezya
Dişlerini geriye doğru çatıdan atarlar. Dişlerinin düzgün çıkması için eski dişlerini dümdüz atmaları gerekir.
Fas
Yatarken dişlerini yastığın altına koyarlar. Ertesi sabah güneş doğarken kalkıp dişlerini güneşe doğru atıp, "sana bir eşek dişi veriyorum ve bana bir ceylan dişi vermeni rica ediyorum” derler.
Güney Afrika
Dişlerini odalarında terliğin içine bırakırlar. Akşam bir fare gelir, dişi alır ve yerine bir hediye bırakır.
Haiti
Dişlerini çatıya atarlar ve "Fare, fare, fare! Sana çok güzel bir diş verdim, sen de bana eski bir diş ver” diye seslenirler. Asıl söylemek istediklerinin tam tersini söylerler ki kurnaz fareyi kandırıp gerçekten almak istediklerini alabilsinler.
İspanya
Dişlerini yastığın altına saklarlar. Uyuduklarında Ratoncito Perez isimli farenin dişlerini alıp yerine biraz para veya şeker bırakacağına inanırlar.
Japonya
Üst dişleri çıkarsa onu çamura atarlar. Eğer alt dişleri çıkarsa onu çatıya atarlar. Böylece eski dişlerinin yerinde düzgün bir diş çıkacağına inanırlar.
Kazakistan
Dişlerini banyo küvetinin altına atarlar ve "fare, fare, lütfen bana yeni bir diş getir” derler.
Meksika
Dişlerini yataklarının yanındaki bir kutunun içine koyarlar. Uyurken sihirli fare El Raton'un gelip dişlerini almasını ve yerine biraz para bırakmasını dilerler. Meksikalı çocuklar El Raton'un ön dişleri için biraz daha fazla para bırakacağına inanır.
Mısır
Dişlerini bir parça pamuğa veya mendile sarıp dışarı çıkarlar. "Parlayan güneş, parlayan güneş, bu sığır dişini al, bana bir gelin dişi getir” derler. Sonra dişlerini çok yükseğe, güneşin gözüne doğru atarlar.
Nijerya
Çıkan dişlerini 8 küçük taş ile beraber toplamı 9 olacak şekilde avuçlarında tutarlar (kızlar dişini 6 taş ile birlikte toplamı 7 olacak şekilde tutabilir). Sonra gözlerini kapatırlar, yüksek sesle adlarını söylerler, ellerindekileri sayarlar ve "dişimi geri istiyorum” derler. Hepsini birden atıp koşarak kaçar. Hızlı koşmak çok önemlidir.
Pakistan
Dişlerini pamuğa sararlar. Güneş batarken nehir kenarına giderler ve dişlerini suya atarlar. Böylece iyi şans getireceğine inanırlar. Eğer yakında nehir ya da dere yoksa bahçeye atarlar.
Sri Lanka
Gözlerini kaparlar ve "sincap, sincap, bu dişi al ve bana yeni bir diş ver” derler. Sonra dişlerini çatıya atıp evin içinde koşarlar.
Şili
Dişlerini annelerine verirler. Anneleri dişlerini altın veya gümüş kaplatır ve çocuğuna kolye veya küpe yaptırır.
Tacikistan
Dişlerini tarlaya ekerler ve onlar da büyüyünce savaşçı olurlar.
Türkiye
Dişlerini çatıya atarlar ve farelerin eski dişlerini alıp yeni bir diş getirmesini isterler.
Uganda
Dişlerini, farelerin geçiş yolu üzerindeki bir kabın arkasına bırakırlar. Ertesi gün dişleri yok olmuş olur ve kabın içinde biraz para bulurlar. Ama bazı fareler diğerlerine göre daha fakirdir.
Venezüella
Dişlerini yastığın altına koyarlar. Uyudukları zaman bir fare gelip dişlerini alıp yerine biraz bozuk para bırakır.
Yeni Zelanda
Dişleri yastığın altına koyarlar. Aileleri onu alır ve küçük bir hediye bırakırlar. Sonra dişi büyük Wailato nehrine atarlar.
Diş albümü, çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile ilgili konularda bir farkındalık yaratacak. Süt dişlerinin dökülme sürecinde yaşanan sıkıntı ve korku, keyifli bir faaliyete dönüşecek.
Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca çocuk, uğur getirdiğine inandıkları süt dişlerini saklıyor.
Çocuklar artık büyüdüklerinin göstergesi olan bu dişleri arkadaşlarına göstermekten gurur duyuyor.
Aylin Dörtyol'un diş albümleri 19.90 TL