Bu yıl 4.sü hazırlanan Canlı Lale Halısı’nın açılışında konuşan Başkan Uysal, lalenin bahar müjdecisi olduğunu ifade ederek, “Lale aynı zamanda tabiattaki canlanışın sembolüdür. Bu güzel günü bizimle paylaştığınız için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Dünyanın en büyüğü İstanbul'da
2005 yılında “Lâle evine dönüyor” diyerek başlattıkları festivalin sınırları aşarak artık tüm dünya tarafından takip edildiğini altını çizen Başkan Uysal, “Hem ülkemizin farklı şehirlerinden, hem de dünyanın değişik bölgelerinden misafirlerimiz var. Festivalimizin namı çoktan İstanbul sınırlarını aştı. Lale bizim çiçeğimizdir ve İstanbul’un simgesidir.
Çünkü İstanbul, lalenin anavatanıdır. 18. yüzyılda 1588 lale türü ile şehrimiz adeta bir lale cennetiydi. Ve buradan tüm dünyaya yayıldı” ifadelerini kullandı.
Canlı Lale Halısı’nın bu yıl 4.kez hazırlandığını ve hazırlanan halıda 565 bin adet lale kullanıldığını belirten Başkan Uysal şöyle devam etti:
“Neden bu rakam? Çünkü İstanbul’un fethinin 565.nci yıldönümü bu yıl. Lale halımızın toplam büyüklüğü 1734 metrekare. Halıda kullanılan motifler de özel. Bu motifler, Türk Dünyası’nda yüz yıllardır halı ve kilimlere dokunan anonim motifler arasından seçiliyor.
Geçen yıl bereket motifi kullanılmıştı. Bu yıl ise Anadolu’da kalp gözünü simgeleyen “göz” motifi dokundu. Büyük bir emek harcandı. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum.”