BALIKESİR (İHA) - Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde mumyalanarak bir müzede sergilenen dünyanın en büyük caretta caretta cinsi kaplumbağası yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Dev kaplumbağayı Tahtakuşlar Etnografya Müzesi'nde sergileyen Ali Bey Kudar, "Şu anda dünyada deri sırtlı deniz kaplumbağasının sayısı 2 ila 3 bin arasında. Bu kaplumbağa Güney Amerika'dan yolunu şaşırarak 1997 yılında Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'ne gelmiş. Ören'de Mehmet Temiz ismindeki bir balıkçının ağına takılan 2 metre boyunda, 360 kilogram ağırlığındaki bu kaplumbağanın diğer bir özelliği ise karada yaşayamamasıdır. 3 Ekim 1997 yılında yakalanan bu kaplumbağa bizim elimize geçti. 1998 yılında ise sergilemeye başladık" dedi.
375 GÜNDE İÇİ BOŞALTILIP MUMYALANABİLDİ Kudar, dev kaplumbağayı 375 günde mumyalayarak sergilenebilir hale getirdiklerini belirterek, "Ekibimiz, dünyanın en büyük kaplumbağası olan bu hayvanın sadece içini 3 günde boşaltabildi. Çünkü çok değişik vücut yapısı bulunan ve kafası tamamen kemikten oluşan bu kaplumbağanın derisi pamuk balina ve yunus karışımıdır. Kanatları ise kıkırdakımsı bir dokudan oluşuyor. Bu kaplumbağanın kabuğu yoktur, balık vücudu gibi deri ile kaplıdır. Biz bile bugüne kadar böylesini hiç görmemiştik. İç organı ağzından başlayan ve midesine kadar devam eden ters bir dokusu var. Yemek borusu soba borusu büyüklüğünde. Çene yapısı et ile beslendiğini ortaya koyuyor. Bu kaplumbağanın yağ dokularını dengeleyebilmesi için de günde yaklaşık 50 ila 60 kilo balık tüketmesi şarttır. Araştırmalarımıza göre şu anda dünyada sergilenen en büyük kaplumbağa olduğunu öğrendik" diye konuştu.