Çinli şehir planlamacıları, İnci Nehri Deltası üzerinde yer alan dokuz şehri birbirine bağlayacak iddialı bir planı masaya yatırdı.
İnci Nehri Deltası’nı Bütünleştirme adını taşıyan planın gerçekleştirilmesi durumunda şehir merkezi büyüklüğü açısından Londra’dan 26 daha kat daha büyük bir şehir ortaya çıkacak.
Yeni mega şehir, Çin’de imalatın yoğun şekilde gerçekleştirildiği Guangzhou, Shenzhen, Foshan, Dongguan, Zhongshan, Zhuhai, Jiangmen, Huizhou ve Zhaoqin şehirlerini bir araya getirecek.
Bu şehirlerin yarattığı ekonomik büyüklük Çin’in yüzde 10’nunu oluşturuyor.
150 BÜYÜK ALTYAPI PROJESİ
Önümüzdeki altı yılda, dokuz ayrı şehirdeki ulaşım, enerji, su, telekomünikasyon ağlarını birbirine bağlamak için yaklaşık 150 büyük altyapı projesi başlatılacak. Bu projelerin toplam maliyetinin 190 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Bütün bunlara ek olarak mega şehri Hong Kong’a bağlayacak bir demiryolu da inşa edilecek.
Mega şehir projesinin üst düzey danışmanlarından, Guangdong Şehir Planlama Enstitüsü’nün baş planlamacısı Ma Xiangming, “Şehirlerin birbirine bağlanmasının arkasındaki amaç, insanların rahat seyahat etmeleri ve farklı alanlardaki farklı olanaklardan faydalanabilmeleriydi” dedi.
Ma, mega şehir için henüz bir isim seçmediklerini de belirtti ve “Mega kentin ismi Büyük Londra yada Büyük Tokyo gibi bir şey olmayacak. Çünkü bu projenin odağında tek bir şehir yok” diye konuştu.
MALİYETLER AZALACAK
Ma ek olarak, “Yeni şehre, eskiden bu yana var olan kentlerin birinin adını vermeyeceğiz. Mega şehir projesiyle, sanayi ve istidamın ülke içinde daha eşit bir şekilde dağılması ve kamu hizmetlerinin daha adil olarak kullanılması sağlanacak” dedi.
Mega şehrin sakinlerinin, ulusal geçerliliği olan ulaşım kartları kullanabilecekleri ve mega şehir içinde seyahat etmelerini sağlayacak yıllık biletler alabilecekleri belirtildi.
Proje kapsamında, yaklaşık 5000 km uzunluğunda, 29 tane demir yolu hattı inşa edilecek ve farklı şehirlerarasında yapılacak yolculuklar en fazla bir saat sürecek.
Şehir planlamacılarına göre, bu projeyle birlikte telefon faturalarının yüzde 85 azalacağını, hastane ve okullardaki hizmetin daha iyileşeceğini söyledi.
Ma, “Sakinler, nerede hizmet almak istediklerine kendileri karar verecek ve gitmek istedikleri hastanelere, internetten kalabalılığı kontrol ederek seçebilecek” dedi.
İnci Nehri Deltası’nın en büyük problemi olan kirliliğe de ortak bir çözüm geliştirilecek. Mega şehir içinde petrol ve elektrik fiyatları da standartlaştırılacak.
DAHA BÜYÜK ŞEHİRLER YOLDA
Çin, bu on yılın sonlarına doğru, nüfusları 50 – 100 milyon kişilik olacak daha büyük şehirler inşa etmeyi de planlıyor.
Çin’in kuzeyindeki ülkenin en önemli şehirleri Pekin ve Tianjin, hızlı trenlerin yol aldığı demiryollarıyla birbirine bağlanacak ve Bohai Ekonomik Bölgesi adı altında bir bölge oluşturacak. Bu bölgenin nüfusunun da en az 260 milyon olması bekleniyor.
Çin’in önümüzdeki beş yılda, altyapı ve inşaat projelerine toplamda 1 trilyon dolara yakın harcama yapacağı tahmin ediliyor.