HABER

Dünyanın en büyük şirketleri gelecek

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Ali Babacan, iki kere ertelenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantısının 15 Mart 2004 tarihinde İstanbul'da yapılacağını söyledi. Bakan Babacan, konsey toplantısına dünyaca ünlü 20 yabancı şirketin yanısıra Türkiye'den TOBB, TÜSİAD, TİM ve YASED gibi sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının katılacağını belirtti.

Bakan Babacan, bugün Hazine Müsteşarlığı'nda Yatırım Danışma Konseyi toplantısına ilişkin bilgilendirme toplantısı yaptı. Konsey toplantısını gerçekleştirmedeki amacın Türkiye'yi yabancı sermayeye tanıtmak değil, Türkiye ile ilgili tavsiye kararlarını dinlemek olduğunu ifade eden Bakan Babacan, "Konsey toplantısında dünyanın çeşitli ülkelerine yatırım yapan çok büyük şirketlerin Türkiye'ye olan bakış açılarını öğreneceğiz. Burada alacağımız tavsiya kararları ile Türkiye'deki yatırım ortamının geliştirilmesi, rekabet ortamının artırılması alanlarında adımlar atacağız" diye konuştu. Konsey toplantısına katılmaları için dünyada çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 38 kuruluşa davet mektubu gönderdiklerini anlatan Bakan Babacan, toplantıya Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun üst düzey yöneticilerini de iştirak edeceğini belirtti. Babacan, davet edilen 20 şirketin, 11 değişik ülkede 10 sektörü temsil edeceğini kaydetti. Bakan Babacan, konsey toplantısına katılmak isteyen 5 şirketi ise, 'seviye yetersizliği' gerekçesiyle elediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın başkanlık edeceği konsey toplantısı öncesi katılımcılarla akşam yemeğinde buluşacaklarını anlatan Bakan Babacan, "Toplantının sabahki bölümünde Türkiye'nin uluslararası alanda yatırımdaki yeri değerlendirilecek. Öğleden sonraki bölümde ise Türkiye'de yerli ve yabancı yatırımların artırılması için yapılması gerekenler tartışılacak. Konsey toplantısı sonunda hazırlanacak sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklanacak" şeklinde konuştu. Türkiye'de ekonomik alanda ilk kez böyle bir uluslararası toplantının yapılacağını blirten Bakan Babacan, "Katılımcıların ilgili kuruluşların en üst düzey yöneticisi olmasına dikkat ettik. Toplantı uluslarası sermayenin ülkemize çekilmesinde kilit rol oynayacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'de yatırım alanında ciddi sorunların var olduğunu bildiklerini ifade eden Bakan Babacan, "Önemli olan bu sorunları farkedip, çözümü noktasında gerekli adımları atmaktır. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Yatırım Danışma Konseyi toplantısı kısa ve uzun vadede birçok yararlar sağlayacak. Sonuçları 2-3 yıl sonra daha net görebileceğimiz gibi belki 6 ay ya da 1 yıl sonunda meyvesini toplamaya başlarız" diye konuştu. Babacan, Türkiye Yatırım Danışma Konseyi'nin yılda bir veya iki kere toplanacağını belirtti. Dünyada ekonominin farklı bir yapıya doğru gittiğini ifade eden Bakan Babacan, artık sermayenin 'yerli' ya da 'yabancı' diye ayırt edilmediğini, bunun yerine 'uluslararası sermaye' kavramının yaygınlaştığını söyledi. Babacan, Türkiye'de gerçekleştirilen siyasi ve ekonomik reformları tüm dünyanın yakından takip ettiğini öne sürerek, "Türkiye IMF için başarı örneği oldu. Bu Davos'ta yapılan zirve toplantısında da konuşuldu. Türkiye'nin başarısı IMF için yüz akıdır" dedi.

En Çok Aranan Haberler