Flamingoların her yıl yapay üreme alanını yoğun şekilde kullandığını söyleyen Sulak Alanlar Sorumlusu Elif Karabulut, üreme döneminde adanın rehabilitasyonunu yaptıklarını söyledi. Bölgede insan varlığına izin verilmeyen süreçte araç giriş çıkışlarının da engellendiğine dikkat çekti. Bu koruma kalkanı sayesinde hazırlanan yapay üreme adasının kuşlar için eşsiz bir üreme bölgesine dönüştüğünü anlattı.
Yapılan çalışmalar sayesinde İspanya ve İtalya'da da kuşların gözlenebildiğini söyleyen Karabulut, gün geçtikçe koruma altındaki alanlar sayesinde kuş sayısında artış olduğunun da altını çizdi.
Kurulan kamera sistemi sayesinde 7/24 takip edilerek kayıt altına alınan kuşlar, ziyaret merkezi bölümünden izlenebiliyor.
18 BİN YAVRU DÜNYAYA GELDİ
Türkiye'de flamingoların iki üreme sahasından biri olan İzmir Kuş Cenneti'ndeki yapay kuluçka adasında, 18 bin yavru dünyaya geldi.
Anadolu'nun "allı turnası" flamingoların bulunduğu Gediz Deltası'nda, mevcut doğal kuluçka adasının dalga erozyonuyla erimesi nedeniyle 2012 yılında oluşturulan 6,5 dönümlük yapay kuluçka adasında, her geçen yıl daha çok sayıda yavru doğuyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü İzmir Şubesi ekipleri, bu sene de yapay adada üreme dönemi öncesinde hayvanların yuva yapmasını kolaylaştırmak için toprağı çapalayarak yumuşamasını sağladı.
Adanın etrafını ahşap çit ile çeviren ekipler, yumurtaları yabani hayvanlardan korumuş oldu. Böylece dünyanın en büyükleri arasında gösterilen adada, 30 günlük kuluçkayı tamamlayan 18 bin yavru yumurtalarından çıktı.
Kuluçka sürecinde yumurtalara dönüşümlü bakan flamingo çiftleri, yavrularını beslemek için de birlikte hareket ediyor.