Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Dünyanın En Çok Silah Bulunduran 10 Ülkesi

Small Arms Survey kurumunun yaptığı araştırmaya göre; her 100 kişiden yaklaşık 90’ının silah bulundurduğu ABD, en çok silah bulunduran ülkeler sıralamasında açık ara önde.

Dünyanın En Çok Silah Bulunduran 10 Ülkesi

1 - Yemen

100 kişiye düşen silah oranı: 54.8

Silahların kayıt edilmesini gerektiren ve kamu alanında taşınmasını yasaklayan yasalara rağmen, silahlar Yemen’deki hayatın en vazgeçilmez parçalarından biri. Açık alanda kurulu pazarlarda, kalitesine göre 500-1,500 dolar fiyat aralığında bir Kalaşnikov alabilirsiniz. Yetmezse, rahatlıkla RPG elde etmeniz de mümkün. Her yıl, silahla bağlantılı olaylar yüzünden yaklaşık iki bin Yemenli hayatını kaybediyor. ABD’nin, teröristler için sığınak olarak belirttiği Yemen, silahsızlanma açısında hiç ümit vermiyor.

2 - İsviçre

100 kişiye düşen silah oranı: 45.7

Birçok vatandaşının yarı otomatik tüfek sahibi olmasını gerektiren bir geleneğe sahip olan İsviçre, buna rağmen dünyanın en düşük şiddet nedenli ölüm oranlarından birine sahip. Bu yüzden, ABD’li silah savucularının en sevdiği ülkelerin başında geliyor. Ancak silah sahibi olma anlayışı ABD’dekinden çok farklı. 21-32 yaş arası tüm İsviçreli erkekler askerlik yapmak zorunda. Terhis olan erkekler, istedikleri sürece evlerinde bulundurmaları için ordudan M-57 taarruz tüfeği ve 24 şarjör alıyor. Kadınların silah sahibi olmaları yasak, buna rağmen devlet destekli eğitim programlarına katılabiliyorlar.

Rakamlara göre, 2001 yılı içinde İsviçre’deki hanelerde 600 bin otomatik silah ve 500 bin tabanca bulunuyordu.

3 - Finlandiya

100 kişiye düşen silah oranı: 45.3

20-30 yıl öncesine kadar kırsal hayatın egemen olduğu Finlandiya’da silah sahibi olmak gibi bir eğilim var. Ülkede silah almak için gereken yaş limiti 15. Silah alımı en çok avcılık ve atış talimi yapmak için yapılıyor. Ülkede silahlara olan eğilim, 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan okul katliamlarında mercek altına alındı. İki ayrı saldırıda, Pekka-Eric Auvinen(solda) ve Matti Saari(sağda) aynı silah dükkanından aldıkları silahlarla toplam 18 kişiyi öldürdü. Finlandiyalı politikacılar, şimdi silah edinme yaş limitini 18’e çıkarmaya ve yarı otomatik silahların satışını yasaklamayı düşünüyor

4 - Sırbistan

100 kişiye düşen silah sayısı: 37.8

Sırbistan ve Batı Balkan ülkelerinde dolaşan yasa dışı silahlar, 1990’larda yaşanan çatışmaların ürünü. Dağılmasından önce, Yugoslavya ucuz piyade silahlarının ucuz ithalat merkezi konumundaydı.

Savaşın sona erdiği yıllardan beri hükümetin silahsızlanma için verdiği çabalara rağmen, bugün Sırbistan’da 900 bin kayıt dışı silah olduğu düşünülüyor. 1990’larda suç örgütleri için önemli bir kaynak olan Sırbistan’daki silah tüccarlarının, bugün teröristlere silah tedarik ettiğinden endişe ediliyor. Mevcut yasalar, yarı ve tam otomatik silahların kullanımını yasaklıyor. Ancak kara borsa aracılığıyla AK-47 sahibi olmak çok kolay.

5 - Kıbrıs

100 kişiye düşen silah oranı: 36.4 (Tüm ada için geçerli olan bu rakam rağmen, Rum Kesimi’nin daha fazla silaha sahip).

Small Arms Survey’in 2005 yılındaki raporuna göre, 870 bin nüfuslu ada, söz konusu yıl ABD’nin ardından en çok silah ithalatçısı olmayı başardı. Ancak ithal edilen silahların çoğu sivillerin kullanımı için yapılmıyor. Kıbrıs’ta neredeyse tümü av tüfeği olan kayıt dışı 104 bin silah bulunuyor. Geçmişteki çatışmalardan dolayı büyük silah stokları bulunan adada, silahla bağlantılı olaylardan yaşanan ölümler yılda 10’u geçmiyor.

6 - Suudi Arabistan

100 kişiye düşen silah oranı: 35

Suudi Arabistan hükümeti kadınların araba kullanmasını yasaklasa da, aynı bakış açısı silahlar için geçerli değil. Avcılık, korunma ve ‘eğlenceler’ için silah kullanmanın, Suudi Arabistan kültüründe derin bir geçmişi var. Yeni yasalar, silah edinmek için yaş limitini 21’e çekti. Ancak bir yetişkinin denetimi altında, 12 yaşından itibaren eğitim alınabiliyor. Ayrıca, ulusal güvenlik kapsamında silah kaçakçılığına karşı önlemler mevcut. Sayısı bilinmese de, her yıl binlerce kayıt dışı silah ele geçirilen Suudi Arabistan’da, 2009 yılında sabıkası bulunanlara silah dükkanı açma izni verildi.

7 - Irak

100 kişiye düşen silah sayısı: 34.2

2003 yılında Irak ordusunun tasfiye edilmesinin ardından kara borsaya düşen silahlar, ABD askerleri için bulunamayan kimyasal veya biyolojik silahlardan daha ölümcül bir hale geldi. 2003 yılında hükümetin çıkardığı yasalar kapsamında, 7.62 kalibreye kadar olan silahların, kayıt edildikleri sürece alımına izin çıktı. Bu silahlar arasında AK-47’de bulunuyor. ABD işgalinin en büyük etkisi, kara borsa piyasasının canlandırdığı ticaretin mezhep çatışmalarını güçlendirmesi ve silah fiyatlarının artmasını sağlamak odlu.

8 - Uruguay

100 kişiye düşen silah oranı: 31.8

2002’ye kadar, silah edinmek için tek yapmanız gereken ulusal kimlik kartı sahibi olmaktı. O yıl, Latin Amerika’nın en çok silah bulunduran ülkesi Uruguay’da yeni yasalar yürürlüğe girdi. Buna rağmen, İçişleri Bakanlığı’nın rakamlarına göre, ülkede 600 bin kayıtlı silah bulunuyor. Bu rakam, kayıt dışı silah sayısına eşit.

9 - İsveç

100 kişiye düşen silah oranı: 31.6

Ülkenin uçsuz bucaksız kuzey bölgelerinde geyik avına çıkmak, İsveçlilerin en sevdiği sporlardan biri. Bugün, İsveç’teki kayıtlı sertifikalı avcı sayısı 300 bin. Avcıların dört-altı tüfek bulundurmasına izin verilirken, tabancalara karşı sıkı önlemler mevcut. Yine de, sadece 2005 yılında Malmo kentinde 50 silahlı saldırı yaşandı. Bu saldırıların çoğu göçmen toplulukların içinde, yasa dışı silahlarla düzenlendi.

10 - Norveç

100 kişiye düşen silah oranı: 30.2

Norveç vahşi doğaya karşı insanların kendilerini korumak için oldukça fazla silah bulundurdukları bir ülke durumunda.

En Çok Aranan Haberler