HABER

Dünyanın en eski okyanusu bulundu, peki bu kime yaradı?

Yanıtını yakın gelecekteki benzin fiyatlarıyla öğrenebiliriz.

Dünyanın en eski okyanusu bulundu, peki bu kime yaradı?

Rick T Cartman / Mynet Haber

175 milyon yıl önce bu parçalanma yaşanmasaydı;

Dünya karaları bu tek süper kıta Pangea olarak kalsaydı, sizce dünya nasıl olurdu?

Birkaç hatırlatma yapalım mı?

Amerika hiç keşfedilmeyecekti, çünkü zaten Pangea kıtasının batısında, ve üstelik ekvator bölgesinde olacaktı. Muhtemelen tropik ormanları ve muhteşem sahilleriyle ünlü olacaktı ABD; Apple, Facebook, Google hak getire!

Çin, Kanada kadar soğuk olacaktı örneğin! İspanya ve Danimarka, kıtanın iki tarafındaki uluslararası sulara direkt bağlantısı olan, şu an dünyanın en güçlü ülkeleri olacaktı muhtemelen. Kuzey Kutbu’ndaki Japonya’yı kimse sallamayacaktı... Türkiye’de Akdeniz kıyılarındaki turizmciler kan ağlayacaktı belki ama, Ağrı dünyanın en önemli liman kentlerinden biri olacaktı!

Tabii ki bunların hepsi spekülasyon... :)

Savaşların neden çıkacağını, insanlık dramlarının ne şekilde yaşanacağını kestirmek zor, ama bu senaryoda bile insanlığın onulmaz enerji ihtiyacı, petrole susamışlığı ön planda olacaktı, burası kesin!

Bunları önden söyleyelim, artık haberimize geçelim:

İsrailli bilim insanları, Pangea Kıtası’nın doğusunda bulunan 'Tetis Okyanusu’nun kalıntılarını bulmuş olabilirler!

_Ben Gurion Üniversitesi’de ders veren jeolog Roi Granot ve liderliğini üstlendiği araştırma ekibi, Akdeniz’in doğusunda; üstelik tam da Türkiye’nin altında dünyanın en yaşlı okyanus plakasını buldular!

_

155.000 kilometre kare genişliğindeki plakanın 310 ila 370 milyon arası bir yaşta olduğu tahmin ediliyor! Bu yaş Atlas Okyanusu’ndan da, Hint Okyanusu’ndan da fazla; bu yüzden bilim insanları bu plakanın Tetis Okyanusu’na ait olabileceğini düşünüyorlar. Bu plakanın bugüne kadar bulunamamış olmasının sebebi ise, üzerinin 12 kilometre kalınlığında tortu ve kum ile kaplı olması.

Plaka, Pangea Kıtası’nın ön görülen yaşından milyonlarca yıl daha yaşlı. Bu da yakında Pangea Kıtası’yla ilgili bilgilerin değişeceğini gösteriyor...

Önemli bir ayrıntı daha var;

Plakanın manyetik ve tektonik durumu ile Akdeniz’deki sıcaklık akışına etkisi şu an araştırılmakta. Bu işlem bölgedeki petrol rezervlerinin spesifik olarak nerede bulunduğunu belirlemek, henüz bilinmeyen petrol bölgelerini de keşfetmek için yapılıyor.

Özetle -sıkı durun- çok da uzak olmayan bir gelecekte Türkiye ve Yunanistan kıyıları petrol sondaları ile dolabilir, küresel anlaşmazlıklar çıkabilir, Arap ülkelerinin ekonomisi çökebilir! Petrol pazarının yer değiştirmesiyle ilgili aklınıza ne geliyorsa artık!

_Kaynaklar: iflscience.com, tr.wikipedia.com_

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler