YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın En Hızlı Sokak Senfonisi Kapadokya'dan Geçti-Grubun Organizatörlerinden Süleymangil: "AmacımızKapadokya Bölgesini Tarihi Mekanlarıyla Değerlendiripmüzik Merkezi Yapmak"

Dünyanın en hızlı sokak senfonisi grubu unvanlı Hollanda Ricciotti Topluluğu, Nevşehir'in Göreme beldesinde konser verdi.

Dünyanın en hızlı sokak senfonisi grubu unvanlı Hollanda Ricciotti Topluluğu, Nevşehir'in Göreme beldesinde konser verdi.

Huzurevinden pazara, dağ köyünden yetimhanelere seyahat ederek, 2 dakikada tüm hazırlıklarını tamamlayarak konser vermeye hazır hale gelebildiği için 'en hızlı sokak senfonisi' unvanını taşıyan Ricciotti Topluluğu, Turgut Özal Bulvarı'nda verdiği konserde yabancı klasik müzik eserlerinin yanı sıra, Türkçe pop ve Türk halk müziğinden örnekler sergiledi.

40 genç müzisyenden oluşan ve 2 Türk sanatçının da yer aldığı grup, enstrüman kullanmadan alkışlarla, ayaklarını yere vurarak ve ağızlarından parmaklarını kullanarak çıkardıkları seslerle yaptıkları gösteri, izleyenler tarafından uzun süre alkışlandı.

Grubun Türkiye'deki organizatörlerinden olan Hüsam Süleymangil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organizasyonu Kapadokya bölgesinde yapmalarının temel amacının Avrupa'da müzik denince ilk akla gelen Prag, Viyana şehirleri gibi Kapadokya bölgesinin de müzik merkezi olabileceğini düşünmeleri olduğunu söyledi.

Daha çok oda müziği yaptıklarını, büyük orkestra müzikleri yerine ufak gruplarla her yere gidebildiklerini belirten Süleymangil, "Grup bir gençlik sokak senfoni orkestrası, Hollanda'dan geldiler. Bunlar sürekli olan orkestra değiller, senenin 2 ayında buluşuyorlar, seçiliyorlar, farklı konservatuvarlarda 2-3 hafta prova yapıyorlar, sonra 1 hafta Hollanda'da 2 hafta ise her sene farklı ülkede turne yapıyorlar" dedi.

Süleymangil, Türkiye'deki turnede ise Klasik Müzikler Derneği ve Sevda Cenap And Müzik Vakfı olarak organizasyonu yaptıklarını, grubun amacının müzik olmayan her yere müzik götürmek olduğunu kaydetti.

Grubun otobüslerinden indikten sonra 10 dakika içinde müzik yapmaya başladığını anlatan Süleymangil, şöyle devam etti:

"Grubumuz köy meydanı, hapishaneler, marketler herhangi bir yerde otobüsten indikten sonra 10 dakikada müziğe başlayabiliyorlar. 1-2 saat de çalabiliyorlar. Amaçları müzik olmayan her yere müzik götürmek. Grubun yüzde 90'ı Hollandalı'lardan oluşuyor, 2 de Türk var. Çünkü her gittikleri ülkeden de 2 müzisyen seçiyorlar. Onları Hollanda'ya götürüyorlar, provalar sırasında beraber çalışıyorlar. Ayrıca Karsu Dönmez var, Türk asıllı, Hollanda'da ünlü bir caz şarkıcısı. O'na da rica etmişler, O da projeye destek vermek için Türkiye'ye geldi. Biz Klasik Müzik Keyfi adı altında Kapadokya'nın farklı bölgelerinde farklı müzik etkinlikleri yaptık. Amacımız Kapadokya bölgesini tarihi mekanlarıyla değerlendirip müzik merkezi yapmak."

Gruba Türkiye'de dahil olan Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi Çisem Özkurt da Ankara'da yaşadığını, gruba Türkiye'de dahil olan iki kişiden biri olduğunu söyledi.

Yaklaşık 9 yıldır keman çaldığını, turnelerin yorucu olmasına rağmen eğlenceli geçtiğini kaydeden Özkurt, "Turnelerimiz çok güzel geçiyor, ilgi de çok güzel. Biraz yorucu oluyor, günde en az 4-5 konser veriyoruz. Konser vermediğimiz bütün zamanlar otobüsteyiz, yoldayız gece çok geç gidiyoruz. Biraz uyuyup tekrar yola devam ediyoruz. Ama her şeye rağmen çok eğleniyoruz" diye konuştu.

Muhabir: Murat Asil / Yücel Velioğlu / İsmail İçer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler