HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın en küçük maymun türü

KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi Darıca Beldesi'nde bulunan Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nin son konukları, Türkiye'ye ilk kez getirilen ve bir cep telefonu büyüklüğündeki dünyanın en küçük maymun türü olan cüce ipek maymunları ile beyaz yüzlü ipek maymunları ve sarı mongos diye bilinen lemur maymunları oldu.

Her geçen gün parktaki hayvan türlerini zenginleştirmeyi sürdüren Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'nin son konukları ise Türkiye'ye ilk kez getirilen ve bir cep telefonu büyüklüğündeki dünyanın en küçük maymun türü olan cüce ipek maymunları ile beyaz yüzlü ipek maymunları ve sarı mongos diye bilinen lemur maymunları oldu.

Almanya'dan bağış yoluyla gönderilen cüce ve beyaz yüzlü ipek maymunları ile Fransa'dan yine bağış yoluyla gönderilen sarı mongoslar, dün akşam havayolu ile Türkiye'ye getirildi. Gümrük işlemlerinin ardından parka getirilen 5'i erkek toplam 10 adet cüce ipek maymunu ile bir çift beyaz yüzlü ipek maymunu ve 1 erkek 3 dişi sarı mongos, diğer maymun türlerinin yanında hazırlanan yeni yerlerine özenle konuldu.

Özelikle dünyanın en küçük maymun türü olan cüce ipek maymunları, görüntüleri ve sevimlilikleriyle yeni yerlerine konulur konulmaz park çalışanlarının ve ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Ziyaretçilerin elleriyle verdikleri ekmekleri büyük bir iştahla yiyen cüce ipek maymunları, bir anda parkın da yeni maskotları oldu.

Anavatanları Güney Amerika ve Amazon bölgeleri olan cüce ipek maymunlarının baş ve gövde boyları 16 cm, kuyruk uzunlukları ise 18 cm kadar. Ağırlıkları 85 gram civarında olan ve yaklaşık 10 sene ömürleri bulunan cüce ipek maymunları, gruplar halinde yaşıyorlar ve hayatları boyunca ise sadece tek evlilik yapıyorlar. Cüce ipek maymunları, 140 gün süren hamilelik süresinin sonunda iki yavru doğuruyor.

Yavrular babaları tarafından taşınıyor ve sadece emzirilmek için annelerine veriliyor. Beyaz yüzlü ipek maymunlarının ise anavatanları, cüce ipek maymunları gibi yine Güney Amerika. Boğaz ve göğüsleri beyaz renkte olduğu için bu adla anılan beyaz yüzlü ipek maymunlarının boyları 20 cm, kuyruk uzunlukları ise 29 cm kadar. Yaklaşık 350 gram ağırlığı olan beyaz yüzlü ipek maymunları, yaklaşık 10'lu gruplar halinde hiyerarşi halinde yaşıyorlar ve rütbe sırasına göre hareket ediyorlar. Örneğin yem yemeğe önce erkek şef maymun gidiyor ve ardından da diğerleri yaşlarına göre sıralanıyor. Yavrular da aynı cüce ipek maymunların da olduğu gibi baba tarafından taşınıyor ve sadece emzirilmek için anneye veriliyor.

Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ne getirilen sarı mongoslar, yani bilinen adıyla sarı lemurlar maymunlarının anavatanları ise Güney Afrika. Renkleri sarımtrak kahverengi olduğu için bu adı alan sarı mongosların, vücut uzunlukları 27-38 cm, kuyruk uzunlukları 13-28 cm kadar. Yaklaşık 1.5-2 kilogram ağırlığında olan sarı mongoslar, doğal hayatlarında ise düz ovalarda ve bazen sayıları 50'yi bulan gruplar halinde yaşıyorlar. Gebelik süreleri 10 hafta olan Sarı Mongos'lar, 2 ile 4 arasında yavru doğuruyorlar ve yavrular da 10 ay boyunca annelerinin yanında kalıyor. Cüce ve Beyaz Yüzlü İpek Maymunları ile Sarı Mongos'lar, ortak olarak ise meyve, yumurta, böcek, kurtçuklar ve küçük sürüngenlerle besleniyorlar.

En Çok Aranan Haberler