YEMEK

Dünyanın En Pahalı Gıdası Nedir?

Abur-cubur gıdalar nelerdir, organik gıdalar daha mı lezzetlidir, gıda alerjisi nedir, glüten nedir? Ve daha pek çok sorunun cevabını sizler için araştırdık!

Dünyanın En Pahalı Gıdası Nedir?

Abur cubur gıdalar hakkında bilmedikleriniz!

Bu terimin özel bir manası yoktur. İnsanların onaylamadığı gıdalara taktıkları bir etikettir. Örneğin; hiçbir ayrım yapılmaksızın bütün “Ayaküstü yenilen gıdalar (fast food)” ve aperatif yiyeceklere bu ad verilmektedir. Ayrıca bu isim yüksek yağ, şeker ve kaloriye sahip, düşük besleyici özelliği olan gıdalar içinde kullanılır.

Yanınızda Taşıyabileceğiniz 21 Sağlıklı Abur Cubur Tarifi İçin Tıklayın


Organik gıdalar daha lezzetli mi?

Bazı sebeplerden dolayı organik gıdaları tercih eden insanlar organik gıdaların daha lezzetli olduğunu iddia ederler. Fakat aynı meyve ve sebze için; farklı türler, olgunluk, tazelik veya depolanma süreleri açısından o kadar çok lezzet çeşitliliği vardır ki, insanlar tarafından doğru bir karşılaştırma yapmak çok zordur. Genelde, organik ve inorganik gıdalar arasında aynı çeşit üzerinde bilimsel olarak dizayn edilmiş kör tat (gözü kapalı) testleri denendiğinde, tat panelleri sonucunda herhangi bir lezzet farkı bulunamamıştır.

Organik Frenk Üzümlü Enfes Kek Tarifi İçin Tıklayın


Dünyanın en pahalı gıdası nedir?

En pahalı gıdalar yer mantarı ve gerçek havyardır. Yer mantarının fiyatı 500 Euro/500 g'a kadar olabilmektedir, halbuki en iyi havyar 800 Euro/500 g fiyatına alınabilir. Özel gıda bileşenleri de oldukça pahalı olabilir, en pahalı olanı safrandır ve fiyatı 600 Euro/500 g dolaylarındadır.

Safranlı Ve Kabaklı Makarna Tarifi İçin Tıklayın


Doğal gıdalar, işlenmiş gıdalardan daha mı iyidir?

Tükettiğimiz gıdaların hemen hemen hepsi doğal bir kaynaktan gelir, fakat bunların çoğu ya daha iyi korunmalarını sağlamak amacıyla (konserve, dondurulmuş veya şoklanmış gıdalarda olduğu gibi); ya daha kolay yenilebilmeleri için (ekmek gibi, buğdaydan elde edilen diğer işlenmiş gıdalar gibi); ya da daha güvenli olmaları için işlenir (pastörize edilmiş süt gibi). Bu sorunun cevabı pek basit değildir. Bazı durumlarda işlenmiş gıdalar bizim için daha iyidir; doğal olarak gıdanın içinde bulunan zararlı maddelerin işlenme sırasında yok edilip öldürülmesi ya da gıdanın besleyici maddelerle zenginleştirilmesi gibi durumlar buna örnektir. Bazı durumlarda ise aralarında hiçbir fark yoktur. Tatlı olarak elma yemenin, krema ile kaplanmış kalın bir parça kek yemekten daha iyi olduğu tartışılabilir.

Ev Yapımı Peynir Tarifi İçin Tıklayın


Gıda alerjisi nedir?

Gıda alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara neden olan ve çeşitli testlerle gözlemlenen ve teşhis edilen bir reaksiyondur. Bağışıklık sistemindeki bir reaksiyon vücuda yabancı madde girdiğinde, vücudu bu yabancı maddeye karşı korumak için gerçekleşir. Gıda alerjisi durumlarında, birçok kişiye etkisi bulunmayan gıdalar bu kişilerde yan etkiler yapabilir. Bu yan etkiler hemen gelişir ve çeşitli bölgelerde oluşabilir. Örneğin ağız bölgesinde (dudaklarda şişme), sindirim sisteminde, solunum yolunda (horlama ve nefes problemleri) ve deride kızarıklık gibi yan etkiler gözlenir.

Şekersiz Ve Glütensiz Mor Kek Tarifi İçin Tıklayın

Uygun Fiyatlı En Leziz Yemek İse Burada:


İnsanlar hangi çeşit gıdalara karşı alerji olurlar?

Yetişkinlerde alerjik reaksiyonlara neden olan en bilinen gıdalar karides, kerevit, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklular, fıstık, fındık, ceviz, balık ve yumurtadır.

Küçük çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olan en bilindik gıdalar süt, yumurta, buğday ve fıstıktır.Yetişkinler genelde alerjilerden kurtulamazlar fakat çocuklar bazen kurtulabilirler. Süt ve soyaya karşı olan reaksiyonlardan, fıstık, balık ve karidese karşı olan reaksiyonlara göre daha kolay kurtulurlar. Fıstık ve kabuklu deniz hayvanlarına karşı olan alerji ilk maruz kalmadan sonraki tüketimlerde ciddi reaksiyonlara sebep olabilir. İnsanlar sık sık yedikleri gıdalara genellikle tepki gösterirler.

Örneğin Japonya'da, pirinç alerjisi yaygındır. İskandinavya ülkelerinde morina balığı alerji vakaları yaygındır.

Dört Basit Sağlık Tüyosu İçin Tıklayın


Glüten nedir?

Glüten, özellikle buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Buğday; başta çavdar, arpa, yulaf olmak üzere diğer hububat tahılları ile de yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllar da glüten içerirler. Glüten, hamurun güçlü yapısından sorumlu, buğdayda bulunan proteindir. Glüten proteinleri, ekmek yapımı esnasında oluşan ağsı yapıdan sorumludur.

Glüten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen normal bir proteindir. Fakat bazı kişiler glüteni sindiremez. Bu kişiler çölyak hastalığı olarak adlandırılan glüten alerjisidir.

Unsuz Çikolatalı Kek Tarifi İçin Tıklayın


Doymuş ve Doymamış yağlar nelerdir?

Gıdalardaki yağlar ya da daha doğrusu onların yağ asitleri, başlıca üç çeşitten oluşmaktadır, doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış.
Doymuş yağ asitleri, kimyasal yapılarında belirli miktar hidrojen atomu taşımaktadırlar. Bu çeşit yağ asitleri kandaki kolesterol miktarını arttırır ve kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörüdür; hayvansal yağlar başlıca kaynağıdır.

Eğer bir çift hidrojen atomu eksik ise, yağ asidi tekli doymamış olarak adlandırılır. Kan kolesterolünü yükseltmezler ve hatta faydalı bile olabilirler. Başlıca kaynakları zeytinyağı ve kolza tohumu yağıdır.

Eğer bir çift hidrojen atomundan fazlası eksik ise, yağ asidi çoklu doymamış yağ asidi olarak adlandırılır. Çoğu bitki yağlarında yüksek miktarlarda bulunmaktadır. Çoğunun kan kolesterolü seviyesinde herhangi bir etkisi olmamakla birlikte diyette doymuş yağ asitleri ile yer değiştirirse faydalıdır. Bununla beraber, yağlı balıklarda ve balık yağında (omega-3 çoklu doymamış olarak adlandırılır) bulunanlar kolesterolü düşürmeye yardımcı olurlar ve bu nedenle faydalıdırlar.

Portakal Suyu Eşliğinde Zeytinyağlı Kereviz Tarifi İçin Tıklayın


Kızartma ve fırında pişirme işleminde ekstra saf zeytin yağı güvenilir midir?

Ekstra saf zeytin yağı en iyi kalite zeytin yağıdır. Bu yağ, insan sağlığı üzerine pozitif etkisinin olduğu öne sürülen yüksek konsantrasyondaki doymamış yağ asitleri, polifenoller ve diğer bazı maddeleri içermektedir. Bu maddelerin bazıları ısıtmaya duyarlıdır. Yüksek sıcaklıklarda yağdaki bazı maddelerin sağlığı destekleyici nitelikleri kaybolmaktadır.

Yüksek oranda doymamış yağ asidi içeren yağlar, oksidasyon açısından doymuş yağ asitlerinden daha dayanıksızdırlar. Zeytinyağı yüksek oranlarda doymamış yağ asidi içerdiği için bir kerelik kızartma veya fırında pişirmeye uygun bir yağdır, fakat bu uzun süreli olmamalı ve yağ tekrar tekrar kullanılmamalıdır.

Zeytin yağı toksititesi olmamasına rağmen ısıtma sürecinde iyi özelliklerini kaybettiğinden ötürü kızartma ve fırında pişirme işleminde kullanımı önerilmemektedir. Zeytin yağı ısıtmaya ihtiyaç duyulmayan diğer uygulamalarda özelliğini kaybetmediği için yemek malzemesi olarak daha uygundur.

Ayçiçek Yağında Falafel Tarifi İçin Tıklayın


Neden ezilmiş veya kesilmiş meyvelerin (muz, elma) rengi kahverengine döner?

Meyve ve sebzeler soyulduğunda, çürüdüğünde veya kesildiğinde bitki dokusunun içerdiği enzimler açığa çıkar. Enzimatik kahverengileşme önemli bir problem olabilir, işlem süresince az miktarda ısı uygulanan sebze ve meyvelerin raf ömrünü sınırlar. Bununla beraber enzimatik kahverengileşme her zaman istenmeyen bir olay değildir. Kahverengileşme reaksiyonu kuru üzümde, kahvede, çayda, kuru erikte ve kakaoda istenen rengin oluşmasına katkıda bulunur.

Muzun Kabukları Kararsa da Ziyan Etmeyin! Nedenini Öğrenmek İçin Tıklayın

En Çok Aranan Haberler