Luwak kahvesi, kedigillerden olan Civet kedisinin yediği kahvelerin, onun sindirim sisteminden geçtikten sonra dışkısı ile atılan kahve çekirdeklerinden hazırlanıyor. En iyi kahve çekirdeklerini seçen kedinin midesinden hazmedilmeden dışarı çıkan kahve çekirdekleri önce temizlenip sonra kavrulmak üzere uzun bir işlemden geçiriliyor .
Ortaya belki de içip içebileceğiniz en lezzetli kahve ortaya çıkıyor. Avrupa’da bir fincanını 60 €’ya satılan dünyanın en pahalı kahvesi olan Luwak kahvesinin fincanı burada 10 TL gibi bir fiyata sunuluyor. Türkiye’de 100 gramlık Kopi Luwak 900 TL’ye satıldığını duydum.
Dünyanın en pahalı kahvesinin anavatanı Endonezya’nın Bali Adası’nda yanı başımda Kopi Luwak üretilirken tatmamak olmazdı. Taze işlenmiş bu kahveden ettim. Önce “Bali deneyimi” adı verdikleri bir set getirdiler önüme. Tepside limon çayı, zencefil çayı, ginseng çayı, zencefil kahvesi, saf kakao, vanilya kahvesi, çikolatalı kahve hepsi bir arada ikram edildi. Her biri tadılırken bir sonrakini tatmadan önce eski aromayı temizlesin diye su içilip ve tarçın çiğnenmesi tavsiye ediliyor. Sekiz fincandan oluşan Bali deneyimini fiyata dahil. Son olarak da Kopi Luwak kahvem geldi. Yumuşak bir tadı var ve altında bolca telvesi olan kahvenin tadı daha önce içtiğiniz hiçbir kahveye benzemiyor. Ben pek Türk Kahvesi içmem, tercihim filtre kahveden yanadır, Kopi Luwak’ın tadı ise şekersiz kahvemize benziyor.
Ubud çevresinde kahve, kakao gibi ağaçların yetiştirildiği organik tarım yapılan plantasyonlar bulunuyor. 1963 yılında birçok defa püskürerek birçok köyün yok olmasına sebep olan 3142 metre yüksekliğindeki volkanik Agung Dağının yakınlarında, yüksekçe bir vadiye kurulmuş plantasyonun sunduğu manzara dikkate değer.