HABER

Dünyanın en riskli yerleri

Depremler, hortumlar, fırtınalar, tsunamiler... Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden Swiss Re, doğal afetler açısından dünyanın en riskli şehirlerini sıraladı. İşte o sıralamadaki ilk 10 şehir

Dünyanın en riskli yerleri

Depremler, hortumlar, fırtınalar, tsunamiler... Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden Swiss Re, doğal afetler açısından dünyanın en riskli şehirlerini sıraladı. İşte o sıralamadaki ilk 10 şehir


Tokyo, Japonya

Depremler, muson yağmurları, nehir taşkınları ve tsunami... Tokyo, bütün bu felaketlerin gerçekleştiği, dünyanın en tehlikeli şehri. Japonya, depremlerin yüzde 81'inin gerçekleştiği Pasifik Deprem Kuşağı içinde yer alan ülkelerden biri. Tokyoların yüzde 80'i, diğeri bir deyişle 29 milyon kişi her an meydana gelebilecek büyük bir deprem tehlikesi altında. 1923 Büyük Kanto Depremi'nde Tokyo ve Yokohama harap olmuş, yaklaşık 142 bin 800 kişi hayatını kaybetmişti.


Manila, Filipinler

Geçen yıl Haiyan Tayfunu'nda binlerce kişinin hayatını kaybettiği Filipinler de en riskli bölgeler arasında. Özellikle Filipinler'in başkenti Manila, depremler ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle en tehlikeli bölgelerden biri. Ülkede 'Ulusal Felaket' olarak nitelendirilen Haiyan Tayfunu karada meydana gelen en büyük doğa felaketi olarak akıllara kazındı.


Pearl Nehri deltası, Çin

Pearl Nehri, Çin'in en uzun üçüncü nehri ve sanayi atıklarından dolayı dünyanın en kirli nehirlerinden biri. Yine de Hong Kong gibi birçok şehirden geçen Pearl Nehri deltasının bulunduğu bölge Çin ekonomisinin ana dayanaklarından biri. Deltanın bulunduğu yaklaşık 100 milyon kişinin yaşadığı bölge sel felaketi, kasırga ve fırtına kabarması bakımında en riskli yerlerden biri. 1988 yılında 4 bin 150 kişi, 2005 yılında da 500'den fazla kişi sel felaketi nedeniyle bu bölgede hayatını kaybetmişti.


Osaka-Kobe, Japonya

Japonya'nın Honşu adasında bulunan Osaka-Kobe de en riskli deprem bölgelerinden biri. 1995 yılındaki felakette 14,6 milyon kişi hayatını kaybetmişti. Burası yalnızca deprem bölgesi değil, aynı zamanda fırtına, nehir taşkınları ve tsunaminin de meydana gelebileceği çok riskli bölgelerden.


Cakarta, Endonezya

Endonezya'nın başkenti ve en büyük şehri olan Cakarta, en riskli deprem bölgelerinden biri. 17 milyon kişinin yaşadığı bu riskli bölgede 6.0 büyüklüğündeki bir depremin bile çok sayıda kişinin ölümüne yol açabileceği tahmin ediliyor. Nehir taşkınları da sayılınca Cakarta'nın dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olduğu söylenebilir.


Nagoya, Japonya

Tokyo, Yokohama, Osaka-Kobe gibi dünyanın en tehlikeli şehirlerinin yer aldığı Japonya'nın bir diğer riskli bölgesi Nagoya. 2,4 milyon nüfuslu Nagoya, tsunami riskinin hakim olduğu o bölgelerden biri.


Kalküta, Hindistan

Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinin başkenti Kalküta'da nehir taşkınları nedeniyle 10,5 milyon kişi tehlike altında. Ancak bu kadarla kalmıyor, şehir tsunami riski açısından beşinci en tehlikeli bölge. Ayrıca bölgeyi fırtınalar da tehdit ediyor.


Şanghay, Çin

Nehir taşkın bölgeleri ve deltalar bölgesinde inşa edilmiş bütün şehirler gibi, Şanghay da sel riskinin büyük olduğu yerlerden biri.


Los Angeles, ABD

Şiddetli depremlere sebep olan San Andreas Fay Hattı üzerinde bulunması nedeniyle Los Angeles, dünyanın en büyük deprem bölgelerinden biri. Kuzey Anadolu Fay Hattı'yla benzerlikler gösteren San Andreas Fay Hattı, özellikle California'da sık sık depremlerin meydana gelmesine neden oluyor.


Tahran, İran

En riskli fay hatları olarak bilinen San Andreas ve Pasifik Fay Hattı dışında Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu Kuzey Anadolu Fay Hattı da oldukça tehlikeli aktif hatlardan biri. İran'ın başkenti Tahran da bu tehlikeli hattın üzerinde bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler