HABER

Dünyanın gözü girişimclikte

İSTANBUL (İHA) - TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, girişimciliğin, aslında sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın, özellikle de Avrupa'nın yakından takip ettiği bir konu olduğunu belirterek, bunun en belirgin göstergesinin Avrupa Birliği'nin oluşturduğu Lizbon Stratejisi olduğunu belirtti. Sabancı, Türk sanayinin girişimcilik gücünün artmasının, AB üyeliğine hazırlanan Türkiye'nin üyelik sonrasında AB'ye uyumunun kolaylaşması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği "Girişimcilik Kongresi", saat 09.30'da Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü Albert Long Salonu'nda başladı. Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'in de katıldığı kongrenin açılış konuşmasını TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı yaptı.

Konuşmasına, girişimciliğin büyüme ve istihdam ile doğrudan ilişkisine ve Avrupa Birliği'nin Lizbon Stratejisi'nde girişimcilik konusuna yapılan vurguya dikkat çekmek istediğini belirterek başlayan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, "TÜSİAD'ın çeşitli demografi ve istihdam raporlarında belirtildiği gibi gelecek on yılda, Türkiye'de, geçmişe kıyasla daha fazla kişinin işgücü piyasasına girmesi beklenmektedir. Böyle bir ortamda, işsizlik oranının aşağı çekilebilmesi için, özel sektör tarafından yılda 550 binin üzerinde net istihdam sağlanması gerekmektedir. İstihdam yaratanlar ise girişimcilerdir. Yani ülkemiz, her geçen gün daha fazla girişimciye ihtiyaç duymaktadır. Araştırmalar girişimciliğin ekonomik büyümeye de olumlu katkıda bulunduğunu göstermektedir. Girişimci sayılarını yüksek oranlarda artırabilen ülkeler, işsizlikte de daha büyük oranda düşüşler sağlamaktadır" dedi.

Ömer Sabancı, girişimciliğin ekonomi için önemini ise şöyle özetledi: "Girişimcilik, işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi ayrıca ekonomik büyümenin dinamosudur. Girişimci, ekonomik kaynakların düşük üretkenlik alanlarından yüksek verimlilik alanlarına aktarılma sürecinde baş aktördür. Girişimci yeni düşüncelerin yaratılması, yayılması ve uygulamasını hızlandırır, ayrıca yeni endüstrilerin doğmasına yol açar, teknolojileri kullanan sektörlerde verimliliği artırır ve hızla büyüyen sektörler yarattığı için ekonomik büyümeyi hızlandırır."

"GİRİŞİMCİLİK BÜTÜN DÜNYANIN YAKINDAN TAKİP ETTİĞİ BİR KONU" Öte yandan girişimcilerin, piyasadaki rekabet baskısını artırarak, diğer firmaları verimliliklerini ve etkinliklerini iyileştirmeye ya da yeniliklere yönelmeye zorladığını kaydeden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, "Piyasa ekonomisinin temel unsuru olarak elde ettikleri başarılar topluma zenginlik ve yeni iş olanakları, tüketicilere de tercih çeşitliliği sağlar. Girişimcilik ayrıca kişiye kendi potansiyelini ortaya koyma olanağını verir. Girişimcilik, aslında sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın, özellikle de Avrupa'nın yakından takip ettiği bir konu. Bunun en belirgin göstergesi Avrupa Birliği'nin oluşturduğu Lizbon Stratejisi'dir. Avrupa ülkeleri de girişimcilik, yenilikçilik, rekabetçilik gibi konularda ABD'nin gerisinde kalmış durumda. Bu nedenle 2000 yılında, Lizbon'da, istihdam, ekonomik reform ve toplumsal uyum konularındaki hedeflerini belirleyerek on yıllık bir strateji oluşturdular. Lizbon Stratejisi'nde, belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli büyümenin, bilgiye dayalı, rekabetçi ve dinamik bir ekonomi ile sağlanacağının altı çizilmektedir. Strateji'de işletmelerin rekabet gücü ve dinamizminin, yatırımın, girişimciliğin ve yeniliğin önünü açan düzenleyici bir ortamın varlığı ile doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekilmektedir" diye konuştu.

"TÜSİAD, GİRİŞİMCİLİK KONUSUNUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ" Türk sanayinin girişimcilik gücünün artmasının, AB üyeliğine hazırlanan Türkiye'nin üyelik sonrasında AB'ye uyumunun kolaylaşması açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayan Ömer Sabancı, "Ekonomik performans ölçütü olarak kişi başına düşen gelir düzeyi ve istihdam oranı esas alındığında, AB ölçülerine yaklaşabilmemiz için gelişmiş ülkelere kıyasla çok daha girişimci, yenilikçi ve üretken olmamız gerektiği açıktır. TÜSİAD, bu düşüncelerden hareketle, gerek yayınladığı raporlar, gerek çeşitli platformlarda dile getirdiği görüşler, gerekse de düzenlediği toplantı ve seminerlerle, bugüne dek pek çok kez, girişimcilik konusunun önemine dikkat çekti. Bu çerçevede, ilk olarak, 1987 yılında 'Türkiye'de Girişimcilik ile İlgili Sorunlar ve Çözümler' başlıklı rapor yayınlandı. Türkiye'de girişimciliğin önemine dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yapmak amacıyla, TÜSİAD bünyesinde 'Bilgi Toplumu ve Yeni Teknolojiler Komisyonu' altında, 2001 yılında 'Girişimcilik ve Yenilikçilik Çalışma Grubu' kuruldu. Çalışma Grubu konunun uzmanlarına hazırlatmış olduğu 'Türkiye'de Girişimcilik' raporunu geçtiğimiz yılın şubat ayında, 'Ulusal İnovasyon Sistemi' başlıklı raporu da yine geçtiğimiz yılın ekim ayında kamuoyuna tanıttı. Böylelikle bu iki önemli konu, birbirini tamamlayan iki ayrı rapor aracılığı ile Türk kamuoyuna sunulmuş oldu. TÜSİAD ayrıca Avrupa Komisyonu'nun, 2003 yılında yayınladığı 'Avrupa'da Girişimcilik' başlıklı 'Yeşil Kitap'ı da Türkçe'ye çevirterek dağıtımını yaptı" şeklinde konuştu.

"ÜNİVERSİTELERİMİZDE GİRİŞİMCİLİK KONUSU ELE ALINMALIDIR" Ömer Sabancı, tüm bu araştırmalarda, girişimciliğin teşvik edilmesi için öngörülen politik ve ekonomik tedbirlerin yanında, konunun sosyal boyutu çerçevesinde, toplumda, özellikle gençler arasında girişimciliğin özendirilmesinin üzerinde önemle durulduğunu ifade ederek, "Bu çalışmalarda, gençlerin girişimci olmak için istekleri olsa da, bu özlemlerini hayata geçirecek özgüvene ve becerilere sahip olmadıkları vurgulanmaktadır. Bu bakımdan eğitimin, gençlerde girişimcilik bilincinin ve becerilerinin geliştirilmesine önemli bir destek sağlayacağı belirtilmekte; bu çerçevede üniversitelerde girişimcilik eğitimi verilmesi, ders programlarında girişimciliğe yer verilmesi, girişimcilerin sınıflara davet edilmesi, deneyimli girişimcilerin yanında çıraklık, girişimcilik eğitimini kamu araştırma programlarıyla bütünleştiren idari bilim programları vb. mekanizmalar ele alınmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, ülkemizde de üniversitelerimizde girişimcilik konusunun ele alınmasının, gençlerin bilinçlendirilip teşvik edilmesi açısından çok önemli katkılar sağlayacağı inancındayız" dedi.

TÜRKİYE'DE GİRİŞİMCİLİK ORTAMININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, kongrenin Türkiyede girişimcilik ortamının geliştirilmesine katkıda bulunmasını dilediğini belirterek, şöyle devam etti:

"TÜSİAD olarak, bu yöndeki çalışmalarımızın bir devamı niteliğinde, girişimciliğin özendirilmesini sağlamak, bu alandaki sorunların paylaşıldığı ve çözümlerin tartışıldığı bir platform oluşturmak ve sahip olduğu iş fikrini yatırımcılara sunmak isteyen girişimci üniversite öğrencileri ve yatırımcıları buluşturmak amacıyla, "Girişimcilik Kongresi" düzenlemeye karar verdik. Birkaç cümle ile ülkemizde girişimcilik ortamının geliştirilmesi için gerekli koşullara dikkat çekmek istiyorum: Rekabeti ve yeni piyasaların gelişimini engelleyici düzenlemelerin kaldırılması, Çalışma hayatını düzenleyen mevzuatın esneklik ilkesiyle reforma tabi tutulması, Girişimciliğe hak ettiği önemin verilmesi ve girişimcilik ruhunun teşvik edilmesi, Girişimcilerin aldıkları risk ve ödüllerin hükümet politikaları ile yeniden düzenlenmesi, Risk sermayesi kurumunun geliştirilmesi, girişimciliğin önünün açılması için atılabilecek başlıca adımlardır. Kongremizin ülkemizde girişimcilik ortamının geliştirilmesine katkıda bulunmasını diliyorum."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler