Burdur - Burdur'un Ağlasun ilçesi sınırları içindeki, tarihi MÖ 6000'lere dayanan Sagalassos Antik Kenti, gün ışığına çıkan tarihi eserleriyle tüm dünyanın dikkatlerini üzerine topluyor.
Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Marc Waelkens başkanlığında yürütülen kazıların bu yılki bölümü tamamlandı. Bu yılki kazılarda gün ışığına çıkarılan eserler arasında en büyük ilgiyi Roma İmparatoru Marcus Aurelius'a ait baş ve ayak heykelleri ile 16. Roma İmparatoru Antoninus Pius'un eşi Faustina Maior'a ait baş heykeli çekti.
Öte yandan, geçtiğimiz yılki kazılarda gün ışığına çıkarılan Roma İmparatoru Hadrian'a ait baş heykeli ise Londra'daki British Museum'da düzenlenen "Hadrian"sergisinin en önemli parçası oldu.Burdur Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci, kazı çalışmalarının Antoninler Çeşmesi, Roma hamamı, Makellon denilen ticari yapı çevresinde sürdüğünü kaydetti.
Ekinci, Sagalassos Antik Kenti'nin Burdur Arkeoloji Müzesi'nin de önemli bir tarihi eser kaynağı olduğunu anlattı. Müzenin kuruluşunu tamamlayalı 50 yıl olduğunu belirten Ekinci, yürütülen kazılar arasında en detaylısının Sagalassos Antik Kenti olduğunu dile getirdi.
Bunun yanı sıra Hacılar Höyüğü'nün de unutulmaması gerektiğini vurgulayan Ekinci, şu bilgileri verdi:"Hacılar'da kazılara 1956'da başlandı. Şu ana kadar bu bölgede neolitik dönem denilen, yani insanların ilk yerleşik hayata geçtikleri, alet yapmayı, toprağı sürmeyi, hayvanları evcilleştirmeyi öğrendikleri dönemi
görebiliyoruz. Yani Hacılar Höyüğü'nde yeni bir tarih yaratılmış, mağaradan çıkılıp yerleşik hayata geçilmiş."
Burdur Müzesi'nde yaklaşık 60 bin eser olduğunu da belirten Hacı Ali Ekinci, bu eserlerin 3 binini sergileyebildiklerini anlattı.Ekinci, müzenin internet ortamında üç boyutlu olarak gezilebildiğini de sözlerine ekledi.