YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın ilk GDO’suz pantolonu Türk pamuğundan üretildi

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ile İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nın, Türkiye’de GDO’suz tohumdan pamuk üretme projesi,...

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ile İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nın, Türkiye’de GDO’suz tohumdan pamuk üretme projesi, BOSSA’nın “GMO Free” etiketli pantolonu üretmesiyle başarıya ulaştı. İTB Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan UPK Yönetim Kurulu Başkanı ve İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, iki kurumun birlikte başlattığı "GMO Free Turkish Cotton (GDO İçermez Türk Pamuğu)" projesinin ilk adımının atıldığını söyledi.
Çevreye duyarlı üretimin, önümüzdeki yıllarda müşteri tercihlerinin ve markalaşmanın temel belirleyicisi olacağını belirten Kocagöz, dünyadaki pamuk üretiminin yaklaşık yarısının GDO’lu tohumlarla yapıldığını ancak Türkiye’de, mevzuat sebebiyle 1 kg. dahi GDO’lu pamuk üretmenin mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye’nin daha fazla maliyetle üretim yaptığını ancak bu durumun bir fırsat da oluşturduğunu vurgulayan Kocagöz, pamuk balyalarından tekstil ve konfeksiyon ürünlerine kadar “GDO Free” ibaresinin etiket olarak yazıldığını, bu sayede Türkiye’nin markalaşmasına hizmet edileceğini dile getirdi. UPK Başkanı Kocagöz, “Çiftçi yıllardır haksız rekabet nedeniyle zorlandı ancak gelinen son noktada, oluşturulacak katma değerden yararlanmasını umuyoruz. Türk pamuğundan üretilen tüm tekstil ve konfeksiyon ürünleri için bu özellik kulanılarak dünya liginde fark yaratmak mümkündür. Türk pamuğuyla üretilmiş her ürün, 'GDO Free' etiketiyle dünya pazarlarında yer bulabilir. Bu nedenle lif pamukta başlattığımız 'Kalite Kimlik' adımını, Türk tekstil sektörünün nihai ürünlerine mümkün olduğunca organize bir şekilde taşımak istiyoruz.” dedi.
Türkiye’de kaliteli ve talebi büyük ölçüde karşılayacak 1,5 milyon ton GDO’suz pamuk üretim potansiyeli olduğunu kaydeden Barış Kocagöz, şunları söyledi: “İşte bu amaçlarla başlattığımız projemizin ilk ayağı tamamlandı. Tarladaki pamuk, 'GDO Free' olarak etiketlenip iplik, kumaş ve hazır giyim zinciri tamamlanarak, bu konuda önder tekstil firmalarımızdan BOSSA tarafından üretilen kot pantolonlarda sertifikalandırılmıştır. Bundan böyle bu rekabet fırsatını diğer Türk tekstil firmalarının da kullanmasını gönülden diliyorum.” şeklinde konuştu. Kocagöz, sertifikalandırmada ilk kontrolu yapan Control Union’a da teşekkür etti.
BOSSA A.Ş. Pazarlama Müdürü Gülperi Erkanlı ise entegre bir tekstil ve konfeksiyon firması olarak üretime öncü olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Erkanlı, “Uluslararası alanda kendi değerlerimize sahip çıkarak, sektörün başarılarına bir tuğla daha ekledik gözüyle bakıyoruz.” dedi.
İTO Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi de Türk üreticisinin GDO’lu tohum kullanamadığını, üretiminde eksiklik olduğunu ancak bunu göğüslediğini ifade etti. Eskinazi, “Çevreye duyarlı bir ülke olduğumuz için pamuk küspesini de sunabilirsek, deli dana hastalığını engellemiş olabiliriz. Senelerdir söylenmesine rağmen gözardı ediliyor. Bizim ülkemizde üretilmiş bu ürünlerin, sanayicimize ve çiftçimize katma değer getirmesini diliyorum.” diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerin GDO’suz pamuktan yapılan ürünlere büyük ilgi gösterdiği, hattâ Türkiye'den talepte bulundukları ancak sertifika olmadığı için bunun hayata geçmediği biliniyor. Sertifikayla bu konuda önemli bir eksikliğin giderildiği ifade ediliyor. GDO’suzluk sadece tekstil değil, pamuk yağından küspeye kadar uzanan geniş bir yelpazede sağlıklı üretim yapılacağını gösteriyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler