KONYA (AA)- Dünyanın en önemli 200 havzasından birisi olan Konya Kapalı Havzası'nın önlem alınmaması durumunda 20 yıl içinde çölleşmenin hızlı yaşanacağı 8 havzadan biri olarak dünya literatürlerinde yer aldığı bildirildi.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye) Su Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 40 yılda Türkiye'de 1 milyon 300 bin hektar sulak alanın çeşitli nedenlerle yitirildiğini söyledi.
Geri kalan 1 milyon 250 bin hektarlık sulak alanın da akılcı su kullanımına geçilemediği için tehlike sinyalleri verdiğini dile getiren Dıvrak, özellikle Türkiye'nin kullanılabilir su miktarının önemli bölümünü bünyesinde barındıran Konya Kapalı Havzası'nda tehlikenin daha ciddi boyutlarda olduğunu bildirdi.
WWF International tarafından yapılan çalışmada, Konya Kapalı Havzası'nın Türkiye'de Akdeniz Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesi havzasıyla birlikte dünyanın en önemli 200 havzası arasında yer aldığını belirten Dıvrak, şunları kaydetti:
"Konya Kapalı Havzası, bunlardan birçok özelliğiyle ayrılıyor. Biyoçeşitlilik, endemik tür, sulak alan zenginliği, çayır ve merasıyla Konya Kapalı Havzası, WWF tarafından üzerinde önemle durulan nadir havzalardan birisidir. Türkiye'deki 26 havzadan sadece 3'ü dünya literatürlerinde yer alıyor. Konya Kapalı Havzası, içinde Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, dünyada sadece iki tane olan Tuz Gölü, nazar boncuğu görünümlü Meke Gölü ve farklı suyuyla Acı Göl gibi
dünya çevre örgütlerinin bildiği önemli sulak alanları bünyesinde barındırıyor."
Dıvrak, son 40 yılda yeni tarım alanları açma, bilinçsiz tarımsal sulama gibi birçok nedenle yüzyıllardır devam ede gelen ekosistemin bozulmaya başladığını vurgulayarak, Konya Kapalı Havzası'nda yıllardır tehlike çanlarının çalmasına karşın önlem alınmadığını, bu yüzden de her geçen yıl durumun daha da kötüye gittiğini bildirdi.
Yıllar önce tarım alanı açılması amacıyla kurutulan sulak alanların bulunduğu bölgelerde tarımın yapılamadığını çünkü çölleşmenin yaşandığını ifade eden Dıvrak, şöyle devam etti:
"Konya Kapalı Havzası'nın önlemlerin alınmaması durumunda çölleşmenin hızlı yaşanacağı Avusturya, Çin ve Güney Amerika gibi ülkelerde bulunan 8 havzadan birisi olduğu dünya literatürlerine girdi. WWF International, Konya Kapalı Havzası'nı özel olarak ele almaya başladı. Konya ovası, Mars toprağı gibi oldu. Kurutulan sazlıklardaki toprak yapısı çok farklı. Aslında çölleşme başladı ve halen sürüyor. Biyoçeşitlilik bakımından dünyanın izlediği Konya Kapalı Havzası'nda duymayan kalmasın, susuz kalıyoruz."
Dıvrak, AB'nin Su Çerçeve Direktifi'ne göre hareket edilmesi ve su konusunda kesinlikle bir planlamaya gidilmesi gerektiğini belirterek, "Artık az miktarda kalan suyumuzu akılcı kullanmalıyız. Böyle giderse Konya Kapalı Havzası'nda içme suyu bile bulmak olanaksız hale gelecek. Önümüzdeki çok uzun zaman yok. Sadece 20 yılda her şeyimizi kaybedebiliriz" diye konuştu.