HABER

Dünyanın yarısı karanlık ve sefalet içinde

WASHINGTON (İHA) - Dünya nüfusunun yarıdan fazlası günlük 2 dolar gelirle açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor.

2005 Dünya Nüfusu Raporu'nda yer alan bilgilere göre, dünya nüfusunun yarıdan fazlası günlük 2 dolardan da az bir gelirle yaşamak zorunda. Doğu Asya'nın yüzde 47'si, Güneydoğu Asya'nın da yüzde 44'ü sefalet içinde yaşıyor.

Raporda doğum oranında azalma olmasına rağmen Hindistan'ın yaklaşık 50 yıl sonra Çin'i geçeceği belirtildi. Hesaplamalara göre 2050'de Hindistan'ın nüfusu 1 milyar 630 milyona, Çin'inki ise 1 milyar 440 milyona ulaşacak.

Doğum oranının en yüksek olduğu bölgeler arasında yer alan Afrika ve Güneydoğu Asya'da nüfusun yüzde 75'i günlük 2 doların altında bir gelire sahip. Raporda yer alan görüşe göre fakirlik ve doğum oranındaki yükseklik birbirinin hem sebebi hem de sonucu.

Raporda, fakir ülkelerde hem ölüm hem de doğum oranlarının yüksek olduğuna işaret edilirken ortalama yaşam süresinin bu ülkelerde 48, dünya ortalamasının da 67 olduğuna değinildi.

Hamilelikten korunma oranlarında da fakir-zengin ayrımına dikkat çekilen raporda, gelişmemiş ülkelerde kadınların, yüzde 60 olan dünya ortalamasının çok altında, sadece yüzde 21'inin hamilelikten korunabildiği belirtildi.

Raporda, doğum oranında ciddi azalmalar olmaz ve sağlık hizmetlerinde iyileşme kaydedilmezse fakir ülkelerin gittikçe daha da fakirleşecekleri uyarısında bulunuldu.
Doğum oranının en yüksek olduğu ülkeler arasında Nijer, Gine, Mali, Somali, Uganda ve Afganistan ilk sıralarda yer alırken, Güney Kore, Tayvan, Polonya, Ukrayna ve Beyaz Rusya doğum oranının düşük olduğu ülkeler olarak sıralandı.

Raporda, gelişmiş ülkelerde doğum oranlarındaki düşüşe rağmen 6.5 milyar olan dünya nüfusunun 2050'de 9.3 milyara çıkacağının hesaplandığı belirtildi.

En Çok Aranan Haberler