Bursalı ünlü şef Ömür Akkor'un kaleme aldığı yemek tarihi kitabı, 14 bin eser arasından dünyanın en iyisi seçildi.
Paris'teki ünlü Louvre Müzesi'nde yapılan gala gecesine Bursalı ünlü şef Ömür Akkor'un kaleme aldığı eseri damgasını vurdu. 1236-Selçuklu Mutfağı adlı yemek tarihi kitabı, Fransız, İspanyol, Meksika ve Amerikalıların en iyi yemek tarihi kitaplarını geride bıraktı. Eser dünyanın en prestijli yemek kitapları ödülü olarak adlandırılan Gormand Cookbook Awards tarafından 'en iyi yemek tarihi' kitabı seçildi.
Eserinde sadece yemek tariflerine yer vermediğini belirten Akkor, Selçuklulara ait bir dönemi yazdığı eserinde Selçuklu çini koleksiyonu ve minyatürlerine de yer verdiğini kaydetti. Ayrıca kitabının diğer eserlerden farklı olarak 1236 ve 2010 yıllarında yaşamış iki ayrı aşçının hikayesine de yer verdiğini anlatan Akkor, “Ödül töreni Paris’in en prestijli yerinde yapıldı. 178 ülkeden 14 bin kitap başvurdu. Sadece 80 ülke finalist olabilmişti. Ben Türkiye için en prestijli olan mutfak tarihi kategorisinde yarıştım. Fransa İspanya Meksika ve Amerika arasından dünyanın en iyi yemek kitabını ödülünü Türkiye olarak kazandık. Ödül açıklanırken, ne sizin ne de kitabınızın ismi lanse ediliyor. Sadece Türkiye kazandı deniyor. Benim için çok özel bir andı. Bir Türk olarak ödül almaktan büyük onur duydum. Rakiplerimin arasında İspanya ve Fransa olduğu için açıkçası hep 3’üncü olmayı düşünmüştüm. Bir anda dünyanın en iyisi seçildim. Çok güzel bir ortamdı. İki jüri üyesi yanıma gelip ‘Kitabı siz mi yazdınız?’ diye sordu. ‘Kitap bize geldikten sonra biz içindeki öyküden ve fotoğraflardan çok etkilendik. Tebrik ederiz, çok iyi bir kitap yazmışsınız’ deyince aslında olayın ne kadar gerçek ve memnun edici olduğunu gördüm” dedi.
Eserin 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade eden Akkor, “Selçuklu çok az yazılan bir konuydu. Gerek yazdığım hikaye ve gerek içindeki minyatürler ve çini tabaklarla bir yemek kitabından ziyade bir dönem kitabı yazmak istemiştim. Bunun dünyada bir karşılık bulması ise tek kelime ile bir Türk için gurur verici. O gece çok gururlandım” diye konuştu.
Kitapta 81 yemek tarifinin de bulunduğunu ifade eden Ömür Akkor sözlerini şöyle sürdürdü:
“1236 senesinde Selçukluların Kubad Abad Sarayı’nın açıldığı dönemde yaşayan bir aşçı başı ile 2010 senesinde yaşayan başka bir aşçı başının hikayesi var içinde. Bu, 770 yıllık bir hikaye. Ve ayrıca içinde çok güzel birçok aşk da var” dedi.
3 yıl önce Beyşehir’e gittiğinde oranın ne kadar inanılmaz bir yer olduğunu fark ettiğini ifade eden Akkor, “Sonra benim rüyalarım Beyşehir oldu. Orada yaşar hale geldim. Her gittiğimde bir şeyler hissediyordum. Gölün rengi, ağaçlar, kuşlar ne kadar tanıdık geliyor derken, bu hissiyat beni yazmaya itti. Bu dönüm noktasıyla da bir Selçuklu mutfağı kitabı yazdım” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz