Tayland, Malezya ve Endonezya’yı kapsayan bir buçuk yıllık gönüllü çalışma maceramızda öngördüğümüz ve öngöremediğimiz birçok şey ile karşılaştık. Öncelikle Türkiye’deki tecrübelerimizle karşılaştırdığımızda, bu işin bu yörede turizmden para kazanmanın başka bir kapısı olarak öne çıktığını söyleyebiliriz. Yine de hem ziyaret ettiğiniz bölgenin yerli halkı ve kültürüyle tanışmak, hem de sizin gibi gezen diğer ülke vatandaşlarıyla güzel ilişkiler kurmak için hoş bir yol.
Bu bölgede bilinçli turizm adına öne çıkan ülke Tayland. Kapılarının batılı turistlere uzun zaman önce açılmış olması birçok şeyi kolaylaştırıyor ve seçenekleri arttırıyor. Bizim esas hedefimiz doğal tarım, bahçecilik ve kendine yeterlilik alanında uğraş veren projelerde çalışmaktı, fakat İngilizce öğretmenliği başta olmak üzere fil rehabilitasyon merkezlerinde çalışmak veya yoksul dağ kabilelerinde yaşayarak insanların günlük hayatlarını kolaylaştırmak, yetimlere öğretmenlik yapmak da mümkün. Ülkeye giriş yaptıktan sonra biraz araştırarak aracı şirketler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantı kurabilirsiniz. Ama tavsiyemiz gelmeden önce internet üzerinden sağlam bir arama yapıp, gerekli bağlantıları kurup, gönüllü çalışacağınız insanlar veya kuruluşlarla doğrudan iletişim kurup kendinizi sağlama almanız. Çünkü bu işten para kazanmaya çalışan ve kazanan birçok aracı şirket var; size önceden söylenenler ile gerçekte karşılaştığınız koşullar çok farklı olabiliyor.
WWOOF (Organik Çiftliklerde Uluslararası Fırsatlar) organizasyonu yıllardır bu alanda hizmet veriyor. Tayland ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerini kapsayan bir yıllık üyelik yaklaşık 20 USD. Gitmeyi planladığınız proje veya çiftlikle en az birkaç hafta önceden yazışır ve tarihleri garantiye alırsanız iki taraf için de iyi olur. Bu mekanların çok büyük bir kısmı günlük 4-8 saat arası çalışma koşullarında konaklama ve yemek için ücret talep etmiyorlar.
Dünyanın birçok ülkesini kapsayan HelpX ağı, sadece çiftliklerde değil, ‘hostel’lerde günlük işlere yardım, çocuk bakıcılığı, sokak hayvanlarını koruma projeleri ve daha çeşitli birçok konuda tecrübe edinmenizi ve para biriktirmenizi sağlayabilir. Bizim tecrübelerimizde oldukça güvenilir insanlarla ve beklenmedik güzel sürprizlerle karşılaştık. Başvurmayı planladığınız projeler veya mekanlar hakkında yazılmış eleştiri notlarını okumadan geçmeyin, oldukça faydalı olabiliyorlar.
Bu sitede de İngilizce öğretmenliğinden fil merkezlerinde çalışmaya kadar birçok proje bulabilirsiniz. Tayland için özel hazırlanan bu ağda gitmek istediğiniz yöreye göre arama yapabiliyorsunuz.
Bunların dışında daha birçok internet sitesi bulabilirsiniz tabii ki. Sadece bazı önemli noktalardan bahsetmek istiyoruz. Bazı aracı şirketler sadece 1-2 haftalık gönüllü İngilizce öğretmenliği seçeneği sunuyorlar, ve karşılığında da oldukça yüksek fiyatlar talep ediyorlar. Bunların birçoğu ödenen paraları yerel halka iletmek yerine kendi şirketlerini büyütmek için kullanıyorlar. Kaldı ki öğretmen olarak çocuklarla kuracağınız ilişkiyi sadece 1-2 haftayla sınırlandırmak iyilikten çok zarar veriyor bu çocuklara. Tam alışmışken yeni biri geliyor ve yeniden uyum sağlamakta zorlanıyorlar. Tavsiyemiz, özellikle yoksul bölgelerde çocuklara yardım etmek istiyorsanız, 1-2 aydan daha kısa programlar düşünmeyin. Hem sizin daha çok deneyim edinmeniz, hem de insanlara daha çok fayda sağlamanız açısından bu epey önemli.
Yine özellikle Tayland’da eko turizm ve gönüllülük olayları artık iyice oturmuş. Dolayısıyla gerçekten bir şeyler öğrenmek isteyen insanlardan ziyade, biraz para biriktirmiş, okulu yeni bitirmiş veya bir yıl ara vermiş, esas amacı gezmek ama gezerken de ufak tefek birşeyler öğrenmek isteyen batılı gençlere yönelik bir endüstri diyebiliriz belki. Belirli bir alanda uzmanlaşmak için özel bir projede çalışmak istiyorsanız, herhangi bir sırt çantalı bütçesinin üzerine çıkan konaklama ve yemek ücretleri talep ediliyor genelde.
Kuzey Tayland’ın güzel kasabası Pai’a 6 km mesafede, günlük 100 Baht karşılığında konaklamak ve işlerin ucundan tutmak mümkün. Oldukça keyifli, istediğiniz takdirde çiftçi Sandot’tan birçok şey öğrenme şansına sahip olduğunuz yaklaşık 20 yıllık bir çiftlik.
Tayland - Chiang Mai bölgesine yaklaşık 50 km mesafede yan yana çok güzel iki proje. Günlük konaklama ücretleri 250 ile 350 Baht arası değişiyor, fakat gitmeden önce mutlaka iletişime geçin, çat kapı gitmemek lazım. Özellikle sürdürülebilirlik ve doğal tarım konularında epey deneyimli insanlarla karşılaşacaksınız.
http://www.punpunthailand.org/- http://www.panyaproject.org/
Bizim HelpX sitesinden bulduğumuz, Malezya’nın kuzeyinde küçük bir doğal yaşam projesi. Çek Cumhuriyeti’nden Ladia’nın idare ettiği proje, yağmur ormanının kıyısında, tertemiz bir derede serinleyebileceğiniz, keçilere çobanlık yapıp meyve sebze bahçelerinde yardım edebileceğiniz çok güzel bir yer. Birçok yerde olduğu gibi, burası da büyük şirketlerin orman ağaçlarını katletmesi tehlikesiyle yüz yüze.
Rak Tamachat Kuzeydoğu Tayland’da yer alıyor. Günlük konaklama 350 baht ve üzeri şeklimde değişiyor. İlginç bir proje. Sürdürülebilir tarım ve verimli enerjiler konusunda denemeler yapmanıza olanak tanıyor.
Bizim gördüğümüz, Türkiye ile en büyük fark, buradaki projelerde talep edilen günlük katkı ücretleri. Türkiye’de günlük birkaç saat karşılık beklemeden çalışmanız, size konaklama ve bol bol yemek olarak geri döner genelde. Belki insanımızın misafirperverliğinden, belki de gerçekten yardıma ihtiyaç duyduklarından. Güneydoğu Asya’da ise birçok proje günlük katkı payı istiyor ve bazı durumlarda işçi olarak çalışıp üzerine bir de para veriyormuş gibi hissediyorsunuz. Dengeyi kurmak önemli, ihtiyaçlarınızı mutlaka önceden dile getirin ve çalışmaya başlamadan önce açıkça iletişim kurun.
Ne olursa olsun gittiğimiz her yerden bir şeyler öğrendik, güzel insanlarla tanışıp muhteşem doğa olaylarına tanık olduk. Yaşadığımız her çiftlik, toprak ve topluluk deneyimi bize iyisiyle kötüsüyle çok keyifli tecrübeler kattı. Bizim kolumuzda güzel bilezikler, iki elimiz kafamızda, uzun uzuun düşündüğümüz, af dilediğimiz, affettiğimiz, içinde şükranlık ve pişmanlık dolu bir çok hikaye var.
Çiftlik deneyimlerimize tanıklık eden tüm varlıklara ve en çok çamur seven, topraklı dostlarımıza selam olsun.
Morminor'e ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.