4. Uluslararası Çanakkale Bienali'nin resmi açılışı dün gerçekleştirildi. 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle savaşın etkilerini ve geçen yüzyıldaki savaşları görsel sanatlar yoluyla irdeleyen bienal 2 Kasım'a kadar devam edecek.
Açılışta konuşan bienalin sanat yönetmeni Beral Madra Türkiye'nin etrafında savaşların devam ettiğine vurgu yaparken bienalle, yoğun olarak şiddet ve savaşla ilgili görsel imgelere maruz kalan bireye bunlara daha bilinçli bakmanın yolunu açtıklarını söyledi.
Çanakkale Belediyesi ve sivil inisiyatifle gerçekleştirilen bienalde 1. Dünya Savaşı'na katılmış veya etkilenmiş ülkelerden 37 sanatçının çalışması bulunuyor.
Beral Madra, bienalin kavramsal çerçevesini kurarlarken amaçlarının yüz yıllık savaş belleğini sanat açısından gözden geçirip yeniden yorumlanmasına yardımcı olmak olduğunu belirtti.
Geçen süreçte bu amacın masumiyetinin bozulduğunu ve sorumluluklarının arttığını söyleyen Madra, "Çünkü Türkiye'nin kuzey ve güneyinde ciddi savaşlar var. İnsan kitleleri bu savaşların kurbanı ve küresel bağlamda bir tehdit söz konusu" dedi.
Yüz yıllık sanat üretiminin son dönemdeki görüntüsünden önemli bir seçkiye bu bienalde yer verdiklerini vurgulayan Madra, "Şu anda etkisi altında olduğumuz savaş, katliam, kıyım, insan trajedisini gösteren elektronik imgeleri bu sergiden çıktıktan sonra çok daha bilinçli bir güçle izleyeceğinize, yorum yapabileceğinize ve kararlarını vereceğinize inanıyoruz" dedi.
Madra, bienalin yerel yönetim ve sivil inisiyatifle gerçekleştirildiğinin ve bunun Türkiye için önemli bir model oluşturduğunun altını çizdi.
Küratör olarak yer aldığı bienallerin, Türkiye'deki siyasal veya kültürel duruşunu gösterdiğini kaydeden Madra, "Bu işi hakkıyla yapmaya çalışarak kırılgan demokrasimize bir katkıda bulunduğumu ve yaşamımı anlamlandırdığımı düşünüyorum. Sizleri de Çanakkale Bienali'ni destekleyerek, bunu sürdürülebilir kılarak, benim gibi demokrasiyi güçlendirmeye ve yaşamınızı anlamlandırmaya davet ediyorum" dedi.