Duru eş anlamlısı olan kelimeler, yer aldığı cümlenin anlamına göre değişkenlik gösterir. Söylenmek ya da ifade edilmek istenen anlamı ne ise bu duruma uygun bir eş anlamlı kelime seçilerek kullanılmalıdır.
Berrak kelimesi, durunun ilk anlamının karşılığı olarak kullanılabilir. Tertemiz, bulanık olmayan, pırıl pırıl olan her şey için bu ifade tercih edilir.
Türk Dil Kurumu, duru kelimesi için birden fazla tanım yapmıştır. Biri mecaz olmak üzere sıfat türündeki bu üç tanım şu şekildedir:
Bu tanımlar için ise şu örnekler verilmiştir:
Berrak, temiz, pürüzsüz, arınmış, temiz, tertemiz, arı, düz, net, pür kelimeleri duru yerine kullanılabilir. Hangisinin tercih edileceği cümlenin bütününe bakarak belirlenebilir.
Başka bir kelime ile bir araya gelerek birleşik bir kelime de oluşturur. Arı duru bu durma bir örnektir. Saf ve tertemiz olan anlamına gelen bir sıfattır.
Örnek cümle: Sevmeye başladım; artık saf, arı duru bir sevgi. (Emine Işınsu)
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek ve ne anlamda kullanıldığını anlayabilmek için o kelimeyi cümle içinde kullanmak gerekir. Bu sayede yerine kullanılacak aynı anlama gelen ama farklı olan sözcük de bulunabilir.
Duru kelimesinin eş anlamı ile kurulan bazı örnek cümleler şöyledir:
Duru söz söyle ki seni anlasınlar, dinlesinler.