Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok kişi tarafından kullanılan halka açık havuzların sağlığa uygun olup olmadığının denetlenmesinin önemli olduğunu söyledi.
İyi temizlenmeyen bir havuz suyunda birçok bakterinin suya karıştığını dile getiren Turgut, şu bilgileri verdi:
''Düşen her atık beraberinde de birçok hastalığı getirebiliyor. Genital bölge hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları, ishaller, ciltte mantar, göz enfeksiyonları ya da kulak iltihaplarını uzun süre havuzlarda kalan kişilerde daha çok görüyoruz. Bu hastalıklardan korunmak için hem havuz işletme sahiplerinin, hem de havuza giren kişilerin birtakım tedbirler alması zorunlu. Havuzun iyi bir temizleme sisteminin olması, dezenfekte kullanımının titizlikle yapılması, Sağlık Bakanlığının istemiş olduğu tahlil sonuçlarının herkesin görebileceği yerlere asılması gerekiyor. Dezenfekte havuzu olmayan, bonesiz, gözlüksüz, duş alınmadan girilen havuzlarda enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla.''
Prof. Dr. Turgut, havuza girilmeden önce duş alınmasının vücuttaki bakterilerin temizlenmesine yardımcı olacağına işaret ederek, ''Vücudunda yara, mantar, ateşli bir hastalığı olan havuza girmemeli. Kontrol dışı havuzlar kullanılmamalı. Havuza girecek kişiden istenen belgeler detaylı olarak incelenmeli, raporları eksik olan ya da havuza girmesi sakıncalı olan kişiler havuzlara alınmamalı. 'Hepatit A' aşısı olmayanlar havuzları kullanmamalı, kullanmak isteyenlere müsaade edilmemeli. Sağlıksız insanlar, havuzlardan uzak durmalı. Güneş kremi kullanan kişi dezenfekte havuzuna girmeden bu kremden temizlenmeden tekrar yüzme havuzuna girmemeli'' diye konuştu.
AA