HABER

Düşmeyen göbek kordonu hastalık habercisi

Düşmeyen göbek kordonu hastalık habercisi

ADANA (İHA) - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Akgözcan, 20 günde göbek kordonu düşmeyen bebeklerin bağışıklık sisteminin bozulduğunu belirterek, "Banyodan sonra sürekli ıslak kalan göbek kordonu hem düşmez hem de hastalıklara yol açabilir" dedi.

Dr. Sevgi Akgözcan, bebek doğduktan sonra annelerin göbek kordonuna çok dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bebek dünyaya geldikten sonra 1 hafta 10 gün içerisinde göbek kordonu düşer. Ancak bazı durumlarda göbek kordonu 20 günde düşmeyebilir. Bu durumda mutlaka en yakın çocuk uzmanına gidilmesi gerekir. Göbek kordonu 20 günde düşmediyse, bebeğin bağışıklık sisteminde mutlaka bir sorun var demektir. Bunun önüne geçmek için bebek dünyaya geldikten sonra 3 günde bir banyo yaptırılmalı. Banyo yaptırılırken göbek kordonu ıslatılmamaya özen gösterilmeli. Eğer ıslandıysa onu mutlaka kurumalıyız. Yoksa sürekli ıslak kalan göbek kordonu hem düşmez hem de hastalıklara yol açabilir. Göbek kordonunun çabuk ve sağlıklı düşmesi için ilaçlar da kullanılmalı" diye konuştu.

Bebek doğduktan sonra hemen sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini belirten Akgözcan, şunları kaydetti:
"Bebek ilk 24 saat içinde genel bir sağlık kontrolünden geçirilmeli. Bir hafta içerisinde tüm testleri yapılıp aşı programı çıkartılmalı. Bebeklerin hepsinde yeni doğan sarılık hastalığı vardır. Kimi bebeklerde bu hafifken kimilerinde üst düzeydedir. Bu nedenle ilk sağlık kontrolleri ve aşılar çok önemlidir. Bebeğin yüzünde sarılık varsa büyük bir ihtimal sarılık hastalığı ileri derecededir. Hemen en yakın bir çocuk uzmanına tedavi ettirilmelidir."

Bebeğin doğduktan yarım saat sonra anne tarafından emzirilmesi gerektiğine işaret eden Akgözcan, "Bebek doğduktan yarım saat sonra anne kucağına verilerek emzirilmelidir. Çünkü bebeğin en çok ihtiyaç duyacağı besin maddesi anne sütüdür. Süt az olduğu için ya da anne emzirmeyi bilmediği için ilk emzirmede sorunlar çıkabilir. Bu nedenle mamaya sarılan anneler var. Bu çok yanlış bir davranış, anne sütü bebek için hayati önem taşıyor. Anne bebeğini emzirmeye devam etmelidir" dedi.

Yeni doğan bir bebeğin ortalama 17-18 saat uyuyacağını belirten Akgözcan, eğer bebek çok uyuyorsa 3 saatte bir kaldırılıp karnının doyurulması gerektiğini vurguladı.
Bebeğin beslenme öncesi ve sonrası annenin dikkat etmesi gereken konularda da uyarılarda bulunan Akgözcan, şunları söyledi:
"Anne bebeğini emzirirken mutlaka dik oturup 45 derce açıda emzirmeli. Kesinlikle yatarak bebek emzirilmemeli. Aksi halde çocuk boğulma tehlikesi yaşayabilir. Bunun yanında bebek emerken üzeri örtülmemeli. Bebeğin karnı doyduktan sonra mutlaka 15-20 dakika gazı çıkartılmalı. Daha sonra bebek yan yatırılmalı. Kesinlikle sırt üstü yatırılmamalı. Çünkü bebeğin kusma ihtimali çok yüksektir. Eğer bebeği sırt üstü yatırırsanız sizin olmadığınız bir anda kusarsa boğulma riski çok fazladır. Bu nedenle bebeğinizin boğulmaması için kesinlikle yan yatırmalısınız."

En Çok Aranan Haberler